Annonce
Odder Avis

Tilhængere af Kattegat-forbindelsen får mere modstand: Politikere fra Odder, Samsø og Kalundborg stifter en ny Kattegatkomite for at stoppe bro

Politikere fra Odder, Samsø og Kalundborg er i gang med at stifte en ny komite, som skal kæmpe mod en fast forbindelse over Kattegat. Illustration: Kattegat.dk
En af de første opgaver for ny lobby-organisation bliver at forlange beregninger på, hvor meget CO2 der går til at bygge en fast forbindelse. Den er uspiselig, mener den nye komite, som vil være politisk modvægt til gammel komite.

Odder: Natur og landskaber bliver ødelagt, og der skal bruges enorme mængder CO2 på at lave en motorvej og jernbane hen over Samsø og Kattegat. Derfor er tre politikere i Odder, Kalundborg og på Samsø gået i gang med at stifte en ny Kattegatkomite.

Den får navnet Den Nye Kattegatkomite - for natur og bæredygtighed.

I forvejen findes der en komite med borgmestre, erhvervsfolk og organisationer under navnet Kattegatkomiteen. Den arbejder for en fast forbindelse, og blandt medlemmerne er Odders borgmester Uffe Jensen (V).

Annonce

Det er min klare fornemmelse, at det er ved at gå op for folk, hvad der er ved at ske.

Kresten Bjerre (R), byrådsmedlem i Odder

- Vi bliver en pendant til dem, bare med modsat fortegn. Tanken er, at komiteen skal bestå af politikere, men der er også nogle organisationer, der har henvendt sig og godt vil være med. Og det tænker jeg, at vi ender med, siger Kresten Bjerre, der er radikalt byrådsmedlem i Odder Kommune.

Sker på Samsø

Sammen med Ulla Holm (SF) fra kommunalbestyrelsen på Samsø og Niels Erik Danielsen (EL) fra byrådet i Kalundborg har han i nogle måneder planlagt at stifte en ny komite. Det sker fredag 17. september klokken 11 på Samsø Energiakademi.

- Den oprindelige komite har taget patent på, at det er den, der står for den seriøse oplysning om, hvad forbindelsen vil indebære. Nu danner vi en tilsvarende komite, der er lige så seriøs og vil komme med oplysninger. Vi ønsker at være en ligeberettiget høringspart og vil også gå ind i debatter. Hvis Kattegatkomiteen er med et sted, så vil vi også være med, siger Kresten Bjerre.

Den nye komite skal bestå af politikere fra kommunalbestyrelser, regionsråd og Folketinget, som er imod en Kattegatforbindelse. Kandidater til kommunalvalg og Folketingsvalg er også velkomne.

Annonce

Bliver emne i valgkamp

Kresten Bjerre forudser, at diskussionerne om motorvej og jernbane fra Sjælland til Samsø vil blive diskuteret flittigt i den kommende tid.

- Der er to ting, der kommer til at rykke i valgkampen. Klima vil på en eller anden måde blive et vigtigt emne. Og det andet, som jeg er endnu mere sikker på, er, at Kattegatforbindelsen kommer til at fylde meget. Det er min klare fornemmelse, at det er ved at gå op for folk, hvad der er ved at ske, siger Kresten Bjerre.

Lige nu har Folketinget sat 60 millioner kroner at til at lave nogle forundersøgelser. De skal efter planen være færdige i år. Alle med interesse for projektet venter på resultatet af forundersøgelserne, som vil beskrive forskellige linjeføringer, tekniske løsninger samt konsekvenser for naturen og miljøet.

Annonce

VVM eller nej er næste skridt

Når forundersøgelsen er færdig, er det op til politikerne i Folketinget at beslutte, om projektet skal skrottes, eller der skal arbejdes videre med det. Hvis flertallet ønsker at gå videre, skal der laves en VVM-undersøgelse, som bliver det endelige beslutningsgrundlag for Folketinget.

Hvad er en VVM-undersøgelse?

En VVM-undersøgelse er en miljøvurdering, og forkortelsen VVM står for Vurdering af Virkninger på Miljøet. VVM-undersøgelser består typisk af en grundig analyse af forskellige miljøpåvirkninger, og den giver et overblik over konsekvenserne af forskellige alternative mulige løsninger.

Det er i en VVM-undersøgelse, at der bliver fastlagt en eller flere konkrete linjeføringer for Kattegatforbindelsen. En VVM-undersøgelse af en fast forbindelse over Kattegat vil koste et væsentligt højere beløb end forundersøgelserne, som der er sat 60 millioner kroner af til.

Ifølge den nye Kattegatkomite, så er det umuligt at stoppe projektet, hvis der er flertal i Folketinget for at lave VVM-undersøgelsen. Derfor vil komiteen allerede nu gå ind og påvirke beslutningen.

Annonce

Skal regne på CO2

Komiteen arbejder også sammen med græsrodsforeningerne Nej til motorvej på Røsnæs, Nej til motorvej på Asnæs, Stop motorvej på Samsø og Østjyder mod Kattegatforbindelsen. Foreningerne har allerede haft dialog med flere folketingspolitikere samt lokalpolitikere, har udgivet en grønbog om emnet og holdt for nylig en høring om Kattegatforbindelsen i Fællessalen på Christiansborg.

Den nye komite vil som en af sine første handlinger forlange af Vejdirektorat og Sund & Bælt, at forundersøgelserne også skal regne på den samlede mængde CO2, der vil blive udledt i alle faser af anlæggelsen af en Kattegatforbindelse.

- Det er ikke nogen nem beregning, man skal tage alt med lige fra start til slut. Vi har nogle beregninger, der viser, at det bliver 4-5-6 millioner tons CO2 eller mere. Det er meget i forhold til Danmarks samlede udledning, og det skal vi have undersøgt helt præcist, siger Kresten Bjerre.

Fredag taler Radio4 Morgen også med Kresten Bjerre (R), byrådsmedlem i Odder Kommune. Det interview kan du høre herunder.

Annonce
Annonce
Odder Avis

Biffen viser "Venuseffekten"

Annonce
Annonce
Odder Avis

Kom til juleudstilling på den Gamle Station

Annonce
Forsiden netop nu
Odder Avis

En læser undrer sig: Hvordan kan fitnesscenter sende regninger ud med fem års forsinkelse?

Odder Avis

Ordentlighed i planlægningen udbedes, tak!

Odder Avis

Vi vil være vagthund

KOMMUNALVALG

Se kortet: Her bor den nye kommunalbestyrelse i Odder

Odder Avis

Afgående seniorrådsformand: Fremmødevalg viste sig at være en god beslutning

Odder Avis

Spændingen er udløst: Caroline og Reece fra Dyngby blev årets nybyggere

Odder Avis

Prisen på tv-pakker stiger, til gengæld kan alle se TV2 News

Odder Avis

Puk Damsgård får højskoles pris Den Gyldne Grundtvig 2021

Odder Avis

16 meter langt målebånd fik ikke den ønskede effekt: Udvalg vil sende omstridt byggeri i høring

Odder Avis

Hvordan viser man sin protest mod højt byggeri? Man finder et 16 meter langt målebånd frem og hænger det op midt i byen

Odder Avis

Seniorrådet er igen fuldtalligt

Odder Avis

FGU bygger ud men mangler elever

Odder Avis

Kom til foredrag om nationalitet

Odder Avis

Nemmere, billigere og pænere: Hvem sagde, at den grønne omstilling var besværlig?

Odder Avis

Hjælp nu dine unger til at blive set i trafikken, så de kan komme sikkert frem

Odder Avis

Parteringsdrab kan sende samlever i fængsel på livstid: Har erkendt at han slog Freyja ihjel

Odder Avis

Valg til seniorråd: Stemmeprocenten højere end nogensinde

Odder Avis

Vil du begraves uden religiøse indslag, så er der nu hjælp at hente

Odder Avis

Se det nye byråd: Her er alle, der er valgt ind i kommunalbestyrelsen

Odder Avis

Brodebat: Vind i sejlene for modstanderne - det øger håbet om, at vi kan få lov til bevare naturen og passe bedre på hinanden og på miljøet

Odder Avis

DF fik læsterlige klø: Vælgerne tog flugten

Annonce