Annonce
Odder Avis

Toni har lavet italiensk mad siden 1987: Folk vil stadig have det samme

Antonio Tortora, i daglig tale kaldet "Toni", åbnede Ristorante Italia i Odder i 1987. Foto: Søren E. Alwan
I Holsteinsgade ligger Ristorante Italia. Det har den gjort altid, hvis man spørger de yngre generationer. Og restauranten har stort set altid lavet den samme mad.
Annonce

Odder: Der skete mange ting i 1987. Konservative Poul Schlüter blev genvalgt som dansk statsminister. Guns N' Roses udgav deres første album. AGF vandt pokalturneringen. Og Antonio Tortora, i daglig tale kaldet "Toni", åbnede Ristorante Italia i Odder.

I mellemtiden har Konservative været nede og flirte med spærregrænsen, en af Guns N' Roses-stifterne er flyttet til Aarhus, og byens fodboldhold har forladt den bedste række af flere omgange. Men hos Italia i Holsteinsgade er der ikke meget, der har ændret sig på 33 år.

- Folk ved, hvad de vil have. Og de vil have det samme, som de altid har villet. Folk er meget konservative med deres mad, siger Toni.

Ifølge indehaveren er der en naturlig forventning om, at en klassisk italiensk restaurant som Ristorante Italia ikke ændrer for meget.

- Nogle kigger ikke engang på menukortet. De går bare ud fra, at man altid har det samme. Forleden var der nogen, der forsøgte at bestille risotto. Det har jeg ikke haft på menuen i 15 år, siger han.

Men hvis kunderne vil have det samme, som de altid har fået, så forventer Toni til gengæld også, at de undlader for mange nye påfund og ønsker til hans klassiske retter.

- Men man skal ikke at begynde at putte ketchup på ting for eksempel. Det er bare ikke italiensk. Hvis nogen hældte ketchup på stegt flæsk på en dansk restaurant, ville kokken jo også slå dem oven i hovedet, siger Toni, der dog som regel ikke har noget imod at efterkomme kundernes ønsker, hvis de har en speciel anmodning.

- Bare jeg ikke skal lave kebab eller bearnaise sauce, siger han med et smil.

Det er blevet til mere en en million pizzaer i de år, Restaurante Italia har ekisteret. Foto: Søren E. Alwan
Annonce

To runde fødselsdage

I 33 år med samme ejer og samme adresse har der naturligt været en del kunder gennem butikken. Estimeret ud fra restaurantens daglige salg har Italia bespist kunderne med omkring en million pizzaer i restaurantens levetid.

Mens hver pizza kun tæller én gang i statistikken, optræder mange af kunderne flere gange.

- Vi havde for nylig én herinde for at fejre sin 70 års fødselsdag. Hun fortalte, at hun også havde spist her på sin 40 års fødselsdag. Så følte jeg mig lige pludselig meget gammel, siger Toni.

Da kvinden fejrede den første af sine to runde fødselsdage på restauranten, var pizzaen først for alvor slået igennem i Danmark. Ristorante Italia var en del af pizza-bølgen, som skyllede ind over landet i 1980'erne, hvor retten blev almindelig aftensmad herhjemme.

- I dag er der pizza alle steder, og alle ved, hvad det er. Men da jeg startede, kunne folk nærmest ikke kende forskel på pizza og pasta, fortæller Toni.

Også på den front er der altså sket meget siden 1987. Men Italia er stadig stort den samme.

Antonio Tortora alias Toni foran Ristorante Italia. Foto: Søren E. Alwan
Opdækning før dagens rykind af gæster. Foto: Søren E. Alwan
- Folk er meget konservative med deres mad, siger Toni, der dog gerne efterkommer specielle ønsker fra gæsterne. Foto: Søren E. Alwan
Antonio Tortora, indehaver af Ristorante Italia i Odder. Foto: Søren E. Alwan
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odder Avis

Energikoncern delte penge ud

Odder Avis

Skiftedag: Friskole søger ny leder

Annonce