Annonce
Odder Avis

Travlt udstillingsefterår med for få gæster

Vibeke Rønsbo (t.v.) og Helene Vonsild holder sig coronadskilt af sidstnævntes tekstilkunst. Foto: Morten Pape
Helene Vonsild og Vibeke Rønsbo fik ikke hilst på mange, da deres udstilling i Kunstværket åbnede, men nu er udstillingen forlænget, så flere i det mindste får mulighed for at kigge ind i "Trådens Nerve".

Odder: Den lokale billedkunstner Vibeke Rønsbo har inviteret tekstilkunstner Helene Vonsild fra Aarhus med til Kunstværket i deres fælles udstilling "Trådens Nerve".

Det er første gang Helene Vonsild er i de rå lokaler i Vitapark.

- Det er virkelig nogle gode omgivelser at udstille i, siger hun, mens hun viser ind i det bagerste lokale, hvor en gammel grøn jernkran danner en perfekt gine for hendes røde tråde.

Annonce

- Jeg kunne godt tænke mig en stor skruetrækker, så jeg kunne tage den kran med mig, siger Helene Vonsild.

Den grønne kran passer ikke alene perfekt som gine til Helene Vonsilds værk "Red Gradient". Farverne spiller også perfekt sammen med Vibeke Rønsbos installation på både gulv og væg. Foto: Morten Pape

De to kunstnere ved ikke så meget om, hvordan publikum ser på udstillingen. De har nemlig ikke selv haft anledning til at tale med så mange udstillingsgæster som normalt.

- Vi er jo noget udfordrede af, at udstillingerne åbner uden ferniseringer, siger Vibeke Rønsbo.

Digital fernisering

Begge kunstnere oplevede massive aflysninger i foråret, hvor hele kulturlivet var lukket ned.

Det har givet et travlt efterår, hvor den ene udstilling afløser den anden. Det mønster ser ud til at fortsætte ind i 2021, hvor Vibeke Rønsbo blandt andet har en udstilling sammen med en gruppe andre kunstnere - i Sverige.

- Det bliver med digital fernisering, så det bliver specielt, siger Vibeke Rønsbo.


Det bliver med digital fernisering, så det bliver specielt.

Vibeke Rønsbo


Normalt er kunstnere selv med til at sætte og hænge deres udstilling op. Og er det fælles udstillinger med flere kunstnere, bliver der ofte ændret lidt på de oprindelige planer, når kunstnerne mødes og ser hinandens ting an. Sådan bliver det ikke med udstillingen i Sverige.

- Min værker bliver hentet, og så skal jeg sørge for at lave så god en beskrivelse af mine tanker i forhold til opsætning og sammensætning, så andre kan forstå det, for som det ser ud nu, må jeg jo ikke selv komme til Sverige, siger hun.

Annonce

Udstilling forlænget

Egentlig skulle Helene Vonsild og Vibeke Rønsbo pille udstillingen ned efter sidste udstillingsdag 22. november, men en aflysning i Kunstværket har sikret gæsterne en uge mere til at lægge vejen forbi Kunstværket i Vitapark, idet udstillingen strækker sig til og med 29. november.

Helene Vonsilds "De 4 Temperamenter" ses gennem Vibeke Rønsbos "Madrasser". Foto: Morten Pape

Helene Vonsild viser værker med trådenes eget liv, hvor forskellige trådes og materialers væsen skaber forløb fra skrøbelighed til styrke, mens Vibeke Rønsbo præsenterer værker, hvor tråden som billedskabende element går i dialog med værkernes øvrige materiale og peger ind i symbolske lag.

Om kunstnerne

Helene Vonsild er uddannet tekstildesigner fra Designskolen i Kolding Institut for Unika. Hun har modtaget en sølvmedalje, den højeste udmærkelse ved Kunsthåndværkerprisen af 1879, samt et rejselegat som senere blev brugt til en tekstil studietur til Japan. I 2007 modtog hun desuden Formlandprisen for sine innovative puder i mærket 1+1 Design.

Hun har været antaget på Biennalen for Kunsthåndværk og design i 2007, 2011, 2015 og 2017.

Helene Vonsild har kunsthåndværksbutikken 1+1 i Grønnegade i Aarhus.

Vibeke Nørgaard Rønsbo er lokal billedkunstner og medlem af kunstnergruppen OK18.

Vibeke Nørgaard Rønsbo er uddannet på Århus Kunstakademi og debuterede i 2010 med sine betonkufferter i værket, "Bag-age" (siden også antaget ved Nordart i Tyskland). Vibeke har udstillet mange steder rundt i landet, ligesom hun har været inviteret til at repræsentere Danmark i nordiske udstillinger. I 2016 i kunstprojektet, "Mellem himmel og fjord" i Hardanger, hvor guldstriben på det norske fjeld stadig stråler. Og i 2019 i forbindelse med fejringen af Foreningen Nordens Jubilæum i udstillingen "Nordisk Kunst nu" i Flensborg, og lige om lidt går turen til Vänerborg Kunsthall i Sverige.

I Odder er kunstneren nok mest kendt for den store flaskepost på Sculpture by Sea i 2013, som senere bar hendes store borgerinddragende samtidskunstprojekt rundt i landet for at indsamle håndskrifter og breve. Nogle husker måske også lysinstallationen "Vi mødes under Uret" i 2018, hvor borgernes tanker om tid blev tastet frem i mørket på Banegårdspladsen i byen.

Annonce
Annonce
Odder Avis

Papir og natur i Kunstværket

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odder Avis

Seks borgere sagde ja til Danmark

Odder Avis

Aflyser også: Nul byfest i Gylling

Odder Avis

Spøgelsesmanden fra rådhuset er fundet

Odder Avis

Slut med at køre til døren

Odder Avis

Togbilletter lavet til kunst

Odder Avis

Rødvinsklub?

Annonce