Annonce
Odder Avis

Ugens turisttips - det kan du nå på en dag

Kyststien i Hou er velegnet til en god gåtur langs vandet. Foto: Jens Hasse
Annonce

Odder: Din baghave gemmer på meget mere end du tror. Hver uge bringer vi fire nye forslag.

1 Følg kyststien fra Hou til Hølken

10 kilometer terapeutisk udsigt på lækker kyststi fra Hou til Hølken. Foto: Jens Hasse

Hvis du endnu ikke har gået turen, har du simpelthen snydt dig selv for en smuk naturoplevelse.

Kyststien i Hou byder på en 10 km lang vandretur – hvoraf de 850 meter af dem er egnet til kørestol. Turen går fra Hou og bringer dig langs kysten hele vejen til Hølken.

Undervejs slår turen et lille knæk og sender dig forbi Bjørnkær, det middelalderlige Voldsted, som egner sig perfekt til en lille pause. Det er desuden et af de største og bedst bevarede voldsteder omkring Aarhus.

Der er rig mulighed for at sætte sig ned og nyde naturen på en af bænkene på ruten.

Slå et smut forbi Odder Strand Camping, hvis vejret er til is. Hølken Strand er overordentlig fin til en badetur, snorkling eller leg i vandkanten, så husk at afsætte tid til at hænge ud her.

Tager du turen den anden vej, venter der dig andre oplevelser på Hou Havn.

2 Kig op. Tag på historisk vandretur i Odder

Centralhotellet fra 1907 er bare én af mange historiske bygninger i Odder. Foto: Dennis Plougmann

Hvad med en lille historisk vandretur i Odder By? Ja, stederne kender du sikkert, men har du nogensinde koblet dem sammen?

Med udgangspunkt fra Torvet og det smukke Centralhotel fra 1907 bør du gå forbi Odder Apotek, der faktisk kan dateres helt tilbage til 1852.

Dengang lå apoteket, hvor Centralhotellet ligger i dag. Torvet var endnu ikke etableret – i stedet var det et smukt haveanlæg. Den første apoteker var nemlig en ihærdig havemand. Apoteket rykkede i 1906 til sin nuværende beliggenhed.

Fortsæt turen forbi Det gamle ting- og arresthus fra 1856. Arresthuset blev nedlagt i 1939, men dækkede indtil da hele Hads Herred, en gammel betegnelse for området dækkende Odder Kommune. Sammen med Centralhotellet er det én af de smukkeste bygninger i Odder, hvis du spørger os.

Gå videre over Rådhustorvet til Aabygade, hvor du kan skimte kuplen på det private observatorie, bygget af Torvald Køhl. Torvald Køhl var privatastronom og foregangsmand hvad angår forskning i og formidling af viden om astronomi.

Følg herefter Nørregade frem til Nygade. Her – på toppen af de mange trin – finder du Odders Genforeningssten, som blev afsløret sankthansaften 1922 for at fejre genforeningen med Sønderjylland. Selve stenen blev fundet på Snærild Fattiggårds mark.

Afslutningen på hele herligheden må naturligvis være Odder Museum, hvor cafeen lokker med kaffe serveret i Madam Blå-kander og måske også lidt godt til ganen.

Bonus: Odder Museum arrangerer historiske kajakture i Norsminde Fjord tre gange i løbet af sommeren. Meld dig til hurtigst muligt, hvis du vil sikre dig lokalhistorie fra vandsiden. Herfra skal lyde en anbefaling.

Skal du have et minde med fra en dejlig dag i din egen baghave? Broen over andedammen er det perfekte foto-spot. Her har du både dam og det gamle møllehus i baggrunden – så bliver det da ikke mere idyl.

3 Sydhavsstemning på Saxild Strand

På Saxild Strand kan du leje paddleboards eller kajakker til dig selv og resten af familien. Foto: David Jervidal

Brug en dag i Saxild. Høj solskin og 25 grader er ikke et must for at få en hyggelig dag ved stranden.

Lej for eksempel et paddleboard eller en kajak og udforsk området fra havsiden. Det rolige vand betyder, at selv nybegyndere kan være med. Og hvor lækkert er det ikke lige at komme træt hjem efter en dag med både afslapning og aktiv vandleg?

Saxild byder i øvrigt også på spisesteder og Danmarks ældste minigolfbane.

Hvis ungerne har brug for alternativer, kan du også købe en dagsbillet til campingpladsens opvarmede pool, legeplads, hoppepude og dagens aktiviteter. Og hvis I er heldige, kan I også prøve gratis yoga, arrangeret af Odder Fitness.

Har man fået varmen, er der masser af muligheder for at finde en is eller en sodavand omkring Trekanten.

4 Tag fantasien med i en skov af eventyr

Måske er du heldig at møde heksen foran sit hus. Foto: Eventyrskoven

Vi elsker alle en god fortælling. I Eventyrskoven er du selv en del af en – faktisk er du hovedpersonen, når du bevæger dig gennem oplevelsesskoven og scanner QR-koder eller aktiverer sensorer med lys og lyd.

Tror du på trolde? Eller hvad med alfer? Ellers gør du helt sikkert efter at have udforsket en verden bygget over sjove, mystiske og spændende danske sagn og eventyr.

Kig for eksempel indenfor i heksens hus eller nissens ditto. Her er også naturlegeplads med udfordringsbane, sansesti og naturområde. Du finder også Odders mindste og mest børnevenlige natursti i området.

Sheltere gør det sjovt at overnatte i det fri, også selv om du ikke har prøvet det før.

Det er muligt at købe brænde til bål, og en varmestue med adgang til bad gør, at selv de mindste og mest uprøvede i naturen kan være med.

Cykelruter i området går lige forbi, og stier løber helt inde fra Odder.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odder Avis

TrygFonden sikrer selvhjælpsgrupper

Odder Avis

Energikoncern delte penge ud

Annonce