Annonce
Odder Avis

Under overfladen: Stranden er et skatkammer af liv

Hannibal David Mogensen og Line Copland hjalp børnene Kaitlin Copland og Viggo Reetz-Engell med at fange krabber og rejer. De orange rør kan bruges som vandkikkerter, så det er lettere at se fangsten, inden man sætter nettet i vandet. Foto: Morten Pape
Små og store hyggede sig med at fange krabber og rejer. Studerende fra Aarhus Universitet fortalte om dyr og planter.
Annonce

Hølken: Store, orange undervandskikkerter gør det lettere at finde rejer og krabber, og dem var der mange af under vandet ved Hølken Strand mandag eftermiddag.

Blandt krabbefiskerne var tre-årige Viggo Reetz-Engell, Hannibal David Mogensen samt familie og venner. Og den lille dreng havde det sjovt med at rende rundt og lede efter krabber.

- Det er meget hyggeligt. Viggo nyder det, og det gør jeg også, fortalte Hannibal David Mogensen.

De deltog i et Blåt Flag-arrangement, som kommunen og formidlere fra Aarhus Universitet stod bag. Men for den lille gruppe på fem personer handlede det også om at hygge sig.


Jo mere børn interesserer sig for havet, jo mere passer de også på det i fremtiden.

Morten Rud, havbiolog


Hannibal David Mogensen var af sted med sin søster Line Copland og hendes seksårige datter Kaitlin Copland. Med var også Line Coplands veninde Mette Reetz-Engell og hendes søn Viggo. De to veninder er begge studenter fra Odder Gymnasium, de er begge flyttet tilbage til Odder-området igen efter at have været væk, og de nød at bruge noget tid sammen.

Annonce

Havet kan bruges

Der var flere tanker bag arrangementet.

- Vi vil gerne formidle det naturvidenskabelige og det miljøfaglige. Jo mere børn interesserer sig for havet, jo mere passer de også på det i fremtiden. Nu har vi sået et frø og vist dem, hvor meget de kan bruge havet til rekreativt og læringsmæssigt, fortalte Morten Rud, der er havbiolog og ansat i kommunens miljøafdeling.

Victor Wallentin på 11 år og hans lillesøster Sophia Wallentin var andre af dagens omkring 50 besøgende. De havde selv fanget krabber og små rejer ude i vandet, og fangsten kom ned i en spand og med på land.

Victor Wallentin fra Hundslund var på krabbefiskeri ved Hølken Strand med sin søster, en ven og sin mor. Undervejs lærte de noget om de dyr, de havde fanget. Foto: Morten Pape

Det var studerende fra Aarhus Universitet, der fortalte børnene nogle fascinerende detaljer om, hvad de havde fanget. Og krabber er helt specielle dyr. Hvis en strandkrabbe har en trekant på maven, så er det en dreng. Og drengekrabber har to penisser.

Trekanten på krabbens mave lige ved fingeren betyder, at krabben er en dreng. Foto: Morten Pape

Der var også et par mikroskoper med, og i en gryde blev der lavet chips af tang. Det var sprødt og havde en naturlig smag af salt.

Annonce

Kvaliteten tjekkes

- Det er strand med Blåt Flag. Det betyder, at vandkvaliteten bliver tjekket, så tang kan man sagtens spise, fortalte Signe Brokjær.

Blåt Flag

Friluftsrådet uddeler blå flag til strande, der opfylder nogle særlige krav til vandkvalitet med mere og til havne, der arbejder for en række miljøkrav.

I Odder har Hou Strand, Hølken Strand, Saxild Strand, Rude Strand samt lystbådehavnen på Tunø fået Blåt Flag.

Hun er leder af projektet Hovedet under Havet, hvor blandt andet studerende fra Universitet formidler viden til børn og unge. Hovedet under Havet kommer også rundt på skoler og bruger forskningsskibet Aurora.

I løbet af sommeren er der flere formidlingsdage ved Hølken Strand. De foregår dog i et lidt andet regi, og programmet kan ses på Odder.dk under Sommer i Odder.

Når man finder tang på en Blåt Flag-strand, så bliver vandkvaliteten testet, og man kan lave chips af tangen. Foto: Morten Pape
Mandag var sommerens første blå flag-arrangement for børn ved Odderkysten. Folk fra Aarhus Universitet hjalp børn med at fange smådyr og fisk i net, kigge i mikroskop og fortælle om, hvad der gemmer sig af liv under vandoverfladen. Foto: Morten Pape
Annonce
Annonce
Odder Avis

Händels Messias som adventskoncert

Annonce
Annonce
Odder Avis

Gåtur til Rørth

Annonce
Forsiden netop nu
Odder Avis

De små skal have iPad-kørekort

Odder Avis

Campingplads skruer op for hyggen

Odder Avis

Et ungdomsliv i en coronatid

Odder Avis

Jul i galleriet

Odder Avis

Kom nu videre mand

Annonce