Annonce
Odder Avis

Ung kvinde går til kamp mod sexisme: Jeg vil ikke defineres ud fra mit køn

18-årige Amalie Holst Jensen ser ikke nogen modsætning i at gå i kjole og kunne håndtere en sav. Men hun støder ofte på andre, der forsøger at gøre hende til mindre pige, fordi hendes strømpebukser godt kan tåle mudder. Foto: Morten Pape
Amalie Holst Jensen er glad for at gå i kjole, flette hår og bruge store øreringe, men hun kan også godt lide at blive beskidt.
Annonce

Odder: Da Amalie Holst Jensen var yngre, kunne hun godt lide at være med i værkstedet eller til rally.

- Folk troede, at det var, fordi min mor ikke var hjemme til at passe mig, at jeg tog med min far, husker den nu 18-årige gymnasieelev.

Men det var det altså ikke. Det var bare, fordi Amalie Holst Jensen godt kunne lide larmen, lugten af olie og at få beskidte hænder og mudder på tøjet.

- Men jeg kunne også gode lide at klæde mig ud som prinsesse eller fe og lege med dukker, siger hun.


Vi skal selvfølgelig acceptere kønnenes forskelle, men kønnet skal ikke definere, hvem eller hvad man er eller kan blive.

Amalie Holst Jensen.


For hjemme hos hende har man aldrig defineret opgaverne efter køn. Hun og hendes lillesøster har altid både leget med biler og dukker. Og de har haft en rollemodel i deres mor, som aldrig har ventet på, at far kom hjem, før et batteri eller en sikring kunne skiftes.

- Vi er vokset op med, at mænd og kvinder er lige. Vores forældre har aldrig fordelt opgaverne efter de klassiske kønsroller, siger Amalie Holst Jensen.

Annonce

Også i Odder

Og det er måske derfor, at hun har kastet sig mere åbenlyst ind i den sexismedebat, som blev startet, da Odder-pigen Sofie Linde i slutningen af august satte gang i debatten om sexisme i medierne.

Debatten fortsatte ind i politik.

Amalie Holst Jensen synes, det er vigtigt at fortælle, at det stadig er et problem.

- Sexisme foregår altså også for helt almindelige mennesker her i lille Odder, påpeger den 18-årige kvinde, der møder avisens udsendte iført nederdel, store øreringe og med mascara på øjenvipperne.

Hun ligner en helt almindelig piget pige. Et udtryk, der kan få hende helt op i det røde felt.

- Når man siger, at nogen er mere pigede end andre, så siger man jo, at der er en rigtig måde at være pige på, synes hun.

Annonce

Tre stærke drenge

Amalie Holst Jensen går i 3.g på Aarhus Handelsgymnasium i Viby. Her har samtalerne de seneste uger ofte handlet om sexisme, og eleverne har udvekslet erfaringer og oplevelser. Det har øget opmærksomheden på, hvordan sexismen ofte sker så "naturligt", at mange ikke engang studser over det.

- Det kan være, når en lærer efterlyser "tre stærke drenge" til at bære bøger. Det provokerer mig. Som om mænd tror, at piger skal pakkes ind i vat, siger Amalie Holst Jensen.

18-årige Amalie Holst Jensen kan ikke vende det døve øre til, når hun bliver puttet i bås på grund af sit køn. Foto: Morten Pape

Hun reagerer, og har altid reageret, når hun har følt sig bedømt på sit køn fremfor på, hvem hun er, eller hvad hun siger og gør.

Ikke mindst i sit fritidsjob i Jem & Fix har hun haft oplevelser, der har fået den indre feminist til at gløde.

- Jeg oplever mest mænd, men også kvinder, der har en fordom om, at jeg som ung kvinde ikke ved, hvad jeg taler om. De kan sige "Det er da pinligt, at en pige skal fortælle mig, hvor tingene er", fortæller hun om en af den slags kommentarer, som hun ofte hører, når hun er på arbejde.

Som om man skal være en voksen mand, for at vide hvor man finder en skruetrækker.

- I starten gik det mig på. Jeg følte mig ramt - ikke værdig. Men nu ved jeg, at jeg har styr på det, jeg laver, og det ryster mig faktisk, at vi i 2020 stadig har de fordomme om kønnene, siger hun.

Annonce

Kønnene er forskellige

Som spejderleder i De Grønne Pigespejdere gør hun også meget ud af at vise, at alle roller er pigeroller.

Med spejdernes budskab om "Alle piger kan, hvis de får lov" blander hun sig i debatten som deltager i spejdernes "Girls Act"-konference og som "Young Spokes Person på Folkemødet.

- Det er en kultur, der ligger i sproget, men vi er altså så højt udviklede, at det ikke bør være et issue. Vi skal selvfølgelig acceptere kønnenes forskelle, men kønnet skal ikke definere hvem eller hvad, man er eller kan blive.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odder Avis

Lukkede klokken 13: Testbil løb tør for tests efter frokost

Odder Avis

Vind 10.000 kr og hjælp din kommune

Odder Avis

Træk-et nummer-system aflyst, før det blev taget i brug: Ansatte vil hjælpe folk på vej til corona-test i Vitapark

Odder Avis

Halloween: Skruer ned for uhyggen

Odder Avis

Aftensang i Gosmer Kirke

Odder Avis

Hvad skete der lige med Emma Gad?

Odder Avis

Klar til at teste kollegerne

Annonce