Annonce
Odder Avis

Velbesøgt markvandring blev mødt med vrede: Halv by er på nakken af kommunen

Et planlagt markvandring og borgermøde i Saxild havde mange gæster, men de var ikke enige med kommunen om, at det er en god ide at lave boliger i området ved skolen. Foto: Jesper Rais
Byrådet har besluttet, at der skal ske forandringer i Saxild. Men det har borgerne i byen ikke lyst til, og derfor var der en del utilfredshed, da kommunen havde inviteret til møde.

Saxild: Flere ting gik galt, da Odder Kommune onsdag eftermiddag holdt et borgermøde. Egentlig var planen, at det skulle begynde med en markvandring med udgangspunkt fra Den røde Lade, hvor selve mødet skulle foregå.

Men i stedet blev markvandringen aflyst, og kommunen rykkede mødet til Kulturhuset, hvor der blev budt på en workshop om en udvikling i byen, som borgerne slet ikke har lyst til. Nemlig at der kan bygges boliger i et område øst for Østerlunden og byens skole. Det vedtog kommunalbestyrelsen sidste efterår, da et politisk flertal sagde ja til en ny kommuneplan. Dengang var S og K imod planerne.

Men mange af de fremmødte havde en forventning om, at de på mødet kunne diskutere, om det i det hele taget er smart at bygge her.

Annonce

Blandt deltagerne var Line Krogager Andersen, der bor på Kamskildevej. Hun havde ikke, som de nærmeste naboer, fået en direkte invitation, men havde læst om markvandringen på kommunens hjemmeside.

Er usikre på placering

- Der stod markvandring, og så ved jeg ikke, om der også stod borgermøde. Mange ville gerne på markvandring, fordi man er usikre på, hvor der er planer om at bygge. Jeg har læst det sådan, at kommunen har været nysgerrig på, om det her er en god ide? Men det var meget tydeligt, at præmissen var, at det skal ske, siger Line Krogager Andersen.

Jeg kan ikke forstå, at man politisk vil have en halv by på nakken. Det er mærkeligt, at man kan finde på at prioritere sådan her.

Line Krogager Andersen

Og det er helt korrekt, at det var præmissen for mødet, siger Casper Grønborg, der er teknisk chef i Odder Kommune.

- Byrådet har vedtaget, at området skal udlægges til boligformål, og så går vi i gang med at revidere den strukturplan, der er for Saxild. Der vil vi gerne have borgernes input til, hvordan det skal gøres. Hvor skal stierne være, og hvordan skal området trafikbetjenes, siger Casper Grønborg.

Han erkender, at mødet fik en uheldig start, da selve markvandringen blev aflyst.

- Nogle dage før mødet blev holdt, fik vi at vide, at vi ikke som planlagt kunne holde workshoppen i Den røde Lade. Der var så mange tilmeldte, at vi ikke kunne være der. Og vi kan ikke gå på en markvandring med 100 mennesker, for vi kan ikke råbe folk op. Vi kom ikke så heldigt fra start, og det undskyldte jeg for, siger Casper Grønborg.

Annonce

Kørt af sporet

Han måtte lytte til mange borgere, som ikke kan forstå, at kommunen vil lave boligområde i det nye område. Faktisk gik der en times tid, før der kom gang i den planlagte workshop, og undervejs kom der både spørgsmål og vrede tilråb.

- Selve processen er kørt fuldstændig af sporet. Der var ikke en oplevelse af, at der var en reel inddragelse, når det er besluttet. Der var 10 høringssvar fra Saxild, og det er svært at se, hvorfor man gør sådan noget, når der er så massiv modstand, siger Line Krogager Andersen.

Tilhørerne ville gerne vide, hvorfor et ønske fra en lille gruppe borgere, som gerne vil lave et bofællesskab, tæller mere end de indsigelser, der er kommet fra byens borgere, som gerne vil bevare det omtalte område som natur og en adgangsvej til stranden.

Og hvorfor vil kommunen gå bort fra de tidligere planer om at binde byen sammen ved at lave boliger på begge sider af Rudevej? Og hvorfor give plads til 153 nye boliger, når kommunens prognose peger på, at der kun er behov for 61 over de næste 12 år? Og hvorfor gå videre med planerne, når blandt andet lokalrådet har klaget til Planklagenævnet?

Annonce

Vi arbejder videre

- Vi har fået at vide af nævnet, at klagerne ikke har opsættende virkning, derfor arbejder vi videre. Hvad angår boligantal, så siger vores nyeste fremskrivninger af behovet noget andet end tidligere. Hele området nord for grusvejen ved Den røde Lade bliver udlagt til offentligt rekreativt område, og stien bliver heller ikke nedlagt, siger Casper Grønborg.

Han mener, at borgerne ikke helt har forstået den proces, der er foregået i forbindelse med, at kommunens øverste plan, kommuneplanen, er blevet revideret. Her har der været en offentlig proces, hvor man har kunnet sende ønsker ind.

Et at mange ønsker handlede om at lave et bofællesskab på et sted, der ikke i forvejen var udlagt til boligområde. Og det forslag var sammen med mange andre med i det forslag til en ny kommuneplan, der har været i offentlig høring.

- Borgerne er kommet med høringssvar, men politikerne har besluttet, at det skulle med, at området skal udlægges til boligformål. Så går vi i gang med at revidere strukturplanen. Vi var i Saxild for at høre borgernes mening, siger Casper Grønborg.

Annonce

Halv by på nakken

Faktisk har kommunen slet ikke pligt til at holde sådan et møde, men det blev holdt for at høre borgerne. Og deres mening er ganske klar.

- De havde lavet en god nok workshop, men ikke informeret godt nok om det. Og jeg kan ikke forstå, at man politisk vil have en halv by på nakken. Det er mærkeligt, at man kan finde på at prioritere sådan her, siger Line Krogager Andersen.

Annonce
Odder Avis

Husker du Errol Garner?

Annonce
Odder Avis

Kom til fyraftenskoncert med Grandivi

Annonce
Odder Avis

Fejr Odderkorets 100 års jubilæum i Gosmer Kirke

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odder Avis

Bare rolig, Færgebyen er på vej: Men først skal der laves en særlig væg til at holde på kajen

Odder Avis

The Blues Overdrive spiller i Pakhuset

Odder Avis

Hør koncert med børne- og ungdomskoret

Odder Avis

Dansktopsanger havde lærlinge med til koncert: Curlingbørnene sang det bedste, de har lært

Odder Avis

Hård blæst ingen hindring for Odder-roere

Odder Avis

Karrieren begyndte i 1945: Erfaren spillemand var på besøg

Odder Avis

An Odder Band på plænen i Tivoli

Odder Avis

Hør klassiske perler i Ørting Kirke

Odder Avis

Hvis inklusion skal lykkes skal børn lykkes i fællesskabet

Odder Avis

Carsten vil lave grøn strøm til at putte i tanken: Store solcelleparker gør din el-regning billigere

Odder Avis

De frivillige skal fejres igen

Odder Avis

Ukrainske mødre og børn fik en pause fra krigen

Annonce