Annonce
Ugeavisen Ølgod

Ølgods nye vandværk er mere sikkert med nye lukkede tanke

Temperaturen inde på vandværket er som i et køleskab. - Vandet, vi henter op fra undergrunden, er cirka otte grader, fortæller Carsten Sunesen fra Vandværket. Foto: Michael Svenningsen
Ølgod Tekniske Værker holder lørdag den 11. september åbent hus på det nye vandværk på Bøllundvej i Ølgod. Det giver forbrugerne større forsyningssikkerhed.

Ølgod: Når man står og kigger ned i det rene og friske vand, som ivrigt klukker rundt i de enorme beholdere i Ølgod Vandværk, er det som at stå og spejde ud over en klar bjergsø i de schweiziske alper. Man får en følelse af frisk velvære.

Men den form for dagligdagens naturlige gode må da koste den enkelte borger en ekstra regning? Det spørgsmål venter vi lige med at få svaret på til senere i artiklen.

Det er et helt spritnyt vandværk, som er bygget på Bøllundvej i Ølgod. Det ligger lige ved siden af, hvor det gamle vandværk tidligere lå. Ølgods gamle vandværk nåede lige at fejre 50 års fødselsdag. Det blev bygget i 1971 og forsynede Ølgod og omegns borgere med vand indtil februar 2021.

Annonce
Carsten Sunesen ser efter systemet, som selv tjekker vandkvaliteten for klarhed hver anden time. Foto: Michael Svenningsen

Men efterhånden som nutidens vandværker skal leve op til tidens krav og trends for, hvordan man skaber forsyningssikkerhed, valgte man i Ølgods Tekniske Værker at rive det gamle vandværk ned og bygge et helt nyt på grunden ved siden af.

- Forsyningssikkerheden, det vil sige, at når forbrugeren åbner for vandhanen, kommer der rent vand ud af hanen, den skal være helt i top, forklarer Henrik Jessen, som er driftsleder på Ølgod Vandværk.

To linjer med vand

Ølgod Vandværk leverer vand til mere end 2065 forbrugere og 60 procent af dem er til oplandet, hovedsageligt landejendomme, som bruger vandet til drikkevand til dyrene.

- Risikoen for forurening var større på det gamle vandværk. Tankene i det gamle vandværk var åbne tanke, hvorimod det er lukkede tanke i det nybyggede vandværk. Vi vurderede, at det var en meget bedre løsning at bygge et helt nyt anlæg, siger Henrik Jessen.

Det gamle Ølgod Vandværk lå tidligere lige ved siden af det nye, moderne vandværk på Bøllundvej. Det gamle vandværk leverede vand til forbrugerne i 50 år fra 1971 til 2021. Foto: Michael Svenningsen

Ølgod Vandværk er et af to selskaber under Ølgod Tekniske Værker. Det andet selskab er varmeværket. Det er to selvstændige selskaber med en fælles bestyrelse.

Det nye vandværk har to produktionslinjer, som bliver forsynet af fire boringer ned i undergrunden. Det gamle vandværk havde kun en produktionslinje. De to linjer gør blandt andet, at forsyningssikkerheden er helt i top. Sker der noget med den ene linje, kan man sagtens nøjes med at køre med kun en produktionslinje.

Annonce

Opsparing siden 2017

Så til spørgsmålet om det med forbrugerens regning:

Ja, der bliver en prisstigning på 175 kroner på den faste takst om året. En fast stigning til samtlige forbrugere, som allerede er indført fra årsskiftet, og der kommer ikke yderligere prisstigninger. Der er nemlig sparet op til det nye vandværk:

- I 2017 indførte vi en prisstigning som en del af finansieringen af det nye vandværk. Det nye vandværk har kostet 16,2 millioner kroner at opføre, og vi har optaget et lån på 14,5 millioner kroner. Det kunne på ingen måde betale sig at renovere det gamle vandværk. Man kan sammenligne det med at reparere på en gammel bil eller købe en ny bil, fortæller Henrik Jessen.

Der er nu sået blomster, hvor det gamle vandværk tidligere lå. Ølgod Vandværk er et af to selskaber under Ølgod Tekniske Værker. Det andet selskab er varmeværket. Det er to selvstændige selskaber med en fælles bestyrelse. Foto: Michael Svenningsen
Annonce

8 grader

Inde i vandværkets store hal står de spejlblanke tanke fyldt op med det reneste vand til forbrugerne. Det minder om en italiensk pastaret med alle de rør og beholdere. Viklet ind i hinanden.

- Det er godt vand, vi leverer her fra vandværket i Ølgod. Det bliver kvalitetstjekket for klarhed og iltindhold hver anden time, og mindst syv gange om året bliver der foretaget en vandanalyse for at kontrollere bakterievækst og for pesticider. Vandet, vi henter op fra undergrunden, er omkring otte grader, forklarer Carsten Sunesen, som er anlægspasser på Ølgod Tekniske Værker.

Ølgod Tekniske Værker

ØTV holder åbent hus på Ølgods nye vandværk lørdag den 11. september fra klokken 11 til 15.

Der vil også være mulighed for at få en demonstration af selvbetjeningsportalen eForsyning.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Ølgod

Danmarks måske største vejfest i Tistrup

Annonce
Annonce
Ugeavisen Varde

Plejecentre skal være fremtidens attraktive arbejdsplads

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Varde

Vi sejler ikke rundt i de brede spørgsmål

Ugeavisen Varde

Gør det, der virker for biodiversiteten

Ugeavisen Varde

Giv forældre 12 måneder med tilskud til at passe eget barn

Ugeavisen Ølgod

Nyt blod til Nordenskov Elite Volley: - I år snupper vi mesterskabet

Ugeavisen Ølgod

Monas Køkken er klar: - Så er der håndmadder til alle

Ugeavisen Ølgod

25.9: Troubadour underholder til to koncerter

Ugeavisen Ølgod

29.9: Thyge Nielsen fortæller om et liv med politik

Ugeavisen Ølgod

23.9: Hans Vestager er vært med fortællinger og højtlæsning

Ugeavisen Ølgod

28. september: Fyraftenskoncert i Skovlund Kirke

Ugeavisen Ølgod

Vild omvæltning: Der er så mange, der vil holde fest, at Dorte fra forsamlingshuset ikke kan sige ja til alle

Ugeavisen Varde

Hjælp Bente med at gennemføre en ekstrem udfordring: Du kan være med til at gøre en forskel for at hun kommer i mål

Ugeavisen Ølgod

Kendt fastfood-firma må flytte efter naboklager: Kok siger farvel til den by, hvor navnet ellers blev slået fast

Ugeavisen Varde

Genstart fællesskabet - i lokalsamfundene

Ugeavisen Ølgod

I Tistrup spiller de om DM i kroket: - Men vores baner er ikke gode nok

Ugeavisen Ølgod

19.9: Så er der kig til kalvene i stalden

Ugeavisen Varde

18.9: Tambours Have holder lysfest

Ugeavisen Varde

Trods færre hænder klappede Karlsgårde Dag som altid

Ugeavisen Varde

Boligmangel til de unge under 30 år - Varde Kommune vågn op

Ugeavisen Varde

Nytænkning i skolen - sådan

Ugeavisen Varde

Det døve spektakel

Ugeavisen Ølgod

Hun er den afdæmpede del af kendt madfirma: Maja på 30 år købte halvdelen af den virksomhed, hun er udlært i

Annonce