Annonce
Ugeavisen Ølgod

150 års fødselsdag i boghandleren og coronaens fodspor

Hans Nielsen i gang med riven foran Steen Stensen Blicher-stenen. Stenen blev sat op i 1912 og var den første af i alt 11 mindesten, der blev sat op i Hanssinelund for at mindes store danske digtere. Arkivfoto
Corona forhindrer fejring af boghandleren bag digterlunden i Ølgod, Hans Nielsens 150 års fødselsdag den 17. april. Men den skal nok blive til noget, lover foreningerne bag.

Programmet var klart med fødselsdagstale af borgmester Erik Buhl, rundgang af Ølgod Skole, rundvisning i parken og gode forfatterhistorier på dagen. Men nu er det festlige arrangement, der skulle have markeret manden bag digterlunden i Ølgod, Hanssinelund, Hans Nielsens 150-års fødselsdag den 17. april blevet udsat til en endnu ikke fastlagt dato.

For nok står de 11 mindesten over en række store danske digtere, som Hans Nielsen sammen med sin hustru Sine gennem en årrække fik sat op, stadig urokkeligt fast. Men en corona kan sætte en stoppe for selv den bedste vilje. Dog kun midlertidigt.

- Det er ikke værd at gennemføre fejringen på grund af corona-restriktionerne. Men vi har kun udsat den, til vi kan få flere ind, forhåbentlig allerede her i foråret. Det fortjener Hans Nielsen, og det er jo ikke hver dag, at en så kendt og anerkendt kulturpersonlighed fra Ølgod ville have fyldt 150 år, forklarer Viggo Hansen fra Ølgod Byskovs Venner.

Viggo Hansen og Bøje Meiner foran Hans og Sine Nielsens sten i Hanssinelund. Foto: Steen Tue Bjerborg

Ude med riven

Det er Ølgod Byskovs Venner, der sammen med Ølgod Museumsforening har taget initiativ til fejringen. For det er de to foreninger, der mere end nogen andre har søget for, at Hanssinelund stadig er til stede i naturen og historiebøgerne.

Nu kan de så bruge mere tid på at gøre forfattermindeparken forårsklar til fejringen, og det er en opgave, som den tidligere viceborgmester i Varde, Bøje Meiner Jensen, gerne tager på sig.

- Jeg er kommet fast her i Hanssinelund helt tilbage fra 60’erne. Det er et fantastisk og unikt sted, der er værd at bevare, og det vil jeg gerne gøre mit for. Derfor har jeg ansvaret for vedligeholdet af lunden, forklarer Bøje Meiner.

Bøje Meiner river blade væk foran Steen Steensen Blicher-stenen. Samme sted, hvor Hans Nielsen for over hundrede år siden blev fotograferet i gang med sin rive. Foto: Steen Tue Bjerborg

Bøje Meiner går tit rundt og ordner i mindelunden, og så går han rent bogstaveligt i fodsporene på Hans Nielsen.

- Jeg har et over 100 år gammelt billede, hvor Hans Nielsen er blevet fotograferet i gang med at rive foran Steen Steensen Blicher-stenen. Selvom der var fyrtræer dengang, kan man godt se, at det er den samme sten og samme sted, så det er da ret vildt, smiler Bøje Meiner.


Vi lover, at det bliver spændende og lærerigt for alle...

Bøje Meiner og Viggo HansenAnnonce

Gode historier

I det hele taget kan Bøje Meiner og Viggo Hansen mange gode historier om lunden, stenene og digterne. Og de to Ølgod-herrer ser frem til at kunne få lov til snart at dele dem med mange flere, når Hans Nielsens udsatte 150-års fødselsdag skal fejres.

- Vi lover, at det kommer ikke til at vare to timer, som til en af vores første guideture her. Det var for længe, kunne vi godt mærke. Men vi lover, at det bliver spændende og lærerigt for alle, og vi regner vi med, at borgmesteren stadig vil komme og holde fødselsdagstalen, smiler de i kor.

Ud over Erik Buhls fødselsdagstale er det planen, at Ølgod Skole blandt andet skal arrangere en rundgang i Hanssinelund til fejringsarrangementet. En række sten er forsynet med QR-koder, så man kan få forskellige oplevelser sammen med de forskellige digtere.

Fakta

Boghandler Hans Nielsen anlagde sammen med sin hustru Nielsine Hanssinelund, hvor de fra 1912 rejste 11 mindesten for danske forfattere, hugget af Varde-billedhuggeren Mads Pedersen.

Hans Nielsen (1871 – 1955) var bl.a. formand for borgerforeningen i Ølgod, var med til at oprette teknisk skole og var formand for Ølgod og omegns plantningsforening.

Som boghandler fik Hans Nielsen succes med moderne forretningsmetoder, med sin personlige væremåde overfor kunderne og ikke mindst sin dybfølte passion for bøger.

Flere danske forfattere fik med tiden øje på boghandleren fra Ølgod. Jeppe Aakjær udtale bl.a.: "Ølgod, nå ja, det er jo der, I har en boghandler, der forstår sig på bøger".

Ølgod Byskovs Venner og Ølgod Museumsforening sørger nu for at passe på Hanssinelund. Bøje Meiner og Viggo Hansen arrangerer af og til guidede rundvisninger der, og på fejringsdagen vil Ølgod skole lave en rundgang i Hanssinelund. Desuden er flere mindesten forsynet med QR-koder, så man selv kan gå rundt og få historien bag stenene og forfatterne.

Inskriptionerne og motiverne i stenene er næsten alle lavet af Varde-billedhuggeren Mads Pedersen. Foto: Steen Tue Bjerborg 
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce