Annonce
Ugeavisen Ølgod

60.000 besøgende om året i Ølgods nye kulturhus: - Børnefamilierne skal med ombord fra 2023

- Jeg er barnefødt i Ølgod, og jeg har altid holdt ved byen, fordi der har været alt det, jeg har haft behov for i mit liv. Så jeg har aldrig haft behov for at forlade byen for at få dagligdagen til at fungere, siger Ejvind Jensen, formand for Kulturhusets Venner (tv.), som er flankeret af Hans Peter Høeberg, næstformand for Kulturhusets Venner. Foto: Martin Jørgensen
Lige nu er folkene bag projektet i fuld gang med at søge om fondsmidler. Går alt vel, står det nye kulturhus klar i efteråret 2023.

Ølgod: Ølgod Kulturhus står over for en større ombygning, men hvorfor overhovedet lave en ombygning? Hvad er de konkrete planer med ét af byens samlingspunkter? Og hvor langt er man med projektet?

Det har Ugeavisen taget en snak med Ejvind Jensen og Hans Peter Høeberg om.

Begge er en stor del af projektet og er henholdsvis formand og næstformand for Kulturhusets Venner. En forening, som har til formål at holde kulturelle arrangementer, samt at samle kapital, der understøtter moderniseringen af Ølgod Kulturhus.

Annonce

Projekt Ølgod Kulturhus

I 2017 fik man 300.000 kroner til at arbejde med projektet og få lavet tegninger. Herefter blev Realdania en del af projektet med henblik på at lave en forundersøgelse, der kunne kortlægge, hvad Ølgod helt konkret havde brug for i et nyt kulturhus. Den blev færdig i januar 2021.

Realdania og Varde Kommune smider begge 10 millioner kroner i projektet. Der skal nu samles yderligere 13 millioner kroner. Noget, som foreningen er i fuld gang med. Her er forhåbningen, at de får positive svar tilbage i løbet af året.

I forundersøgelsen fremgår det, at de fremtidige brugere blandt andet skal være børnefamilierne, de aktive seniorer, daginstitutionen, dagplejere, teaterforeningen, mødregrupper og folkeskoleklasser.

Er man nysgerrig og ønsker at gå i dybden med det nye projekt, kan man på olgod.dk finde et link til selve forundersøgelsen, der beskriver projektet fra a til z, herunder blandt andet den tidlige proces, byggeprogrammet og økonomien.

Og netop kapital er Ejvind Jensen, Hans Peter Høeberg og resten af Kulturhusets Venner i øjeblikket på jagt efter.

Der er blevet sendt ansøgninger afsted til forskellige fonde, og resten af året kommer til at gå med at få skrabet de sidste penge ind til det nye kulturhus, der skal være med til at øge antallet af besøgende fra 50.000 til 60.000 om året.

- Der er lang behandlingstid på sådan nogle fonde. Flere af dem tager fire til seks måneder, så vi regner med, at resten af året går med at få finansieringen på plads.

Alt i alt skal de bruge 33 millioner kroner til projektet. Et beløb, der er er blevet beregnet ud fra forundersøgelsen foretaget af Realdania. De to millioner kommer fra Varde Kommune og Realdania. Resten skal skaffes gennem fondsmidler.

- Vi bad om at få sat beløbet realistisk, så vi tror på, at de 33 millioner kroner kommer til at række. Men den kan lige så godt blive lidt dyrere eller lidt billigere, siger Hans Peter Høeberg, hvorefter formanden tilføjer:

- Forundersøgelsen tager udgangspunkt i selve råbygningen, og her er prisen cirka 23 millioner kroner. Det betyder, at der i runde tal er 10 millioner kroner tilbage til ting som eksempelvis inventar. Men vi ved meget mere, når vi bliver mere konkrete og har samlet nok penge ind til at kunne komme i gang.

Stor opbakning

Selvom de mangler lidt over en tredjedel af det fulde beløb, så er de optimistiske - og på ingen måde nervøse for, om de kommer i mål.

- Vi har kommunen og Realdanias opbakning, og det betyder en stor del. Det betyder meget, at vi har opbakning fra Varde Kommune, som jo også har en interesse i at have en kommune i balance, siger Ejvind Jensen.

Foruden de to nævnte støtter så har næstformanden og formanden også et stort bagland af lokale kræfter, der vil Ølgod og et nyt kulturhus. Hele 550 blev en del af projektet.

Netop den lokale opbakning er også noget, som Realdania har lagt vægt på, understreger de to tovholdere.

- Og så betyder det jo også meget for os, for hvis det ikke interesserer folk, så var vi her slet ikke. Men nu hvor byen står bag projektet, så vil vi gerne hjælpe til.

Annonce

Nyt hus - nye muligheder

Når der bygges nyt, er det ikke kun de fysiske rammer, der skal gentænkes. Det er en bygning, der er mere end 40 år gammel. Og ifølge Kulturhusets Venner skal byens nye midtpunkt tilbyde det, som den moderne familie anno 2021 efterspørger, med alt hvad det indebærer.

Forundersøgelsen af stedet konkluderer, at stedet i øjeblikket bruges af den ældre generation, som selvfølgelig også er velkommen fra 2023, når det nye kulturhus står klar. I fremtiden skal der dog være noget for alle - og især den yngre målgruppe skal lokkes til.

- Vi satser på, at vi kan tilbyde en masse spændende værksteder. Billedskolen får udvidet deres område i huset, og så bliver der rig mulighed for, at børnefamilier kan deltage, så de slipper for at køre udenbys, hvilket har været en tendens indtil videre, fortæller Hans Peter Høeberg.

Men hvorfor er det så vigtigt at få børnefamilierne med?

- Det giver noget for hele det sociale liv i huset. Vi vil gerne, at huset kan tilbyde en masse aktiviteter, som en moderne familie efterspørger. Og så spiller det også ind, at vi gerne vil fremtidssikre huset her. Det skal også være med til at holde og øge bosætningen i byen. Det dur ikke, at folk kører til Herning, for at deres børn kan lære at tegne, male og være kreative. Vi vil jo gerne beholde dem her, fortæller Ejvind Jensen.


Det dur ikke, at folk kører til Herning, for at deres børn kan lære at tegne, male og være kreative. Vi vil jo gerne beholde dem her i Ølgod.

Ejvind Jensen, formand for Kulturhusets Venner


Foruden kreative værksteder skal der også laves en ny teatersal med plads til over 200 deltagere.

- Det har vi ikke haft i Ølgod før. Det kan blive et nyt samlingspunkt, som forskellige foreninger kan stå sammen om. Selve huset står for at stille faciliteter til rådighed, men håbet er, at alle kan bruge scenen, så flest muligt får noget ud af det.

Der kommer til at ske flere ændringer med Kulturhuset. Men med stor lokal opbakning kommer også mange interesser, der skal høres. Det kan godt være lidt af en balancegang, fortæller formanden.

- Alle foreninger, som er brugere af huset, er blevet hørt og spurgt. Der har været flere møder, så projektet bygger på holdninger, ønsker og drømme fra forskellige sider. Alle får måske ikke deres ønsker opfyldt, men det er en proces. Vi er alle sammen nødt til at give og tage lidt.

I forundersøgelsen er der planer om alt lige fra et ungeområde til mødefaciliteter. Størstedelen er lagt fast, men det er stadig bare et udkast. Uanset hvordan det hele ender, så bliver det en stor dag, når det hele står klar.

- Det bliver en festdag. Det er efterhånden et slidt byggeri, der ikke dækker de rigtige behov. Huset er alt for dyrt i drift, så vi glæder os til, at der står et nyt og flot hus til glæde for folk i Ølgod og omegn, siger Ejvind Jensen.

Der er generalforsamling den 27. september, hvor der er rig mulighed for at få endnu en status på hele processen på det kommende byggeri.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Ølgod

Danmarks måske største vejfest i Tistrup

Annonce
Annonce
Ugeavisen Varde

Plejecentre skal være fremtidens attraktive arbejdsplads

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Varde

Vi sejler ikke rundt i de brede spørgsmål

Ugeavisen Varde

Gør det, der virker for biodiversiteten

Ugeavisen Varde

Giv forældre 12 måneder med tilskud til at passe eget barn

Ugeavisen Ølgod

Nyt blod til Nordenskov Elite Volley: - I år snupper vi mesterskabet

Ugeavisen Ølgod

Monas Køkken er klar: - Så er der håndmadder til alle

Ugeavisen Ølgod

25.9: Troubadour underholder til to koncerter

Ugeavisen Ølgod

29.9: Thyge Nielsen fortæller om et liv med politik

Ugeavisen Ølgod

23.9: Hans Vestager er vært med fortællinger og højtlæsning

Ugeavisen Ølgod

28. september: Fyraftenskoncert i Skovlund Kirke

Ugeavisen Ølgod

Vild omvæltning: Der er så mange, der vil holde fest, at Dorte fra forsamlingshuset ikke kan sige ja til alle

Ugeavisen Varde

Hjælp Bente med at gennemføre en ekstrem udfordring: Du kan være med til at gøre en forskel for at hun kommer i mål

Ugeavisen Ølgod

Kendt fastfood-firma må flytte efter naboklager: Kok siger farvel til den by, hvor navnet ellers blev slået fast

Ugeavisen Varde

Genstart fællesskabet - i lokalsamfundene

Ugeavisen Ølgod

I Tistrup spiller de om DM i kroket: - Men vores baner er ikke gode nok

Ugeavisen Ølgod

19.9: Så er der kig til kalvene i stalden

Ugeavisen Varde

18.9: Tambours Have holder lysfest

Ugeavisen Varde

Trods færre hænder klappede Karlsgårde Dag som altid

Ugeavisen Varde

Boligmangel til de unge under 30 år - Varde Kommune vågn op

Ugeavisen Varde

Nytænkning i skolen - sådan

Ugeavisen Varde

Det døve spektakel

Ugeavisen Ølgod

Hun er den afdæmpede del af kendt madfirma: Maja på 30 år købte halvdelen af den virksomhed, hun er udlært i

Annonce