Annonce
Ugeavisen Ølgod

7-kantens vinterspil handler om tabuer og livets skyggesider

De unge skuespillere i Spring Awakening, Frederik Torben Ravn Espenhain og Sarah Juellund er helt blæst bagover af stykket Spring Awakenings indhold, hvor intet fejes væk under gulvtæppet. Privatfoto
Selvom teaterstykket Spring Awakening lyder som en forårsbebuder, så tro om igen. Det handler om ungdomssvigt, angst, selvmord, vrede og hyklerisk seksualmoral.
Annonce

Varde: Spring Awakening er baseret på Frank Wedekinds roman fra 1891, som en protest mod hykleri og seksualitet på den tid. Da bogen udkom, var romanens indhold om emner som abort, homoseksualitet, selvmord og voldtægt, så kontroversielle at den blev forbudt.

Sarah-Sofie Juellund fra Janderup fylder 19 år i næste uge, og spiller i stykket rollen som Ilse, der bliver misbrugt af sin far, og flygter til et kunstnerkvarter med endnu mere misbrug på dagordnen.

- Jeg kendte ikke noget særligt til stykket, inden vi gik igang, men er helt blæst bagover. Der er så mange kontraster i de ungeproblematikker, der er oppe og vende. Lige fra misbrug til selvmord, og man ser tingene fra flere sider, siger Sarah og tilføjer:

- Jeg håber, at rigtig mange unge kommer og ser stykket sammen med deres forældre. Man kan få nogle gode snakke om det hele bagefter. Jeg synes stadig, man i dag fortier mange af de tabuer, som stykket handler om. Selvom stykket er ubehageligt påtrængende, så er det også indimellem morsomt. Musikken er fed rock, pop og jazzet, siger hun.

Personligt er jeg i forhold til tabuer træt af den krænkelseskultur vi lever i, hvor alle hurtigt bliver fornærmede og stødt.

Frederik Torben Ravn Espenhain

Annonce

Krænkelseskultur

Historien handler om en flok teenagere, der i en verden omgivet af fortielser og kontrol kæmper med de indre og ydre udfordringer, der opstår, når man opdager sin seksualitet. Melchior og Wendla, som er de to hovedpersoner, indleder et forhold, hvor deres nysgerrighed og fantasi udfordrer det, som ingen vil informere dem om.

- Jeg er til daglig vikar i en vuggestue i København. Derfor havde jeg muligheden for at gribe chancen til at spille et stykke i Jylland, siger 24-årige Frederik Torben Ravn Espenhain, der også havde hørt, at der manglede drenge til rollerne, og i øvrigt rigtig gerne ville prøve at arbejde sammen med instruktøren Kim Brandt.

I Spring Awakening udveksler vennerne erfaringer med hinanden i skolen. Forældrene, skolen og kirken vejleder nemlig ikke de unge. De fortier alle spørgsmål og problematikker ihjel.

- Der er meget at tage med fra stykket, der er ret belærende. Personligt er jeg i forhold til tabuer træt af den krænkelseskultur vi lever i, hvor alle hurtigt bliver fornærmede og stødt, siger Frederik og fortsætter:

- Jeg synes, vi i "en se mig" ungdomskultur med fokus på individualisten, skal være bedre til bare at lytte og respektere hinanden, som vi nu engang er. Jeg tror, det er meget realistisk som i stykket, at unge kan hjælpe og vejlede andre unge, siger Frederik.

I stykkets handling udspilles svigt fra forældre af mange slags. En ung gut drives til selvmord. En ung kvinde bliver gravid udenfor ægteskab, og hendes forældre tvinger hende til en abort. Hovedrollen Melchior bliver sendt på en såkaldt opdragelsesanstalt, der nok minder mere om en sindssygeanstalt.

Alle de unge i stykket kæmper for et mere frit liv, og råber efter svar på de mange spørgsmål, som livet stiller dem. Handlingen foregår symbolsk om foråret, hvor alt blomstrer – både naturen og de unge.

Praktisk information: Spring Awakening opføres i Smedeværkstedet, Varde i perioden den 22.-31. januar. Billetsalg på www.7-kanten.dk

Bonusinfo om skuespilleren Frederik

- Hvis du synes, at du har set Frederik Torben Ravn Espenhain før, så er han kendt udover 7-kanten, som skuespiller i teaterroller i blandt andet Djævelens Lærling, hvor han også lige har vundet prisen: Best actor in a musical, regional awards.

Holdet bag vinterspillet i 7-kanten: Spring Awakening. Henved halvdelen af de medvirkende kommer fra både København og Haderslev. PR-Foto: Mikkel Rindholt
Ensomhed, angst, selvmord og incest er nogle af de svære emner, de unge slås med i stykket Spring Awakening. PR-Foto: Mikkel Rindholt
Kæft, trit og retning i 1890erne, Men tabuerne de unge kæmper med er stadig relevante i vores moderne samfund. PR-Foto: Mikkel Rindholt
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Ølgod

25-års jubilæum

Annonce