Annonce
Ugeavisen Ølgod

Anne fra Den Store Bagedyst: Mit julebord er rent og hvidt som sne

Anne Tirstrup fra Bagedysten holder som regel jul hos sine forældre. Når det handler om julefrokoster, nyder hun at dække sit helt eget flotte bord. I år spiller bagværk også en rolle i borddækningen med blandt andet bordkort formet så stjerner, så det både dufter og smager af jul. Privatfoto
Når Anne fra Den Store Bagedyst inviterer til julefrokost, indgår både traditioner og nytækning i hendes ideer. Fra dækning af julebord med spiselige navnekort til vaniljekranse med pistacienødder.
Annonce
Mød Anne Tirstrup fra Tistrup, der er nået til finalen i tv-programmet Den Store Bagedyst. Her viser hun, hvordan hun helt privat pynter op til jul ved bordet, og hun giver sine bud på traditionelle julekager med et twist. Foto: DR
Rent og hvidt som sne med lidt bling i glimt i sølvfarve, grå stofservietter og lidt grønt på bordet, det er Anne Tirstrups bud på et julebord i år. Privatfoto

Tistrup: 26-årige Anne Kirstine Tirstrup blev med et trylleslag og en kagerulle landskendt i denne sæson af Den Store Bagedyst. Til daglig arbejder hun som sygeplejerske i Aarhus på Skejby Sygehus og er oprindelig fra Tistrup.


Mormors juleopskrifter er fine, men jeg synes, det er sjovt at pifte det traditionelle op.

Anne Tirstrup


- Jeg har altid været kreativt anlagt, men nok ikke rigtig vidst hvor og i hvilken retning, jeg skulle slippe kreativiteten løs. Indtil jeg opdagede, at jeg kunne bage, siger Anne, der især elsker at pynte sine kager med stor opfindsomhed.

Anne Tirstrup fra Bagedysten elsker at eksperimentere med kager og søde sager. Derfor er der i år et pift af grønt med pistacienødder i de traditionelle vaniljekranse . Privatfoto
- Det må gerne spille lidt ekstra til højtider, derfor har jeg brugt stof og ikke papirservietter på mit julebord, som jeg har rullet diagonalt og bundet en let knude på, siger Anne Tirstrup. Privatfoto

- Det startede med, at jeg for et par år siden meldte mig til en version af Den Store Bagedyst på kollegiet, hvor jeg boede, og hvor jeg vandt konkurrencen, siger Anne og tilføjer:

- Efterfølgende spurgte min storebror, om jeg ville stå for deres bryllupskage sommeren efter, og det gik fint, og så meldte jeg mig til Den Store Bagedyst på tv, fordi jeg er en stor fan af programmet og synes, det er spændende og sjovt med kager.

Annonce

Annes julebord og traditioner

- I år har jeg valgt at gå efter den rolige og enkle, fine jul, hvor detaljerne får lov til at shine, men det kan jo ændre sig fra år til år med julepynt og opdækning, siger Anne, der hjemme hos mor er vant til en jul domineret af traditionelt guld og rødt.

- Jeg forsøger, når jeg dækker julebord, ikke at være for symmetrisk, og det er svært, for jeg kan godt lide orden og kassesystemer, men det må gerne flyde mere på et julebord. Levende lys er der altid i min juleopdækning, siger Anne.

Når Anne Tirstrup er hjemme til jul, har familien alle de sædvanlige juletraditioner med dans om træet og julefrokoster i juledagene på begge sider af familien.

- Første juledag er dog hellig hos os, siger Anne, for der er vi bare hjemme i pyjamas og slapper af, og nyder vores gaver og hinandens selskab.

Annonce

Hjemmebagte navneskilte og et pift af grønt i vaniljekranse

Annes hjemmebagte stjernenavneskilte både smager og dufter af jul og indeholder blandt andet nelliker og og mandarinskal. Og så har det fået lidt bling i form af sølvperlekrymmel langs kanterne.

Som noget nyt i år har Anne bagt vaniljekranse med et twist.

Anne Tirstrup Bagedysten

- Jeg er ikke bange for at springe ud i noget nyt, når det handler om at bage. Mormors  juleopskrifter er fine, men jeg synes, det er sjovt at pifte det traditionelle op og har derfor valgt at lave vaniljekranse med pistacienødder i år, siger hun, og ønsker glædelig jul 2020.

Annes opskrift på julekrydrede bordkort

Du skal bruge:

100 g smør (stuetempereret)
185 g kagemel 80 g flormelis
1-2 tsk. mandarinskal ½ tsk. stødte nelliker
1 ½ tsk. kanel 55 g æggeblommer

Glasur:

100 g flormelis
20-30 g æggehvider
Krymmel

Sådan gør du:

1. Tænd oven på 180 grader varmluft.
2. Bland alle ingredienserne sammen.
3. Læg herefter dejen på køl i 30 minutter.
4. Tag dejen ud af køleskabet og rul den ud, brug mel til at kagedejen ikke sætter sig fast på bordet.
5. Udstik den udrullede dej i den form du ønsker.
6. Bag dem i 6-12 minutter (afhængigt af størrelsen og din ovn).
7. Lad dem køle af på en rist.

Pynt:

1. Pisk flormelis og æg sammen.
2. Hæld glasuren ned i et kornet eller sprøjtepose.
3. Sprøjt glasur rundt i kanten og dyp herefter kagen ned i krymlet.
4. Skriv til sidst navnet med glasuren på kagen.

Annes opskrift på vaniljekranse med et pift af grønt

Du skal bruge:

200 g smør (stuetempereret)
1 stk. vaniljestang
175 g rørsukker
1 æg 260 g mel
30 g usaltet pistacienødder
45 g mandelmel
10 g usaltet pistacienødder

Sådan gør du:
1. Tænd ovnen på 190 grader.
2. Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud og bland det sammen med lidt sukker.
3. Rør smør, vaniljesukker og sukker sammen.
4. Tilsæt ægget og rør det sammen.
5. Blend pistacienødder (30 g) til fint mel og bland det med mandelmel og mel.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce