Annonce
Ugeavisen Ølgod

Besked om datalæk på mobilen? Sådan skal du reagere

Google har i flere år holdt øje med, om brugeres adgangskoder og brugernavne indgår i datalæk. Google tjekker det ved at kryptere dine oplysninger og sammenligne det med krypterede udgaver af de passwords, der ligger i datalæk på nettet. Google anbefaler, at du ændrer de koder, der er offentliggjort, hurtigst muligt. Arkivfoto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Google holder øje med, om dine koder bliver offentliggjort, og advarer dig, hvis skaden er sket. Får du advarslen, bør du tage det alvorligt, råder eksperter.

- Dine adgangskoder er blevet offentliggjort som følge af et brud på datasikkerheden hos en tredjepart. Du bør derfor ændre dem nu.

Sådan en besked vil en del danskere med smartphones have modtaget fra Google, hvis de bruger browseren Google Chrome.

Google holder nemlig øje med, om dine adgangskoder og brugernavne fremgår i datalæk, der kan findes på internettet. Og er dine data offentliggjort, så bør du reagere.

Annonce

Skift koderne

Lad være med at ignorere beskeden fra Google, fortæller Henrik Larsen, der er chef i it-sikkerhedsselskabet DKCert og bestyrelsesmedlem i Rådet for Digital Sikkerhed.

- Skynd dig at skifte de passwords, det handler om. Og lad være med at bruge det samme password forskellige steder. Det er altid det gode råd, fordi så er skaden ikke lige så stor, når en af de platforme, du logger ind på, bliver hacket, siger Henrik Larsen.

- Man skal tage det alvorligt. Du må lave din egen risikovurdering af, hvad det betyder for dig: "Er det lige meget, fordi det bare er en kode, der giver mig adgang til at læse avis, eller er det noget, der har med min økonomi at gøre, så det skal beskyttes?". Men jeg vil altid anbefale, at man skifter koden.

Dine lækkede brugeroplysninger vil typisk blive offentliggjort eller sat til salg, så hackerne kan tjene penge på oplysningerne.

Du kan i vid udstrækning undgå at blive offer for hackerne, hvis du bruger såkaldt to faktor-godkendelse, der gør, at du logger ind via to trin i stedet for blot et.

Du kan også bruge en passwordmanager, som kreerer unikke passwords for dig til hver af dine konti, siger Henrik Larsen. En passwordmanager kan nemt downloades. Eller du kan selv stå for at skabe unikke passwords til hver enkelt konto eller bruger, du har på nettet.

Vil du selv lave alle dine koder og samtidig sikre dig, at hackerne ikke finder frem til dem, anbefaler chefjurist hos Forbrugerrådet Tænk Anette Høyrup, at du laver et system i hovedet.

- Man kan bygge små historier op i hovedet, så man får et system til at huske det. En kode kan være noget med: "jegLøberpåSkiiNorge1983". Så kan hvert andet ord i den sætning være med stort begyndelsesbogstav og slutte med 1983, hvis det var dengang, du begyndte at stå på ski, siger hun.

Annonce

Gør det svært

Henrik Larsen bemærker, at man skal holde sig fra nemme, klassiske koder som for eksempel "Sommer21". Det skal være længere og mere indviklet med tegn og bogstaver.

Benyt advarslen fra Google som en kærkommen lejlighed til at få styr på din it-sikkerhed, anbefaler Anette Høyrup. Hun kalder det it-hygiejne.

- Man skal forholde sig til det, synes jeg. Og man skal vide, at ens data ligger og flyder rundt omkring. Man kan risikere, at kodeord bliver hacket.

- Man skal ikke gå i panik. Brug det som en anledning til at kigge det igennem. Det er kun sundt at få sit kodeord ændret en gang imellem. Og få lukket de konti, som ikke længere er relevante for dig, siger hun.

Forbrugerrådet Tænk råder dig også til at stoppe med at bruge din Facebook-profil som login til andre hjemmesider, som man ofte har mulighed for.

- Selv om Facebook har en høj sikkerhed, så betyder det bare, at man giver Facebook nøglen til data på den konto. Og kan man pludselig ikke logge ind på sin Facebook, så kan man heller ikke komme ind på de andre konti, siger hun.

Sådan skal du gøre

  • Genbrug ikke dine kodeord.
  •  Brug lange kodeord med mange tegn, store og små bogstaver og tal.
  •  Undgå simple talrækker som 123456 eller enkelte, hele ord som Sommer eller Aalborg.
  •  Brug ikke kodeord, som er hentet fra din hverdag: Navnet på dine børn, din hund eller din adresse. Detaljerne kan nemlig være nemme at finde på internettet.
  •  Lav et system i hovedet, så du husker de svære kodeord. Systemet kan være, at hvert ord starter med et bogstav i et navn på en, du kender og kan huske: enmandmaledealdrig (En Mand Malede Aldrig = Emma).
  •  Du kan downloade en passwordmanager, der samler alle dine kodeord ét sted og samtidig kan lave alle kodeord for dig. Den eneste kode, du så behøver at huske, er koden til din passwordmanager.
  •  Du kan også bruge to trins-bekræftelse. Programmet gør, at kode og brugernavn skal følges op med endnu en faktor, for eksempel fingeraftryk på din smartphone eller bekræftelse på mail.

/ritzau fokus/

Annonce
Annonce
Ugeavisen Ølgod

Besked om datalæk på mobilen? Sådan skal du reagere

Annonce
Annonce
Ugeavisen Ølgod

Drabanterne opfører teaterstykke om verdens stærkeste pige

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Ølgod

Nanna giver sine egne hesteoplevelser videre til andre unge piger: - Hestene griner ikke, når jeg kommer med morgenhår

Ugeavisen Ølgod

Nordenskov vil omdanne kroen til medborgerhus – hvis den kan finde pengene

Vesterhavsposten

Julie har fået sin drømmelæreplads, men i 3. klasse fik hun en hård dom af skolelæren: - Du behøver ikke tage dine matematikbøger frem, du kan alligevel ikke finde ud af det

Ugeavisen Varde

- Jaaaaa, vi gjorde det piger: En fantastisk sæson for pigerne endte med en kæmpe sejr og kvalifikation til oprykningsspillet

Ugeavisen Ølgod

Emma fra Sig drømmer om at komme til at spille for Chelsea eller Manchester United

Ugeavisen Ølgod

Kom til jul i Janus

Ugeavisen Ølgod

Grisebønder leverede stort overskud

Ugeavisen Ølgod

Gabriel fra Ansager udgiver debutsingle om at vælge nye veje i livet

Ugeavisen Ølgod

Lise og Troels støtter grisebanko i Ølgod Hallen

Ugeavisen Ølgod

Pengene er på vej til kunstgræsbanen i Helle FC

Ugeavisen Ølgod

Varde Kommune bør have en støttefunktion for virksomhederne

Ugeavisen Ølgod

STU-ungdommen mødte politikerne: Spændende at høre om kommunalpolitik

Ugeavisen Ølgod

Martin åbner dørene op til valg i kulturhuset: - Der står altid en lille flok og venter på at blive de første med krydset

Vesterhavsposten

Varde Kommune er klar til valg: Man må gerne medbringe sit eget skriveredskab til at sætte kryds

Ugeavisen Varde

Socialdemokratiet fortæller ikke hele sandheden

Ugeavisen Varde

Vi skal have internationale miljøer på skoler og ungdomsuddannelser

Ugeavisen Varde

Indlandsturisme – et ubrugt potentiale

Ugeavisen Ølgod

Naturperlen og perlemuslingen i Sig

Ugeavisen Ølgod

Foredrag: Paris bag facaden

Ugeavisen Ølgod

Kom til foredrag med Margrethe Vestager i Ølgod Hallen

Ugeavisen Ølgod

Heidi og Søren har planer med den gamle Brugs: - Det er oplagt med lejligheder i byens mest markante bygning

Annonce