Annonce
Ugeavisen Ølgod

Birgit er gået i hundene i Strellev

Birgit Knudsen er med sine 73 år landets ældste mini-collies kennelopdrætter. Tidligere har hun også haft hundepension. Nu om dage går tiden især med at turnere landet tyndt med hendes firbenede venner til "skønhedskonkurrencer" for hunde. Foto: Tatjana Johnsson
75-årige Birgit har i 50 år har været bidt af hunde - både som landets ældste kennelopdrætter i racen mini-collies og med hundepension på landet. I dag gælder det hunde-skønhedskonkurrencer.
Annonce

Strellev: Birgit Knudsen bor på landet i Strellev på en nedlagt landejendom. Birgit siger selv, at hun på det nærmeste er gået i hundene, fordi hun har drevet kennel i mange år. Faktisk i hele fem årtier. Og desuden hundepension. I dag er hun i en alder af 75 år nedtrappet med begge dele, men kærligheden til hunde - især racen mini-collier også kaldet en shetlandsk sheepdog eller hyrdehund - lever i fuldt vigør. Birgit rejser landet rundt til konkurrencer med sine firbenede venner.

- Jeg elsker mine hunde og havde på et tidspunkt 12 styks, som jeg gik tur med ned over markerne, siger Birgit Knudsen og tilføjer:

- Det vigtigste, når man har med hunde at gøre, er, at de adlyder. Hvert et kald og parerer ordre.

- Det er også vigtigt, at de opfører sig pænt indedøre, siger Birgits mand Verner, der er rundet de 80 år.

Det vigtigste, når man har med hunde at gøre, er, at de adlyder. Hvert et kald, og at de parerer ordre.

Birgit Knudsen

Annonce

Skønhedskonkurrence for hunde

Der er mange hylder med pokaler i parrets ene stue.

- Det er simpelthen så sjovt at være ude og konkurrere med hundene, der ligesom i enhver anden skønhedskonkurrence bliver bedømt på både pels og størrelse. Er den for lille eller for stor, og har den et godt gemyt, siger Birgit, der, ifølge hendes eget udsagn, er den ældste opdrætter i Danmark indenfor racen.

- Jeg har over årene fået utrolig mange venskaber over hele landet, når jeg er afsted. Det er dejligt at mødes med folk, der har den samme interesse, siger hun.

Det allervigtigste ved at deltage i hundekonkurrencer er dog for Birgit at blive bekræftet i ved en bedømmelse, at hun gør det rigtige både med og for sine hunde.

Annonce

En gang hund - altid hund

Verner Knudsen, der er uddannet noget så sjældent som møller for mange år siden og har arbejdet med salg af foderstof, er også glad for hunde.

- Hvis man skal være gift med Birgit, kan det ikke nytte noget, hvis man ikke er, siger han med et smil.

Parret har ikke tænkt sig at lave om på noget som helst i Strellev, hvor deres tre børn og fire børnebørn også hygger sig med de firbenede venner, når de er på besøg.

Karakteristika for en mini-collie

- Den kaldes også en shetlandsk sheepdog/hyrdehund.

- Mini-collien er en klassisk fårehund, som har udviklet sig til at være en ypperlig selskabshund.

- Karaktertræk for mini-colliens natur er: At den er kontaktsøgende, lærevillig og nem at omgås.

- Den er især venlig og beskyttende over for børn.

- Den kan have tilbøjelighed til at blive forskrækket. For eksempel over høje lyde.

Kilde: www.koebhund.dk/collie

Verner og Birgit Knudsen har i mere en 50 år boet på en nedlagt landejendom i Strellev, hvorfra Birgit har dyrket et hundeliv. 80-årige Verner Knudsen er uddannet møller og har solgt foderstof. Foto: Tatjana Johnsson
Verner Knudsen holder af både Birgit og hundene. Ellers var det aldrig gået, men han går også op i helt andre ting. For eksempel sin vinhøst. Foto: Tatjana Johnsson
Passionen for opdræt af mini-collies ses også på væggene i Birgit Knudsens hjem i Strellev. Foto: Tatjana Johnsson
Der er mange hylder dedikeret til medaljer og pokaler for bedste opdræt af mini-collies i Birgit Knudsens stuer. Foto: Tatjana Johnsson
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce