Annonce
Ugeavisen Ølgod

Bulgarsk konservator søgte erfaring i udlandet - hun fandt også kærligheden

Konservator Teodora Boyadzhieva i færd med at reparere et maleri fra Lyne Kirke i konserveringscentret i Ølgod, der flytter til Vejle i det nye år. Foto: Tatjana Johnsson
Teodora taler mere end fem sprog og har arbejdet for kongelige og præsteskab i hele verden, men Lars fik hende til at slå rod i Danmark.
Annonce

Ølgod: Hendes eksotiske udseende fornægter sig ikke med det lange, mørke hår og de dybe, brune øjne, der fanger hvert et strøg med penslen i de gamle malerier. Den 48-årige Teodora Boyadzhieva er oprindelig fra Sofia i Bulgarien og har arbejdet for både konger og præster i hele verden, som malerikonservator.

- Da jeg var færdig med min femårige uddannelse som konservator i hovedstaden Sofia i Bulgarien, var landet stadig i kaos efter kommunismens fald i 1989. Der var fra politisk side hverken fokus på eller stemning for at bruge økonomi på at bevare vores kulturarv, så jeg valgte at søge arbejdsprojekter i udlandet for at få brugt min uddannelse og for at få opbygget erfaring i branchen generelt.

Der er udluftning i skabet med de mange forskellige kemikalier og salte, der bruges til at reparere og konservere mange hundrede års kunst, ting og sager. Foto: Tatjana Johnsson
Annonce

Kærligheden

Teodora Boyadzhieva har blandt andet arbejdet for den nuværende thailandske konge, det højere græskortodokse præsteskab i Istanbul, og hun taler mange sprog heriblandt de slaviske foruden, bulgarsk, dansk, fransk og engelsk.

Siden 2003 har Teodora arbejdet og boet i Ølgod, hvor de på konserveringscentret lige nu er otte ansatte. Først boede Teodora i boligen tilknyttet konserveringscentret bag Kulturhuset, senere købte Teodora og hendes danske mand Lars Rust Jensen et hus i Ølgod, hvor de elsker at bo tæt ved søen og skoven. Teodora er også glad for sin have, hvor hun dyrker mange blomster, blandt andet roser, liljer og orkideer.

- Allerede første arbejdsdag i Ølgod blev jeg introduceret til min kollega Lars, som jeg faldt for på stedet, og meget hurtigt blev han mit livs kærlighed. Jeg var gravid efter tre måneder med vores datter Anne Maria, der i dag er 11 år og går i skole her i Ølgod, siger Teodora og tilføjer:

- Det har aldrig været et problem at være både kærester og kollegaer, måske fordi Lars og jeg arbejder med vidt forskelligt emner. Jeg arbejder indenfor reparation af kunst med farver og maling, og Lars er historisk og arkæologisk konservator. Jeg er ofte i længere perioder ude og arbejder på projekter. Fornylig var jeg i Ribe og arbejde på en facade fra 1500-tallet til en ny restaurant, hvor det har taget mig flere år at finde den helt rigtige farve frem fra den tid.

Annonce

Sprog og kultur

Dansk har været et svært sprog at lære for Teodora, der ellers har et godt sprogøre.

- Det er især tallene, jeg skal koncentrere mig om, da udtalen af for eksempel et nummer som 37 er omvendt af, hvad man siger på mange andre sprog, hvor udtalen af syvtallet kommer først på dansk, siger hun.

Hjemme i privaten laver Teodora og Lars mad fra både Bulgarien og Danmark.

- Jeg elsker flæskesteg, men i aften skal vi have en typisk bulgarsk ret med peberfrugter i ovnen med fyld af hakkekød, løg, ris og gulerødder, siger Teodora.

Fritiden i Ølgod går med at svømme og gå ture og med søndagsture ud i det blå langs kysten i bil. Familien er som regel på sommerferie i Bulgarien, for det er vigtigt fro Teodora, at hendes datter også kan føle sig hjemme i Bulgarien.

- Jeg har ikke så meget familie tilbage i Bulgarien, men stadig mange veninder helt tilbage fra studietiden, så mit hjemland slipper jeg aldrig, selvom Danmark er blevet mit andet hjem, siger Teodora Boyadzhieva, der mødte kærligheden og landede i Ølgod.

Bjarke Regn Svendsens vægmalerier i passagen overfor bageren i Ølgod får lige nu en stor rensning og renovering og bliver repareret og tilset af både konservator Teodora Boyadzhieva, af kunstneren Bjarke Regn Svendsen selv og af mange frivillige kræfter i Ølgod, der også giver en hånd med. Arkivfoto: Tatjana Johnsson
Teodora Boyadzhieva på stillads i Ribe, hvor hun har blandet den helt rigtige sammensætning af maling til facaden, der minder om den farve, der blev benyttet i 1600. Privatfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce