Annonce
Ugeavisen Ølgod

Danmarks bedste ost kommer fra Tistrup

Produktionschef Jens Ross Sørensen, mejeridirektør Klaus Jeppesen og teamleder Morten Kongsbak Rosenkrans Jensen med trofæet for Damarks bedste ost. Foto: Michael Svenningsen
På HI Messen i Herning er Tistrup Mejeri netop blevet kåret til at have produceret Danmarks bedste ost.

Tistrup: Mejeriet i Tistrup har netop vundet prisen for Danmarks bedste ost med deres øko Riberhus 45+ ML 180 gram i skiver. Prisen blev uddelt ved International Food Contest Messen i Herning.

Kulturen er den vigtigste faktor

Ifølge produktionschef Jens Ross Sørensen og teamleder Morten Kongsbæk Rosenkrans Jensen på mejeriet er kulturen opskriften på den store succes: Arbejdskultur og ostekultur.

- Hvis man skal skære det ud i pap, er det med ostekultur som med en god surdej, der har levet i mange år. Men det er også et håndværk, hvor man skal kontrollere de helt rigtige PH værdier. Ostekultur er mælkesyre. Den skal behandles helt rigtigt for at få den gode ost, og den rigtige hulsætning i osten, fortæller teamleder Morten Kongsbæk Rosenkrans Jensen.

Morten Kongsbak Rosenkrans jensen og Jens Ross Sørensen tjekker den daglige produktion af ost. Foto: Michael Svenningsen

Det var blandt andet hulsætningen i øko Riberhus osten, der blev nævnt som en af de vindende faktorer i kåringen. Størstedelen af øko Riberhus osten bliver lavet på mejeriet i Tistrup. Den bliver færdigmodnet på det store mejeri i Taulov. Til sidst bliver osten skåret i skiver på mejeriet i Nørre Vium.

- Det er et komplekst arbejde at lave ost. Det handler om den helt rigtige modningsproces og det simple håndværk. Her på mejeriet i Tistrup har vi et godt arbejdsmiljø. Det er vigtigt, at man ikke stresser med at lave en ost. Der skal kræses om osteproduktionen, fortæller produktionschef Jens Ross Sørensen.

Vi holder af det håndværk, man skal være god til, når man laver ost. Hver morgen, når jeg møder ind på arbejde, siger jeg godmorgen til mine kollegaer og går ud og siger godmorgen til min oste.

Morten Kongsbæk Rosenkrans Jensen
Annonce

Smørmejeri siden 1883

Mejeriet i Tistrup er et af verdens ældste andelsmejerier. Det har siden 1883 været et smørmejeri, men i 1960 blev mejeriets produktion primært ost. Der er 28 medarbejdere på mejeriet. På mejeriet i Tistrup køres syv mælketyper - produktionen er konstrueret til at være fleksibel og hurtig at omstille, sammenlignet med de større ostemejerier som for eksempel det i Taulov.

- Det bedste ved at gå på arbejde er, at vi laver verdens bedste oste, siger produktionschef Jens Ross Sørensen med et smil.

- Vi holder af det håndværk, man skal være god til, når man laver ost. Hver morgen når jeg møder ind på arbejde, siger jeg godmorgen til mine kollegaer og går ud og siger godmorgen til vores oste. De svarer heldigvis ikke igen, siger teamleder Morten Kongsbæk Rosenkrans Jensen.

Annonce

Ejerskab over osten

Det er tydeligt at mærke når man går rundt på mejeriet i Tistrup, at stemningen er god. Det er som om, at hver medarbejder behandler de mange oste, der ligger på lager, som var det deres egne børn. Fire af de 25 medarbejdere har haft 40 års jubilæum på mejeriet. Ved siden af mejeriet ligger der en lille butik, hvor man kan købe nogle af mejeriets unikaprodukter.

- Vi har vundet mange priser med vores oste. Grunden til den store succes i Tistrup, skyldes helt klart det høje kvalitetsniveau, medarbejderne udviser hver eneste dag. Mejeriet er et lille mejeri, hvor der er mulighed for, at være tæt på osteproduktionen og nærmest føle ejerskab, over hver eneste ost, der bliver produceret, siger Klaus Jeppesen, som er mejeridirektør.

Tistrup Mejeri

Der er 28 ansatte på mejeriet.

Der bliver produceret 4000 tons oste om året.

Mejeriet kan køre syv forskellige mælketyper.

På mejeriet er der seks modnings sektioner.

Der er en rygeafdeling, så man kan ryge ostene.

Mejeriet producerer hovedsageligt til det danske marked.

 På mejeriet i Tistrup står ostene på rad og række og modner. Foto: Michael Svenningsen
Teamleder Morten Kongsbak Rosenkrans Jensen tjekker hver morgen, som det første, hvordan ostene udvikler sig. Foto: Michael Svenningsen
Annonce
Annonce
Ugeavisen Ølgod

Ølgod Kulturhus klædt klimavenligt på til jul

Annonce
Annonce
Ugeavisen Ølgod

Hvad synes I om, vi nu igen bruger mundbind?

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Ølgod

Hardy går på pension efter 43 år ved maskinforretningen: - Jeg er aldrig rigtig blevet udlært

Ugeavisen Ølgod

Har du også fundet nogle af julemandens små gaver?

Ugeavisen Ølgod

Forestillingen om Pippi er udsat

Ugeavisen Varde

Nostalgi og teater i HATS

Ugeavisen Ølgod

Julestemning på Østbækhjemmet

Ugeavisen Varde

Hvem af politikerne fik hvilken post? Komplet oversigt her

Ugeavisen Ølgod

Besked om datalæk på mobilen? Sådan skal du reagere

Ugeavisen Ølgod

Drabanterne opfører teaterstykke om verdens stærkeste pige

Ugeavisen Ølgod

Nanna giver sine egne hesteoplevelser videre til andre unge piger: - Hestene griner ikke, når jeg kommer med morgenhår

Ugeavisen Ølgod

Nordenskov vil omdanne kroen til medborgerhus – hvis den kan finde pengene

Vesterhavsposten

Julie har fået sin drømmelæreplads, men i 3. klasse fik hun en hård dom af skolelæren: - Du behøver ikke tage dine matematikbøger frem, du kan alligevel ikke finde ud af det

Ugeavisen Varde

- Jaaaaa, vi gjorde det piger: En fantastisk sæson for pigerne endte med en kæmpe sejr og kvalifikation til oprykningsspillet

Ugeavisen Ølgod

Emma fra Sig drømmer om at komme til at spille for Chelsea eller Manchester United

Ugeavisen Ølgod

Kom til jul i Janus

Ugeavisen Ølgod

Grisebønder leverede stort overskud

Ugeavisen Ølgod

Gabriel fra Ansager udgiver debutsingle om at vælge nye veje i livet

Ugeavisen Ølgod

Lise og Troels støtter grisebanko i Ølgod Hallen

Ugeavisen Ølgod

Pengene er på vej til kunstgræsbanen i Helle FC

Ugeavisen Ølgod

Varde Kommune bør have en støttefunktion for virksomhederne

Ugeavisen Ølgod

STU-ungdommen mødte politikerne: Spændende at høre om kommunalpolitik

Ugeavisen Ølgod

Martin åbner dørene op til valg i kulturhuset: - Der står altid en lille flok og venter på at blive de første med krydset

Annonce