Annonce
Ugeavisen Ølgod

De danske forbrugere er for alvor blevet økologiske

Der er godt gang i salget af økologiske landbrugsvarer herhjemme. Foto: Lene Weber.
Det går fortsat godt for de danske økologiske landbrug. Deres produkter sælger rigtig godt ude i butikkerne.
Annonce

På ti år er økologien i dansk detailhandel vokset med hele 77 procent, og tendensen fortsætter med årlige vækstrater på cirka syv procent. Det viser en helt ny prognose fra Landbrug og Fødevarer, der er udarbejdet på baggrund af virksomhedernes forventning til økologimarkedet frem mod 2015.

Det er særligt salget af økologiske mejeriprodukter, frugt og grønt, som virksomhederne har en forventning om vil stige i de kommende år. Samme lyse billede tegner sig for eksporten.

- Vi oplever en stabilt stigende efterspørgsel på økologiske landbrugsprodukter. Samtidig vokser antallet af økologiske landbrug, og det kan godt ende med at give visse udfordringer i forhold til konkurrencesituationen, vurderer Diana Boysen Poulsen, der er økologikonsulent ved Sønderjysk Landboforening (SLF).


Der kom et boom omkring årene 2017/2018, og de økologiske landbrug, der lagde driften om her, er nu for alvor blevet leveringsdygtige i økologiske varer.

Diana Boysen Poulsen, økologikonsulent


Annonce

Muligheder i proteinafgrøder

Hun kan se, at planteavlerne lige nu er udfordrede af lave udbudspriser på korn:

- Det er som om, at udbud og efterspørgsel ikke er helt i harmoni med hinanden. Det kan blandt andet hænge sammen med, at flere og flere producerer økologisk. Der kom et boom omkring årene 2017/2018, og de økologiske landbrug, der lagde driften om her, er nu for alvor blevet leveringsdygtige i økologiske varer. Som planteavler kunne det være en god idé at tænke ud af boksen. Måske ved at overveje at begynde at dyrke proteinafgrøder som eksempelvis ærter, hestebønner eller lupiner, konstaterer Diana Boysen Poulsen og uddyber:

Proteinafgrøderne kan først og fremmest bruges til dyrefoder, men der kan også være muligheder i at producere afgrøder som ærter og hestebønner til den hastigt voksende skare af veganere og vegetarer med flere.

Annonce

Potentiale for mere gårdsalg

Økologikonsulenten, der for nylig er rykket fra Fyn til det sønderjyske, har i øvrigt bemærket en forskel mellem de to landsdele.

- På Fyn kan man ikke køre ti kilometer, før man støder ind i en vejbod med jordbær, kartofler, æg og grøntsager. Det kunne der godt være potentiale for mere af i det sønderjyske område.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Ølgod

Garagen brænder!

Annonce