Annonce
Ugeavisen Ølgod

Der er forskel på at være tysk og dansk maler

Bernhard Kulpa er selvstændig malermester i Ølgod, hvor han blandt andet er spescialiseret i italienske marmorteknikker. Foto: Tatjana Johnsson
Bernhard flyttede til Danmark for at finde ro og fred. Nu er han selvstændig malermester og har travlt.
Annonce

Ølgod/Bejsnap: I 12 år har 43-årige malermester Bernhard Kulpa og hans kone Madeline boet i Skovlund-Ølgod-området. Oprindelig er familien fra Bremen og Frankfurt, men valgte at flytte til Danmark, fordi de søgte roen. Den fandt de i det vestjyske.

- Det var lidt af et spring. Det sværeste var selvfølgelig at lære sproget, men jeg fik hurtigt arbejde i Hejnsvig og har siden arbejdet for malerfirmaer i både i Skovlund og Grindsted, men nu har jeg valgt at blive selvstændig i Ølgod. Blandt andet fordi min kone er blevet syg, siger Bernhard Kulpa og tilføjer:

- Selvom jeg arbejder meget mere end 37 timer om ugen, så kan jeg alligevel planlægge min arbejdstid og opgaver meget bedre. Også omkring samvær med familien, siger Bernhard, der er far til to børn; Jasmin på 17 år og Finn på 11 år.

Den sidste er født i Danmark. Børnene går på henholdsvis gymnasiet og privatskole i Grindsted.

Bernhard og Madeline var inden flytningen fra ét land til et andet ofte på ferie i Vejers og er også blevet viet på Rådhuset i Varde, inden de flyttede til Danmark. Derfor blev det i dette område, de slog sig ned. Familien bor i dag på en nedlagt gård ikke langt fra Bejsnap Kirke udenfor Ølgod.

Jeg blev overrasket over, hvor forholdsvis nemt det er at starte som selvstændig i Danmark i forhold til i Tyskland.

Malermester Bernhard Kulpa

Annonce

Forskelle på danske og tyske regler

At blive selvstændig erhvervsdrivende for et lille års tid siden er ikke et valg, Bernhard Kulpa har fortrudt, og i dag han har endda en mand ansat.

- Jeg blev faktisk overrasket over, hvor forholdsvis nemt det er at blive selvstændig i Danmark i forhold til tyske regler. Maleruddannelsen i Tyskland tager ligesom her også omkring tre år, men man skal have en speciel uddannelse, som mesterlærer, for at kunne blive selvstændig. Den uddannelse betaler man selv for, og den koster henved 200.000 kroner, siger Bernhard Kulpa.

Annonce

Marmorspartelteknikker og anderledes faginddelinger

Tyske malere er også udannet lidt anderledes end de danske, hvad faginddeling angår.

- I Danmark er det for eksempel en murers job at vandskure og pudse huse, det er vi også uddannede i som tyske malere, siger Bernhard Kulpa.

Desuden har Bernhard taget flere i kurser i sit fag og har blandt andet specialiseret sig i italienske marmorspartelteknikker og industrialiserede vægge. Det vil sige trenden, hvor vægge kan komme til at se for eksempel både rustne og metalagtige ud eller blot cementerede.

- Jeg udfører professionelt arbejde med blandt andet mikrocement til både badeværelser og gulve, siger Bernhard Kulpa, der også har travlt i tiden med sprøjtelakeringsopgaver af loft og vægge.

Som selvstændig malermester får tyske Bernhard Kulpa mange opgaver, hvor han benytter sig at sin malersprøjte-lakeringsmaskine. Bernhard og hans familie er glade for at være flyttet til Ølgod, hvor der er mere ro og fred end i Frankfurt, hvor de boede inden. Foto: Tatjana Johnsson
Annonce

Roen og nærmiljøet

Ellers går livet i familien sin stille og rolige gang, fuldstændig som Bernhard og hans kone ønskede sig det, da de i sin tid tog springet og flyttede til området. Langt væk fra storbyens stress og jag.

- Jeg har ikke tid i hverdagen til at have de store fritidsinteresser, men vi kan godt lide at køre ud til stranden og gå en tur ved Vesterhavet hele familien.

Når familien skal ud og spise, kører de gerne til Henne Strand, ellers foregår det meste med indkøb og lignende lokalt i Ølgod.

- Det er vigtigt, vi støtter det lokale forretningsliv, siger Bernhard Kulpa, der, som selvstændig erhvervsdrivende, ved, hvad han taler om.

Familien Bernhard Kulpa er glade for at bo i Bejsnap ved Ølgod, hvor han nu er blevet selvstændig malermester. Foto: Tatjana Johnsson
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Ølgod

I krisetid fisker vi

Annonce