Annonce
Ugeavisen Ølgod

Det forsvundne maleri i Nørre Nebel

Forfatter og journalist, nu folkepensionist Jens Christian Top skriver kunstbog om maleren Erik Hansen fra Esbjerg, der udtrykte sig ekspressionistiske og naivt på det store lærred. Jens Christian mangler mere viden om et maleri, som ingen ved, hvor er. Jens Christian Top tror, at maleriet er solgt på auktion i Nørre Nebel Sparekasse tilbage i 1969. Hvilket er sjældent set, da Erik Hansen som oftest solgte til private. Derfor efterlyser Jens Christian lokalt kendskab til, hvor maleriet måtte være endt. Privatofto
Kunstforfatter Jens Christian Top i Fåborg er på detektivarbejde og efterlyser et helt særligt landskabsmaleri, der sidst er set i Nr. Nebel Sparekasse. Et lignende hænger i Tistrups Janusbygning.
Annonce

Fåborg: Jens Christian Top, der har boet i Fåborg i 31 år, har arbejdet som journalist, kortfilmsdokumentarist og med lokal-tv i Esbjerg. Efter at være blevet pensioneret er han gået i gang med at skrive. Det er især lokale emner, der har hans fokus og interesse.

- Lige nu er jeg i gang med bog nummer to i en serie af kunstbøger, siger Jens Christian Top, der lige nu skriver om Esbjergmaleren Erik Hansen.

Annonce

Efterlysning af maleri sidst set i Nørre Nebel Sparekasse

- Det er i forbindelse med bogen om ham, at jeg gerne vil prøve med en efterlysning af et helt bestemt Erik Hansen-maleri, siger Jens Christian Top.

Jens Christian Top har både Erik Hansens telefondagbøger og en scrapbog at arbejde udfra.

Vestjysk Aktuelt skrev den 10. januar 1969, at Blaabjerg Kommune den foregående dag havde overrakt Sparekassen Nr. Nebel et stort maleri af Erik Hansen ved fejringen af sparekassens 100 års jubilæum.

På Vestjyllands Kunstmuseum - Janusbygningen i Tistrup har man en større samling af Erik Hansens malerier, der især malede vestjyske landskabsmalerier. - Erik Hansens bedste malerier er kraftfulde og tunge af mange lag maling, og de er nærmest skulpturelle i deres fysiske fremtræden, siger Jens Christian Top. Privatfoto

- Det er derfor, at jeg er så interesseret i omtalte maleri, siger Jens Christian Top.

- Maleriet kunne godt være det, der hænger på væggen på den sort/hvide affotografering fra en bog i anledning af Sparekassen Nr. Nebels 125 års jubilæum. Det fremstår uklart, men det er alt, hvad jeg har at henvise til, siger Jens Christian Top.

Annonce

Lignende maleri i Tistrup

Jens Christian Top har et indgående kendskab til Erik Hansens malerier.

- Et lignende landskabsmaleri af Erik Hansen har de også på Vestjyllands Kunstmuseum, Janusbygningen i Tistrup, siger Jens Christian Top, og tilføjer:

- Sparekassen Nr. Nebel kender i dag ikke noget til maleriet, men de har for nogle år siden afholdt en auktion over billeder, som ikke længere hang i deres lokaler, men de har desværre ikke en liste over, hvem der købte på auktionen.

Om Erik Hansen

  • Erik Hansen fra Esbjerg var kunstmaler og levede fra 1914 -1970.
  • Han var mytologisk kendt for at have sine malerier udstillet i haven, hvor de hang i al slags vejr.
  • Erik Hansen var god til at vække pressens interesse. Han var om sig, og gjorde sig gerne bemærket.
  • Erik Hansen var kendt for at rulle cigaretter af det brune papir, der før i tiden blev rullet om appelsiner, så mange af hans skjorter var fulde af brandhuller.
Annonce

Hold øje med signaturen

Erik Hansen daterede sjældent sine billeder.

- Hans signaturer var E - ERIK - E.H., så nu er jeg spændt på om denne efterlysning i avisen kan bringe mig lidt nærmere på det forsvundne maleri, siger Jens Christian Top, der håber på lokale henvendelser, der kan lede ham videre på sporet af det forsvundne maleri.

Kontakt eventuelt Jens Christian Top på følgende e-mail: jctop@bbsyd.dk

Her en affotografering fra Nørre Nebel Sparekasses jubilæumsbog, som højst sandsynligt viser det eftersøgte Erik Hansen landskabsmaleri, som mangler for at kunne blive beskrevet i forfatteren Jens Christian Tops bog om Erik Hansen. Privatfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Ølgod

25-års jubilæum

Annonce