Annonce
Ugeavisen Ølgod

Drømmen om en kunststofbane i Helle vokser, men mangler økonomisk rygstød fra kommunen

Sportschef i Helle FC Kim Christiansen og centerleder hos Helle Hallen Peder Foldager har sammen to millioner i ryggen til den nye kunststofbane. Forhåbningen er at Varde Kommune vil støtte med 1,5 million til projektet, og finde de resterende 1,4 millioner gennem fonde, puljer og privatindsamlinger. Foto: Jóhann Thór Haahr Hansen
Med 1,5 millioner i ryggen fra idrætsforeningerne bag Helle FC er en kunststofbane ved Helle Hallen et skridt tættere på realisering. Initiativtagere håber på at Varde Kommune vil bidrage med et lignende beløb, der kan sikre bedre træningsfaciliteter for fodboldspillere i den østlige del af kommunen.

Vrenderup: Den hidtil eneste kunststofbane i Varde Kommune ligger ved Varde Fritidscenter og blev opført i 2012, men en gruppe foreninger i samarbejde med Helle Hallen ønsker at opføre endnu en bane ved Helle Hallen, som ligger mere fordelagtigt for de mange fodboldspillere i den østlige del af kommunen.

- Ideen med kunstofbanen da man lavede den i 2012 var, at den kunne dække behovet i Varde Kommune. Men det er snart 10 år siden, og behovet har ændret sig væsentligt undervejs, siger centerleder i Helle Hallen Peder Foldager, der længe har haft en kunststofbane på ønskelisten.

Helle Idræts Samvirke oprettede tilbage i 2018 en arbejdsgruppe der skulle behov og mulig finansiering. Den beregnede pris for banen lyder på 4,9 millioner, men Helle Hallen har to gange fået afslag om hjælp til finansiering fra Varde Kommune.

En rendering af hvordan den tænkte kunststofbane skal placeres i forhold til Helle Hallen. Illustration: Knippel Arkitekt

Kunststofbane ved Helle Hallen

Den foreløbige anlægspris for en kunststofbane i fuld størrelse, som Helle Hallen har regnet sig frem til, lyder på 4,9 millioner kroner.

De seks moderklubber bag Helle FC vil tilsammen bidrage med 1,5 million, og Helle Hallen med 500.000. 

Sammenslutningen håber, at Varde Kommune vil bidrage med yderligere 1,5 million kroner, og finde de resterende 1,4 millioner gennem fonde, puljer og privatbidrag.

Men nu, med opbakning fra det nye ungdomssamarbeje Helle FC, som er en fusionering af seks fodboldklubber i det gamle Helle Kommune, håber Peder Foldager og sportschef i Helle FC Kim Jensen, at planerne endelig kan realiseres.

- Hvis vi skal have en succes med Helle FC på den lange bane, så skal vi have nogle bedre faciliteter for at det lykkes, så vi kan fastholde vores unge medlemmer, siger Kim Jensen.

Annonce

Uholdbart med én kunstgræsbane

Helle FC har omkring 180 medlemmer i rækkerne u11 til u19, og når de yngre årgange bliver indlemmet i samarbejdet, regner Kim Jensen med at tallet vokser til 250. Et antal, som Kim Jensen frygter vil mindskes, hvis ikke klubben kan tilbyde spillerne at spille udendørs fodbold i våde og kolde perioder.

- Vi ser, at folk falder fra henover vinteren, hvis ikke vi har noget udendørs at kunne tilbyde dem, siger Kim Jensen, og Peder Foldager tilføjer:

- Man kan ikke sende et u11-hold til Varde og træne klokken 20.30 om aftenen. Det er utopi at tro, at det kan fungere, siger Peder Foldager.

Derfor har klubberne bag Helle FC fundet råderum i deres økonomi, og ønsker tilsammen at poste 1,5 million kroner i byggeriet. Helle Hallen vil lægge yderligere en halv million, og forhåbningen er, at at Varde Kommune vil bidrage med 1,5 million. Resten skal findes hos puljer, fonde og private.

Kunstgræsbanen skal bygges her, på fodboldbanen ved siden af Helle Hallen og ud til Vrenderupvej, midt mellem de seks indrætsforeninger som udgører Helle FC. Foto: Jóhann Thór Haahr Hansen

Begge to håber på, at de med flere penge i ryggen kan få Varde Kommune med på projektet, og pointerer, at banen også vil stå til rådighed for andre klubber i en østlige del af kommunen såsom Skovlund/Ansager, der har langt ind til Varde. Kim Jensen mener, at Varde Kommunes plan om at ville være foreningskommune nummer 1 også forpligter til at styrke foreningslivet uden for Varde.

- Varde Kommune har været ude og sige, at de vil være foreningskommune nummer 1. Men det kan de jo ikke være med én kunststofbane. Vi er seks klubber, der er gået sammen om indsatsen. Hvis ikke det kan lade sig gøre her, så kan jeg næsten ikke se hvor det ellers skulle være henne, siger Kim Jensen.

Annonce

Med tanke på miljøet

Den mest almindelige type af kunstgræsbane i Danmark i dag er en såkaldt 3. generations bane, som er under mistanke for at kunne forurene grundvandet med skadelige stoffer og for at sprede mikroplast i naturen. Derfor vil initiativtagerne bygge en moderne bane, der er miljømæssigt gennemtænkt, hvilket de også skal, da Helle Hallen ligger i et drikkevandsområde.

- Vi skal ud med gummigranulatet, og ind med nogle andre ting. Sand, eller måske endda olivenkerner. Det kan vi fintænke, når vi har fået mere samling på pengene, siger Peder Foldager.

Vigtigst af alt for Peder Foldager er, at banen lige akkurat skal løbe i 0 for Helle Hallen, så det bliver så billigt som muligt for klubberne at anvende den, og derfor er han også villig til at finde penge til driften ved at nedlægge andre baner.

Ifølge Peter Foldager har kommunen oplyst, at det koster 25.000 årligt for kommunen at holde en græsfodboldbane kørende. Helle Hallen og Helle FC er villige til at tage mindst tre fodboldbaner ud af drift, hvis driftstilskud i stedet kunne gå til kunststofbanen uden merudgifter forbundet for kommunen.

- Der er en køreplan, vi mangler bare grønt lys fra kommunen. Det er afgørende for, at det lykkes. Vi har allerede fået taget jordbundsprøver på banen, og skal til at indhente konkrete tilbud fra virksomheder. Vi forbereder alle facetter af det, som vi kan, siger han.

Behovet for en kunstgræsbane i den østlige del af kommunen er presserende, mener de to initiativtagere. Det er altafgørende for at fastholde medlemmerne af Helle FC i våde og kolde perioder. Foto: Jóhann Thór Haahr Hansen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce