Annonce
Ugeavisen Ølgod

Efter jubelår på jubelår: Købmanden i landsby har en mindre tilbagegang

René Schmidt Kjær med én af sine ungarbejdere, Ramona Krongaard, 16 år. som tager et sabatår, inden hun begynder på handelsskolen til august. Foto: Morten Nielsen

I mange år er det gået frem for landsbyen Skovlunds eneste butik. Men i 2017 måtte købmanden notere en tilbagegang. Men han tror, at de bedre tider allerede er tilbage.

Annonce

Skovlund: René Schmidt Kjær, 31 år, har i ni år drevet Skovlunds eneste butik, Min Købmand. Der var været fremgang omtrent hvert år siden 2009, men i 2017 måtte købmanden notere, at omsætningen faldt med cirka 400.000 kroner. Det svarer til to procent, for omsætningen er stadig på hele 20 millioner kroner i landsbybutikken, som ellers har haft jubelår på jubelår.

- To procent er cirka den tilbagegang, som detailhandlen gennemsnitligt har oplevet i 2017. Det har da betydet, at vi har måttet spare på lønninger, men vi er meget langt fra at lukke. Meget langt, slår René Schmidt Kjær fast.

- Der er ikke afskediget nogen, men rykket rundt på vagtplanen. Der er heller ikke skiftet voksenmedarbejdere ud med ungarbejdere, men ansat en voksen salgsassistent med en lavere anciennitet end en anden, der sagde op.

- Men tendensen skal vende, konstaterer købmanden.

- Analyser viser, at noget af tilbagegangen skyldes, at der er flere penge blandt danskerne, at de derfor spiser mere ude og køber flere færdigretter. Det skal vi koble os på, blandt andet med et større udbud af convenience food, altså sunde færdigretter, siger René Schmidt Kjær.

Butikken i Skovlund

Det er blot anden gang i René Schmidt Kjærs ni år lange karriere, at butikken har tilbagegang. Det havde den også i 2012.

René Schmidt Kjær bor sammen med sin kæreste Kathrine Rasmussen i Skovlund. Hun er dagplejer.

Parret har til sammen fire børn.

Der er samlet 18 ansatte i butikken, men det svarer til 4,5 fuldtidsansatte.

Skovlund Sogn er på lidt færre end 900 indbyggere.

Blandt andet ved hjælp af et stort salg af franske hotdogs får Min Købmand i Skovlund mange vejfarende inden for i varmen.

Købmand René Schmidt Kjær har været købmand i Skovlund i ni år. Foto: Morten Nielsen
Annonce

Udvikling er ved at vende

Han mener, at tallene for 2017 faktisk viser, at udviklingen er vendt, hvis man går tættere på.

- Der var fremgang i det sidste kvartal af 2017, men det kunne ikke opveje de tre første kvartaler. Vi har også en god omsætning i januar. Jeg er helt sikker på, at vi får fremgang i 2018, siger René Schmidt Kjær, som peger på, at butikken først og fremmest har én styrke.

- De enkelte kunder handlede for et større beløb i 2017, end de har gjort i tidligere år. Vi er gode til at få dem til købe, når først vi har dem inden for. Det, vi har manglet, er ansigter i butikken. Vi har det godt i landsbyen med stort set ingen huse til salg og mange, der arbejder her. Så der er potentiale til at skaffe flere kunder.

- Jeg må dog samtidig sige, at vi har mange loyale kunder. Det er byen selv, der har været med til at investere i bygningen, og det nyder vi da også godt af, siger René Schmidt Kjær.

Butikken i Skovlund er uanset tilbagegang blandt de 40 største af 200 forretninger i kæden Min Købmand.

Annonce

Loyal kunde køber 95 procent af varerne i Butikken

Én af de loyale kunder er Gyda Timmermann på 84 år.

- Jeg køber vel 95 procent af mine varer her, siger Gyda Timmermann, som selv bor i Skovlund.

Udover nærhedsprincippet peger hun på, at butikken yder en god service.

René Schmidt Kjær peger også på en mere håndgribelig grund til, at der er tilbagegang i forhold til 2016. Da havde butikken et stort salg af havekrukker, som ikke fortsatte i 2017.

- Men jeg startede i 2009 under finanskrisen. Alligevel lykkedes det at få fremgang næsten hvert år, påpeger René Schmidt Kjær om at drive landsbyens eneste butik.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce