Annonce
Ugeavisen Ølgod

Elever sender corona-historier videre i en tidskapsel

Lucas Vadstrup Callesen læser sine tanker om at være ung i en coronatid op ved sine bedsteforældres gravsted. Nu skal brevet gemmes i en tidskapsel, der først må åbnes om mange år. Foto: Steen Tue Bjerborg
Elever på Ølgod Skole har skrevet en række personlige breve om at være ung i en corona-tid. Brevene bliver nu gemt i en tidskapsel til efterkommere i fremtiden.

Ølgod: En ung mand står ved en gravsten på kirkegården i Ølgod. I hånden har han et brev, som han læser op af. Her fortæller han om, hvordan det er at være ung i Ølgod og i Danmark. I en tid med klima-trusler, sociale medier, mobiltelefoner, flygtninge og ikke mindst en verdensomspændende corona-pandemi.

- Vi har så mange valg i dag. Og der er en pandemi, der har ændret så meget i vores liv, fortæller den unge mand, der hedder Lucas Vadstrup Callesen og går i 8.C på Ølgod Skole.

Om bedsteforældrene i graven kan høre Lucas nu, kan ingen vide. Til gengæld kan han være sikker på, at hans børnebørn vil komme til at høre hans historie engang i fremtiden.

Annonce

Idé til tidskapsel

Brevet, som Lucas har skrevet, vil nu blive forseglet og gemt i en tidskapsel, som først må åbnes igen om mange år. En idé, som en historielærer på Ølgod Skole Peter Christensen fik, efter at han havde mødt en tidligere elev fra Ølgod Skole, Søren Stubkjær Petersen, der er ved at blive uddannet til historiker og nu arbejder på Varde Museum.


Det har været utrolig spændende, og jeg har lært noget nyt om mig selv og min familie.

Katrine Møller Nielsen, 8.C


- Søren var ved at indsamle materialer i forbindelse med den første corona-nedlukning i marts 2020. I den forbindelse snakkede vi om, hvor spændende det ville være at læse personlige optegnelser om coronanedlukningen om 50 eller 100 år. Det gav mig idéen til at lave en tidskapsel i mine historietimer på Ølgod Skole med elevernes vidnesbyrd, forklarer Peter Christensen, der udover historie underviser i blandt andet religion og samfundsfag.

Fra venstre ses Jonas Bloch Poulsen, Lucas Vadstrup Callesen, Mille Sophie Rosendal Christensen, Katrine Møller Nielsen og Anna Staal Nim med deres lærer Peter Christensen, der laver tidskapslen. Foto: Steen Tue Bjerborg
Annonce

Fortid til fremtid

Eleverne i Peter Christensens tre historieklasser, to i 8. klasse og en i 7. klasse, har i forløbet med tidskapslen først skullet spørge, hvad deres forældre, bedsteforældre og oldeforældre havde oplevet som unge, og hvad der havde gjort indtryk på dem der. Efterfølgende har de skullet skrive et brev til tidskapslen og deres oldebørn om, hvad der gjorde indtryk på dem som unge i Ølgod i 2021.

- På den måde har eleverne lært en masse om sig selv og den historie, de er en del af. At sætte ord på, så det bliver interessant og nærværende for andre. Historieperspektivet er at undersøge kilder, forholde sig til kilden og at forholde sig til de lange perspektiver i en begivenhed, fastslår Peter Christensen og uddyber:

- Det er ikke historisk, hvem der vinder fodbold-EM. Men når Danmark vinder EM i 92, bliver det Danmarks-historie.

Annonce

Lært noget nyt

Hvordan tidskapslen kommer til at se ud og skal opbevares er ikke afgjort endnu. Der arbejdes på, at den måske skal udstilles på Varde Museum. Det er dog ikke afgørende for historielæreren. Det er, hvad eleverne har fået ud af forløbet.

- Det har været utrolig spændende, og jeg har lært noget nyt om mig selv og min familie, smiler Katrine Møller Nielsen, 8.C, der har familierødder til Sverige, imens rødderne i Lucas' familie begrænser sig til en radius af 50 kilometer om Ølgod.

De geografiske afstande kan altså være store i elevernes fortid. Men de har en fællesnævner i dag. Corona. Og den historie er nu på vej til fremtidens Ølgod i en tidskapsel.

Tidskapsel

En beholder, der forsvarligt kan gemme og bevare ting eller beretninger fra ens tid til efterkommere i fremtiden. Ud over nedskrevne ord kan der være aviser, musik, fotografier, tøj osv. i den.

Tidskapsler bruges i historie-undervisning sammen med bl.a. slægtsforskning. Det kan gøre historiefaget mere levende og vise, hvordan tidens udvikling har betydning for historiefortælling.

Tidskapsler har været omdrejningspunkt i flere science fiction-film og gysere. Bl.a. "Knowing" med Nicolas Cage fra 2009, hvor der i starten af filmen åbnes en tidskapsel med et mystisk brev.

Peter Christensen tager imod brevene med elevernes personlige beretninger til fremtiden. Brevene bliver nu lagt i en lukket tidskapsel, der først må åbnes igen om mange år. Foto: Steen Tue Bjerborg
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Ølgod

Elever om efterskoleår med corona, nedlukning og aflysninger: - Demotiverende og ensom periode, men samtidig det bedste år nogensinde

Ugeavisen Ølgod

Frustreret Skovlund-forstander i bøn, inden det hele er slut: - Lad os få to normale uger her til sidst

Annonce