Annonce
Ugeavisen Ølgod

Fra frivillig til medarbejder

Motorik, fysik, velvære og muskler bliver styrket ved ridning, et undervisningstilbud, der foregår flere gange i ugen for eleverne på Kvie Sø Efterskole på Ansager Rideskole, som Else var med til at starte op for snart 30 år siden. Else Rita Gandrup underviser derfor også i ridning og er med som hjælper. Her er det Nikolaj højt til hest. Privatfoto
Når man brænder for noget, kan en ny efterskole i området for elever med særlige læringsforudsætninger gøre en forskel. Der tilfældet for Else, der startede som frivillig, men nu er kollega på Kvie Sø Efterskole.
Annonce

Ansager: 60-årige Else Rita Gandrup bor og arbejder i Ansager i en deltidsstilling som pædagog og lærer på Kvie Sø Efterskole, hvor hun har været ansat i lidt over et år. Hun er mor til tre voksne sønner og gift med Lars Bo Jepsen, der arbejder på HTH i Ølgod. Og så har hun været en af mange lokale, der har støttet op omkring Kvie Sø Efterskole, længe inden den blev en realitet, og nu har hun endda fået et job på stedet.

På "planeten" eller retter afdelingen Saturn på Kvie Sø efterskole julehygger Edvin, Mathilde og Sophie sig med Else Rita Gandrup. Privatfoto

- Jeg har fulgt med omkring Kvie Sø Efterskole, ligesom mange andre frivillige i området, længe inden skolen blev en realitet, hvor vi har samlet ind til skolen økonomisk på forskellig vis, siger Else Rita Gandrup, der har været involveret i blandt andet julezumba til støtte for skolen og lignende tiltag.

Annonce

Ung med de unge

- Det er så vigtigt, at de unge på Kvie Sø Efterskole med særlige læringsforudsætninger prøver at være ung med de unge og ikke vokser op udelukkende under indflydelse af forældre og institutioner, siger Else Rita Gandrup og tilføjer:

- Det er så givende at være en del af og se, hvorledes de unge udfordres i hverdagen og udvikler sig helt enormt på kort tid, siger hun.

Annonce

En hverdag med corona

Lige nu forstår eleverne godt, hvad der er på spil med corona, og bevæger sig kun rundt i deres egne afdelinger af skolen.

- Ansager har taget godt i mod skolen, og vi har udenfor coronatid haft mange indholdsrige samarbejder, hvor vi blandt andet var med i nisseoptoget og solgte juleting ved brugsen. Som en del af undervisningen er eleverne også på indkøb i brugsen, så de lærer at administrere og tilrettelægge deres økonomi, lærer at tælle og mange andre opgaver, siger Else og tilføjer:

- De har også været i Mariehaven og høre musik og i hallen til forskellige aktiviteter.

Annonce

Fysik og overskud hører sammen

Løb fylder en stor del af Else Rita Gandrups fritid.

- Det fysiske aspekt er vigtigt på flere planer i min dagligdag, også på jobbet, hvor vi gør alt for at hjælpe med at holde eleverne i gang fysisk som psykisk, siger hun.

Til trods for tre diskusprolapser har Elsa Rita Gandrup trænet sig op til at kunne løbetræne igen, det er vigtig for hende at holde sig i gang både på job og privat, da fysik og mentalitet hænger sammen for hende. Privatfoto

- Tidligere var det heste, der fyldte meget, og jeg var med til at starte rideskolen i Ansager op for 30 år siden, siger Else, der løbetræner tre gange i ugen. Ofte sammen med familiens hund og Else er også med, når eleverne på efterskolen er til ridning i Ansager.

- Jeg har trænet mig op til at løbe igen trods tre diskusprolapser i lænden. Det er en sand nydelse og livsgivende at være i gang igen, da jeg i en lang periode havde så ondt, at jeg måtte lave rygøvelser hver anden time i løbet af dagen, slutter Else, der ikke er typen der giver op, hverken når det handler om at skabe en bedre fremtid, privat og som hjælpeunderviser og støttepædagog i sit drømmejob på Kvie Sø Efterskole.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce