Annonce
Ugeavisen Ølgod

En gåtur er godt både for kroppen og vores mentale sundhed

Tonni og Bodil Storm Nikolajsen tager folk i grupper fra 2-5 med ud at gå i Tistrup og omegn på strækninger fra 4-20 kilometer. Ofte med fortælling om historiske seværdigheder undervejs. Privatfoto
I Tistrup er 70-årige Tonni en pendant til Forrest Gump, der i filmen bliver ved med at løbe. Tonni bliver i stedet bare ved med at gå, og får andre med på sine ture.

Tistrup: Lige nu hvor hverdagen er vendt på hovedet, hvor savn og isolation er en del af pakken, har vi brug for oplevelser, som giver mening og energi til krop og sjæl.

Det ved 70-årige Tonni Storm Nikolajsen, som er vild med at motionere. Han har både startet spinningshold op i Tistrup, hvor han bor med sin kone Bodil, og i Varde. Men her i en tid med restriktioner og en pandemi løs, så kalder naturen og gåturene.

Lad dig inspirere til gåture af Tonni Storm Nikolajsen

1. Det lange stræk - Nørholmturen:  Fra Tistrup med start ved hallen gennem skoven til vandmøllen ved Nørholm og tilbage igen. Det er sammenlagt cirka 17 kilometer.

Bemærk: Der findes en kort version af denne tur er på 5,2 kilometer.

En tur med mange historiske anekdoter og med mulighed for at se store fyrsvampe, som i urtiden blev brugt til at fragte ild fra en boplads til en anden. Man går blandt andet også gennem fredskov, forbi Manestenen og hvor Tehuset engang lå.

2. Fra Tistrup til Letbæk, Kraruplund, Assenbæk, Margretheskoven og forbi skovsøen og til Tistrup cirka 10, 5 kilometers gåtur.

Letbæk er en gammel mølle som blev nedlagt for år tilbage, der siden for en tid blev til beværtning med dans på møllen. I Letbæk sø bor det sorte svanepar, og på turen kommer man også forbi en magisk kærlighedshøj med sin helt egen historie. Kraruplund har Danmarks vestligste bøgeskov, hvor træerne er så lige, at der her samles frø til formering af bøgetræer. Assenbæk har også sin helt egen vandmøllehistorie.

3. Tur rundt om Agerkrog til anlægget cirka 5,5 kilomter. Ved kirken bemærkes de sorte sten også benævnt slagger, der er i kirkediget. Det er rester fra jernindvinding, der foregik mange steder i og omkring Tistrup. I byskoven ligger mange fortidsminder begravet. Derfra går turen til Aggerkrog op ad Bjergmossevej og rundt med Agekrogvej. Af den gamle skovvej går man til Horne. dernæst rundt om ottetals-søerne og videre i Anlægget.

Anlægget blev grundlagt i 1932 og er blevet renoveret de sidste par år, så anlægget i dag står flot og indbydende med blandt andet bro og pavilloner og udendørs fitnessområde samt en læringshus. Når man ser på søen, er det svært at se det er en del af Snorup bæk.

- Bodil og jeg deler gåturene lidt op, for vi går jo kun i bobler af fem, eller to og to med god afstand, hvis vi ikke er i samme boble, understreger Tonni, og fortsætter:

70-årige Tonni Storm Nikolajsen er kendt i Tistrup for sine spinningshold, med motion på cykel men nu i en tid med pandemi, arrangerer han gåture for alle. Det er helt gratis at være med. Privatfoto

- Vi går også meget forskellige længder af ture fra 4-20 kilometer. Vores gågrupper har en aldersspredning fra cirka 20-80 år, så der må gerne være forskel på længden af gåture.

- Det er lidt frivillig tvang indimellem at gå for mit vedkommende, især hvis det regner. Derfor er det dejligt med de her faste gåaftaler, så man kommer ud og afsted uanset, hvad vejrguderne ellers byder ind med, siger Tonni.

Der er god opbakning til gåturene i Tistrup, der er ganske gratis for alle. Folk i alle aldre er med fra 20-80 år. Bemærk at dette foto er taget længe inden de nuværende coronarestriktioner. Privatfoto

Nu tælles der også kilometer på Tonnis gåture, da der er kommet lokale sponsorer til.

- Men det er gratis for alle at gå med, understreger Tonni, der også er med i kampagnen Danmark går sammen i 2021.


Danmark går sammen

 • En landsdækkende kampagne på Danmarks Radio, hvor alle kan være med og dele gå-oplevelser med hinanden
 • Motto: I 2021 går vi sammen - om at gå sammen, hver for sig.
 • Fra den 25. januar til den 21. februar 2021 foregår den landsdækkende kampagne 'Danmark går sammen'.
 • I denne coronatid er det godt at komme ud at gå en tur hver dag. Især fordi mange af os ikke kan deltage i de fællesskaber eller motion.
 • Men vi kan stadig gå en tur selv eller sammen med en god ven eller nabo. Det er godt for både krop og sjæl.
 • Her inviteres alle danskere med ud at gå sammen med os og www.danmarkgaarsammen.dk. Det bliver til mange gåture over hele landet.
 • Du kan også dele din gåtur med os på #danmarkgårsammen og #gåmed, hvis du har lyst.
 • En del af et aktivt år ’Sammen i bevægelse’ er seks bølger af bevægelse med hvert sit fokus i 2021.
 • DR og idrætsorganisationerne vil i fællesskab med andre organisationer inspirere til at sætte Danmark i bevægelse.
 • Inden året er omme, er det målet, at vi alle bevæger os mere.
 • Projektet lægger fra land ved at sætte fokus på gang gennem kampagnen 'Danmark går sammen'.
 • Kampagnen bakkes op af Sunhedsstyrelsen, Ældre Sagen, Kræftens Bekæmpelse, Hjerteforeningen, Diabetesforeningen, Kulturmødet Mors, Dansk Vandrelaug, Dyrenes Beskyttelse og Dansk Motionsforbund.
 • Disse instanser bakker op om initiativet og bidrager hver især til, at endnu flere danskere kan blive inspireret til at komme ud at gå.
 • Læs mere om ’Sammen i bevægelse’ på www.dr.dk/bevægelse
Annonce

Gåture med historie

Tonni planlægger også gåture, hvor man kan få noget at vide om lokalhistoriske steder undervejs.

- Vi har så meget spændende lokalhistorie her omkring, som jeg ved en smule om. Så nu har jeg også lavet en folder med lidt om disse gåture - også dem med historisk indhold for eksempel  ved Nørholm, siger den initiativrige motionist og pensionist Tonni Storm Nikolajsen, der har fået dem husomdelt i hele Tistrup.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce