Annonce
Ugeavisen Ølgod

En haveoase kan sagtens dyrkes og nydes på seks kvadratmeter

Elsa Boomstra vander og plejer sit seks kvadrameter store drivhus i baghaven, som hun har arvet fra sin far. Her slapper hun af, drikker kaffe og samler tankerne. Foto: Tatjana Johnsson
Find inspiration til din egen private oase i baghaven. Om det nu er et helårsindrettet orangeri eller et lille drivhus. Uanset størrelsen handler det om at koble fra og slappe af.
Annonce

Sig: Haveoaser findes i mange afskygninger. Vita har bygget et orangeri med sin mand Villy, hvor de kan være året rundt. Her holder de både jul og nytår. Else har arvet et seks kvadratmeter lille drivhus, hvor hun trækker sig tilbage og slapper af.

Fælles for dem er, at det er deres grønne rum, de ikke ville undvære.

Vita Kjær Snitgaard og Villy Nielsen er vilde med at rejse og campere. Efter en dejlig sommerferie sydpå blev parret inspireret til at bygge deres eget orangeri i haven hjemme i Sig.

- Vi købte alle yderelementer på online auktion, så det var lidt spændende, om vi fik samlet hele huset, siger Vita.

Nu er orangeriet bygget med indlagt varme og isolering, så det er frostfrit.

Det elegante orangeri i haven fungerer som et andet hjem for Vita Kjær Snitgaard og Villy Nielsen, hvor de opholder sig dagligt året rundt. Foto: Tatjana Johnsson

- Det er ligesom at være på ferie i egen baghave, siger Vita, der dagligt nusser rundt i sit orangeri for at se til både planter og grøntsager.

Vita Kjær Snitgaard føler, hun er på ferie, når hun hygger i orangeriet i baghaven. Det er velisoleret og benyttes året rundt. Foto: Tatjana Johnsson

På de 31 kvadratmeter dyrkes der blandt andet tomater, citroner, chili og eksotiske palmer.

Annonce

Termotag og udekøkken i orangeriet

Vita og Villy har tænkt meget over, hvordan solens stråler både udnyttes, men også hvorledes de holdes ude, så det ikke bliver en sauna at sidde i om sommeren.

- Orangeriet er meget robust, så man kan sidde herude i al slags vejr, siger Vita og fortsætter:

Vita Kjær Snitgaard dyrker masser af blomster, planter, urter og grøntsager i orangeriet, hvor flere af de eksotiske af slagsen overvintrer frostfrit. Blandt andet bananpalmer og citroner. Foto: Tatjana Johnsson

- Vi holder både juleaften og nytår herude, hvor det er helt specielt at kigge på fyrværkeri indover byen gennem glasruderne.

Termotaget gør om sommeren orangeriet syv grader mindre varmt end udenfor at opholde sig i.

- Jeg elsker vores orangeri, hvor vi har et udekøkken, og jeg drikker ofte morgenkaffe herude. Det er dejligt at indrette med loppefund og arvegods, siger Vita, hvilket tydeligt ses i orangeriets indretning.

Annonce

Elses seks kvadratmeter

Else Boomstra har arvet et lille drivhus efter sin far på seks kvadratmeter.

Else Boomstra har et lille solsejl i sit "driverhus" for at skygge for den værste sol. - Jeg opholder mig mest herude, når det regner. Foto: Tatjana Johnsson

- Vi elsker at genbruge ting i vores have, og derfor var det helt oplagt, at vi skulle bruge fars drivhus, nu han ikke er her mere, siger Else Boomstra, der synes, det altid vækker gode minder. og giver god karma at sidde i det.

Dog benyttes det mest, når solen ikke skinner, og gerne når regnen trommer ned.

Seks kvadratmeters ren hygge består det lille drivhus af bagerst i Else Boomstras have, hvor hun elsker at være helt for sig selv og drikke sin morgenkaffe. Foto: Tatjana Johnsson

- Selv om vi har sat sejldug op for at skygge for både planteliv og mig, så bliver det hurtigt for varmt at sidde i drivhuset om sommeren, siger Else Boomstra og tilføjer:

- Jeg holder meget af at sidde her og drikke mig en kop kaffe, læse lidt og bare koble fra og samle tankerne.

Annonce

Minder, bier og blomster

Else Boomstra samler på minder til drivhuset.

- Vi samler sten - min datter, mand og jeg - på stranden med huller i, som bliver hængt op herinde eller andre steder på grunden, som perler på snor. De store flagrende sommerfugle er udført i træ og er et minde, fra dengang vi boede i Ghana. Perlebroderiet på taburetten er fra min tid som sygeplejerske på Grønland, siger Else Boomstra, der har været udsendt for Læger uden grænser ad flere omgange.

Else søger også for at holde haven og drivhuset kørende ved at plante mange jordbærplanter og andre krydderurter, blomster og planter, der tiltrækker bier og sommerfugle og andre insekter, der på den måde kan holde liv i hendes drivhus for fremtiden.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce