Annonce
Ugeavisen Ølgod

Fire vil bygge et kraftcenter - som hele verden lægger mærke til

Det er her på marken mellem Mums Bageri og varmeværket, at - fra venstre - Verner Kristensen, Friedericke Bruhn, Henrik Lauridsen og Rasmus Sadova gerne vil bygge fødevareinnovationscentret. Foto: André Thorup
En arbejdsgruppe på fire personer har nu fremlagt et yderst ambitiøst projekt for et innovationscenter i Skovlund. De vil lave noget, som hele verden lægger mærke til, som er bedst i hele Nordeuropa, og hvis ideer kan bruges på andre kontinenter.
Annonce

Skovlund: - Det skulle gerne være et kraftcenter, som man lægger mærke til i hele verden, siger Friedericke Bruhn.

Der er ingen vestjysk beskedenhed hos de fire i arbejdsgruppen bag Symbo FødevareInnocenter, der skal placeres i Skovlund. Det skal være det førende i Nordeuropa, og arbejdsgruppen tror på, at man efterfølgende kan placere kopier af centret andre steder i Europa og på andre kontinenter som for eksempel Afrika.

- Vi skal sigte højt, siger Friedericke Bruhn, der mener, at Skovlund ellers bare får det samme, som mange andre byer har i forvejen.

- Her vil vi samle det bedste af det bedste.

Innovationscentret skal både være et sted, hvor iværksættere og virksomheder kan leje plads til kontorer og produktion, og et sted, hvor fremtidens fødevarer bliver opfundet. Her kan virksomheder udvikle nye marmelader, nye kartoffelprodukter, en ny type lasagneplade - eller noget, som vi slet ikke kan forestille os at spise endnu.

De fire i arbejdsgruppen

  • Henrik Lauridsen er idemand bag innovationscentret.
  • To andre lokale er med. Det er Verner Kristensen, indehaver af Partner Erhvervsservice, og Rasmus Sadova, indehaver af Rasmus Arkitekter. Rasmus Sadova har lavet skitserne.
  • Friedericke Bruhn repræsenterer ProVarde, der arbejder med erhvervsudvikling, i gruppen. Hun er ProVardes iværksætter- og innovationschef.
  • Også andre end de fire har været inddraget i arbejdet med innovationscentret.
Annonce

Støttes af kommunen

Arbejdsgruppen har arbejdet med planerne i tre år. I den tid har de holdt en masse møder med virksomheder, uddannelsesinstitutioner og mange andre for at finde frem til, hvad det skal være for et center, hvad det skal indeholde, og hvem der kunne være interesseret i at blive en del af centret.

I 2020 vil de tage det næste skridt. Derfor spurgte de kommunen om op til 1,5 millioner kroner til et forprojekt, der skal munde ud i, at der i slutningen af året kan oprettes det selskab, der skal stå for at bygge og derefter drive innovationscentret.

Kommunen gav 600.000 kroner, og det er gruppen mere end tilfreds med. De er sikre på, at de nu kan gennemføre forprojektet. De er nemlig i kontakt med investorer, der er interesseret i at lægge penge, når centret engang skal bygges. I forhold til forprojektet vil de gerne lægge timer, altså udføre arbejde gratis. Dermed kan gruppen komme meget langt for de 600.000 kroner.

- Vi finder nogle tosser, der vil arbejde gratis, siger Verner Kristensen grinende.

Annonce

Den næste generation

Det er Henrik Lauridsen, der er en del af arbejdsgruppen, der fandt på ideen om et innovationscenter, da Skovlund for nogle år siden lavede sin udviklingsplan.

Han er oprindeligt uddannet elektriker og kom til området for 30 år siden. I den tid har han arbejdet med el-delen i lokale fødevarevirksomheder. I den tid har han set, at ejerne er gået på pension, og virksomhederne er blevet solgt videre. Dermed er den tætte forbindelse mellem by og virksomheder blevet mindre, mener han.

For at være sikker på, at Skovlund stadig er et centrum for fødevareproduktion, mener han derfor, at man skal gøre noget for at skabe den næste generation. Og derfor forestillede han sig et hus, hvor iværksætterne kunne få hjælp til de udfordringer, de løber ind i, så de kan koncentrere sig om deres hovedprodukt.

Det er ud fra det udgangspunkt, at ideen om Symbo FødevareInnocenter er blevet udviklet. Det er dog nu blevet til et hus, som både virksomheder i alle størrelser kan få gavn af.

Rasmus Sadova og Friedericke Bruhn fortæller om det innovationscenter, som de har arbejdet på i tre år. Foto: André Thorup
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Ølgod

I krisetid fisker vi

Annonce