Annonce
Ugeavisen Ølgod

Fire vil bygge et kraftcenter - som hele verden lægger mærke til

Det er her på marken mellem Mums Bageri og varmeværket, at - fra venstre - Verner Kristensen, Friedericke Bruhn, Henrik Lauridsen og Rasmus Sadova gerne vil bygge fødevareinnovationscentret. Foto: André Thorup
En arbejdsgruppe på fire personer har nu fremlagt et yderst ambitiøst projekt for et innovationscenter i Skovlund. De vil lave noget, som hele verden lægger mærke til, som er bedst i hele Nordeuropa, og hvis ideer kan bruges på andre kontinenter.

Skovlund: - Det skulle gerne være et kraftcenter, som man lægger mærke til i hele verden, siger Friedericke Bruhn.

Der er ingen vestjysk beskedenhed hos de fire i arbejdsgruppen bag Symbo FødevareInnocenter, der skal placeres i Skovlund. Det skal være det førende i Nordeuropa, og arbejdsgruppen tror på, at man efterfølgende kan placere kopier af centret andre steder i Europa og på andre kontinenter som for eksempel Afrika.

- Vi skal sigte højt, siger Friedericke Bruhn, der mener, at Skovlund ellers bare får det samme, som mange andre byer har i forvejen.

- Her vil vi samle det bedste af det bedste.

Innovationscentret skal både være et sted, hvor iværksættere og virksomheder kan leje plads til kontorer og produktion, og et sted, hvor fremtidens fødevarer bliver opfundet. Her kan virksomheder udvikle nye marmelader, nye kartoffelprodukter, en ny type lasagneplade - eller noget, som vi slet ikke kan forestille os at spise endnu.

De fire i arbejdsgruppen

  • Henrik Lauridsen er idemand bag innovationscentret.
  • To andre lokale er med. Det er Verner Kristensen, indehaver af Partner Erhvervsservice, og Rasmus Sadova, indehaver af Rasmus Arkitekter. Rasmus Sadova har lavet skitserne.
  • Friedericke Bruhn repræsenterer ProVarde, der arbejder med erhvervsudvikling, i gruppen. Hun er ProVardes iværksætter- og innovationschef.
  • Også andre end de fire har været inddraget i arbejdet med innovationscentret.

Støttes af kommunen

Arbejdsgruppen har arbejdet med planerne i tre år. I den tid har de holdt en masse møder med virksomheder, uddannelsesinstitutioner og mange andre for at finde frem til, hvad det skal være for et center, hvad det skal indeholde, og hvem der kunne være interesseret i at blive en del af centret.

I 2020 vil de tage det næste skridt. Derfor spurgte de kommunen om op til 1,5 millioner kroner til et forprojekt, der skal munde ud i, at der i slutningen af året kan oprettes det selskab, der skal stå for at bygge og derefter drive innovationscentret.

Kommunen gav 600.000 kroner, og det er gruppen mere end tilfreds med. De er sikre på, at de nu kan gennemføre forprojektet. De er nemlig i kontakt med investorer, der er interesseret i at lægge penge, når centret engang skal bygges. I forhold til forprojektet vil de gerne lægge timer, altså udføre arbejde gratis. Dermed kan gruppen komme meget langt for de 600.000 kroner.

- Vi finder nogle tosser, der vil arbejde gratis, siger Verner Kristensen grinende.

Annonce

Den næste generation

Det er Henrik Lauridsen, der er en del af arbejdsgruppen, der fandt på ideen om et innovationscenter, da Skovlund for nogle år siden lavede sin udviklingsplan.

Han er oprindeligt uddannet elektriker og kom til området for 30 år siden. I den tid har han arbejdet med el-delen i lokale fødevarevirksomheder. I den tid har han set, at ejerne er gået på pension, og virksomhederne er blevet solgt videre. Dermed er den tætte forbindelse mellem by og virksomheder blevet mindre, mener han.

For at være sikker på, at Skovlund stadig er et centrum for fødevareproduktion, mener han derfor, at man skal gøre noget for at skabe den næste generation. Og derfor forestillede han sig et hus, hvor iværksætterne kunne få hjælp til de udfordringer, de løber ind i, så de kan koncentrere sig om deres hovedprodukt.

Det er ud fra det udgangspunkt, at ideen om Symbo FødevareInnocenter er blevet udviklet. Det er dog nu blevet til et hus, som både virksomheder i alle størrelser kan få gavn af.

Rasmus Sadova og Friedericke Bruhn fortæller om det innovationscenter, som de har arbejdet på i tre år. Foto: André Thorup
Annonce
Annonce
Ugeavisen Varde

Vildere vandløb - helst efter en samlet plan

Annonce
Annonce
Ugeavisen Varde

Der er brug for forandring i Varde Kommune – sådan bruges dine penge

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Varde

Storskrald skal hentes igen ude i oplandsbyerne

Ugeavisen Varde

Madservice: Velfærd er for borgerne - ikke for at virksomheder kan tjene penge

Ugeavisen Varde

Alle skal have adgang til fællesskaberne

Ugeavisen Ølgod

- YES, vi er de bedste: Hjemmeplejen i Ølgod er Årets Arbejdsplads

Ugeavisen Varde

Borgerne ønsker bedre indpakning af maden

Ugeavisen Ølgod

Se billederne: Tue West laver hit med Trane Skole og Børneby

Ugeavisen Varde

Giv os værdig og kærlig pleje - og frisklavet mad

Ugeavisen Ølgod

Danmarks bedste ost kommer fra Tistrup

Ugeavisen Ølgod

Nu er Kulturdagene i Ølgod i gang: - Gratis for alle unge

Ugeavisen Ølgod

Snakken går i Ølgod om boligprojekt til 65 millioner bliver til noget

Ugeavisen Ølgod

Nu er det endelig mere sikkert at cykle i skole - så fik Krusbjerg sin cykelsti

Ugeavisen Ølgod

Historisk brugsbygning solgt – den skal rumme julemarked og onlineauktioner

Ugeavisen Ølgod

Formand Marije: Det er så stort for autismeforeningen at få den her pris

Ugeavisen Varde

Nu skal der rekrutteres flere piger til fodbold: DBU og Varde Kommune sparker nyt samarbejde i gang

Ugeavisen Varde

Vælgerne får en lang stemmeseddel: Her stiller 13 lister og 91 kandidater op til kommunalvalget

Ugeavisen Ølgod

Stor glæde i Helle FC: Ny kunstgræsbane kan stå klar om et år

Ugeavisen Ølgod

I Ølgod er der penge til iværksættere

Ugeavisen Ølgod

Danmarks måske største vejfest i Tistrup

Ugeavisen Varde

Plejecentre skal være fremtidens attraktive arbejdsplads

Ugeavisen Varde

Vi sejler ikke rundt i de brede spørgsmål

Ugeavisen Varde

Gør det, der virker for biodiversiteten

Annonce