Annonce
Ugeavisen Ølgod

For Vivi's mor tog det seks år at finde frem til diagnosen demens

Det tog mange år i systemet at finde frem til diagnosen demens for Vivi's mor, hvilket sled på alle pårørende. Foto: Tatjana Johnsson
For ægtefælle og pårørende kan situationen med begyndende hukommelsestab være en grufuld oplevelse.
Annonce

Varde: Vivi Hansens mor har diagnosen demens, men det var et langt sejt træk at nå frem til både diagnose og hjælp til hendes forældre, der er fra Stenderup-Krogager.

- Fra jeg begyndte at se forandringer ved min mor, til vi fik kvalificeret hjælp, gik der faktisk seks år, det var en hård tid, siger Vivi Hansen, og tilføjer:

- Min mor ændrede både karakter og personlighed, da hun var sidst i 70'erne. Hun blev meget stille og glemte, hvor hun var på vej hen. Mor har altid været glad for at lave mad, og pludselig kunne hun ikke huske, hvordan man gjorde. På et tidspunkt fandt jeg ud af, at mine forældre levede af franskbrød med honning.

På et tidspunkt fandt jeg ud af, at mine forældre levede af franskbrød med honning, fordi min mor havde glemt, hvordan man laver mad.

Vivi Hansen, pårørende til mor med demens

Annonce

Diagnosen

Først var Vivi Hansen til læge med sin mor, men lægen kunne ikke stille diagnosen demens. Så kom de til en speciallæge i Esbjerg, og derefter fik de tilbudt hjælp fra kommunen. En hjælp som Vivi's far havde svært ved at acceptere, da han ikke orkede alt det rend i hjemmet.

Til sidst var der ingen vej udenom, noget måtte ske. Vivis far fik ikke sin nattesøvn, fordi hendes mor ofte var oppe om natten, og bare gik sin vej.

- Mine forældre kan slet ikke undvære hinanden, og det var virkelig hårdt at se min far som pårørende under så meget pres. I dag er de landet godt på Filskov Friplejehjem, der gør rigtig meget aktivt for dem begge. Jeg håber, at man i fremtiden vil være meget bedre til at tale åbent om sygdommen, så det også er nemmere for sagkyndige at stille en diagnose, siger Vivi Hansen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce