Annonce
Ugeavisen Ølgod

Friluftsbadet forsvinder: -Det gør ondt at se, og der skal komme noget nyt i stedet for

Efter 50 år, forsvinder det udendørs svømmebassin i Ølgod. Mange mennesker har nydt godt af det. Manddomsprøver er bestået ved at hoppe ud fra femmetervippen. Om søndagen kom folk cyklende fra nær og fjern for at besøge svømmebadet. Halinspektør Ove Drøgemüller kigger på den mekaniske dinosaur, som spiser hans arbejdsplads gennem 18 år. Foto: Michael Svenningsen
Efter 50 år er friluftsbadet bag ved Ølgod Hallerne ved at blive fjernet. Tidligere halinspektør Ove Drøgemüller ser tilbage på tiden, hvor drenge blev til mænd i det åbne bassin.

Ølgod: - Det er godt nok noget vemodigt at se, hvad der sker her. Det har jo været mit barn i mange år. Det gør ondt at se friluftsbadet forsvinder. Der er nødt til at komme noget nyt i stedet for.

Tidligere halinspektør i svømmehallen gennem 18 år, Ove Drøgemüller, ser, hvordan den enorme gravemaskine knuser Ølgod udendørs svømmebassin til stumper og stykker. Det minder mest om en voldsom scene fra Jurassic World, hvor en af de frygtelige dinosaurer, ødelægger alt omkring sig. Gravemaskinens knuseværktøj ligner til forveksling et dinosaurhoved.

Har arbejdet over hele verden

Det begyndte noget mere fredeligt, tilbage til 1. april 1987, dengang Ove Drøgemüller overtog jobbet som halinspektør i svømmehallen efter daværende inspektør Ole Bo. Inden da havde Ove arbejdet med at åbne butikker for HTH rundt om i verden. Han har blandt andet arbejdet i Norge, Sverige og i Jeddah i Saudi Arabien.

- I slutfirserne var det utrolig populært at komme til friluftsbadet i Ølgod. Børnebørn, der var på besøg hos bedsteforældre, glædede sig til at komme på tur til friluftsbadet, fortæller Ove. Foto: Michael Svenningsen

- Vores dreng Charles, som dengang var 10 år, begyndte til svømning i svømmeklubben. Jeg begyndte som livredder og hjalp til som afløser i svømmehallen, når der var brug for det. Jeg har hele livet holdt af vand. Da Ole Bo stoppede, spurgte han mig, om ikke det var noget for mig at søge jobbet som halinspektør. Det gjorde jeg, og jeg fik jobbet, fortæller Ove Drøgemüller.

Det blev til 18 gode år som halinspektør i svømmehallen. Ove stoppede 1. april 2005. Præcis atten år efter han tiltrådte. Han er gift med Lisbeth Drøgemüller. Sammen har de drengene Charles, Franz, Richard og Bjørn. Alle drenge har gået til svømning i svømmeklubben.

- Jeg levede og åndede for svømmehallen. Hvis der var noget teknisk galt, kunne jeg sagtens arbejde hele natten, for at svømmehallen var klar til morgensvømmerne klokken seks. Det var vidunderligt at have ansvaret for, at andre mennesker kunne have det sjovt. Jeg blev gode venner med morgensvømmerne og tog mig godt af de unge mennesker i svømmeklubben, som kom senere på dagen. Jeg syntes, det var herligt at se de mange familier, som kom cyklende hertil i weekenderne, fortæller Ove, og fortsætter:

- På et tidspunkt havde vi omkring 150 mennesker i det udendørs bassin. Det var ofte om søndagen, hvor folk kom fra Grindsted, Varde og Skjern. Så lå de på tæpper rundt omkring på græsplænen ved det udendørs svømmebassin.

Gravemaskinen ligner nærmest en dinosaur fra filmen Jurassic World, når den knuser det stærke filuftsbad i stumper og stykker. Foto: Michael Svenningsen
Annonce

Manddomsprøven

Det store friluftsbad bagved Ølgod Hallerne havde en kapacitet på 750 kubikmeter vand. Hvert år, i oktober måned, når bassinet var lukket for sæsonen, ønskede morgensvømmerne stadig at benytte det udendørs bassin. Ove sørgede derfor for at holde bassinet åbent det meste af året. Han har selv måttet tage sin livredderprøve i to grader varmt vand. Der var tre vipper, man kunne hoppe ud fra.

- Det var så sjovt at se de unge drenge springe ud fra femmetervippen. For nogle af drengene var det en manddomsprøve. For andre gjaldt det om at blive set af pigerne, inden man sprang i. Man skulle gerne stå på femmetervippen og blive set. Men helst ikke for lang tid, så det virkede som om, man var bange, fortæller Ove.

Friluftsbadet lukkede i 2008. 50 år efter det åbnede sammen med svømmehallen i 1971. Det var dengang, Alfred Jeppesen var borgmester i Ølgod.

- Bassinet var på det tidspunkt helt nedslidt. Det kunne ikke betale sig at renovere på det. Samtidig var der også kommet svømmehaller rundt om i de andre byer. Det var ikke længere nødvendigt at køre til Ølgod for at komme i svømmehallen, fortæller Ove.

Lisbeth og Ove Drøgemüller i huset på Søndergade i Ølgod. Sammen har de fire drenge. Ove er i dag selvstændig som tømrer. Foto: Michael Svenningsen

I dag bader Ove og Lisbeth sammen med en flok venner i Nysø. De bader hele året rundt, mindst en gang om ugen.

- Vi skriver rundt til hinanden, om der er nogen, der vil med ud til Nysø. Så fylder vi en bil og tager ud og hopper i vandet, fortæller Lisbeth.

Annonce

Initiativgruppe for koldtvandsbassin

Lisbeth og Ove har sammen med en gruppe svømmeentusiaster, dannet en initiativgruppe for at få lavet et koldtvandsbassin. Idéen og planen med projektet er at det nye bassin skal ligge, hvor det gamle udendørs svømmebassin lå. Irma Dam Kristensen er formand for initiativgruppen.

- Der skal fornyelse til i forbindelse med svømmehallen. Det er så populært med vinterbadning og folk, som bader hele året rundt. I forbindelse med de nye udviklingsplaner i Ølgod er vi i arbejdsgruppen for et koldtvandsbassin i gang med at udvikle en plan for, hvordan vi kan etablere muligheden for at svømme i Ølgod hele året. Vi tænker også, der skal være jacuzzi og sauna. Altså et rigtigt velværeområde, fortæller Ove.

Der er en initiativgruppe i Ølgod, som arbejder på at få etableret et koldvandsbassin, der hvor det gamle friluftsbad lå. Planerne for svømmehallen er en del af udviklingsplanerne for Ølgod. Foto: Michael Svenningsen
Annonce
Ugeavisen Varde

Esbjergenser udstiller på kunstmuseet i Tistrup

Annonce
Ugeavisen Grindsted

Mark er gået i graven, og det kan blive en fordel for dig, som skal have godkendt køretøjet

Annonce
Ugeavisen Varde

Mangel på medarbejdere: Pædagogernes formand fortæller om underbemandet personale, som skriger på hjælp i svær coronatid

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Ølgod

Landsformanden for OK klubberne glæder sig over det, der sker i Tistrup: - Det danner netværk blandt de ældre og hjælper dem ud af ensomheden

Ugeavisen Ølgod

Drabanterne har prøvet det før, så det klarer de helt sikkert

Ugeavisen Ølgod

Hoppe Lotte sender live på Facebook: - Jeg gør det, fordi jeg elsker det

Ugeavisen Grindsted

Else fortæller om arbejdet med sin bog og om familien på heden

Ugeavisen Ølgod

Min Købmand deltager i ny komedieserie: Vil inspirere unge til at vælge en karrierevej som købmand

Ugeavisen Ølgod

Friluftsbadet forsvinder: -Det gør ondt at se, og der skal komme noget nyt i stedet for

Ugeavisen Ølgod

Vand- og varmepriser forbliver uændrede

Annonce