Annonce
Ugeavisen Ølgod

Frivillige fra Skovlund deler julehjælp ud til fattige familier

Lørdag morgen i Dagli'Brugsen Nordenskov, hvor frivillige fra Dansk Folkehjælp pakker 105 julepakker til trængende familier på offentlige ydelser. Brugsen hjælper til ved at finde leverandører udover at de lægger lokaler til julepakkeriet. Foto: Tatjana Johnsson
Der ansøges om julehjælp fra Dansk Folkehjælp på nettet, hvor kommunen efterfølgende sorterer til og fra i forhold til de offentlige ydelser, som ansøgerne er på. Det er enlige forsørgere, der kan forvente hjælp fra denne organisation.
Annonce

Nordenskov/Skovlund: Det er mørkt. Klokken er otte en lørdag morgen i december i Nordenskov. I brugsen er der travlt i baglokalet. Her er otte frivillige i fuld gang med at pakke julehjælp for Dansk Folkehjælp.

Steen Petersen fra Skovlund er lokalformand for Dansk Folkehjælp Grindsted, Billund og Ølgod. Til daglig læser han til teknisk designer. Efter 25 år som landmandsmedhjælper ville ryggen ikke mere. To diskusprolapser tvang Steen til et jobskifte. Han har mærket på egen krop, at det kan være svært, og at livet til tider giver nogle knubs. Derfor nyder han også at kunne give lidt igen.

- Vi pakker julehjælp til i alt 105 familier. Her i Nordenskov har otte familier ansøgt og får pakker. Om et par timer kommer der 63 familier og henter julehjælp i medborgerhuset i Varde. Til sidst er der fem pakker, vi bringer ud, fordi folk ikke selv har mulighed for at hente julehjælpen. Resten ryger til Grindsted og omegn, siger Steen Petersen.

Flere kommuner har påtaget sig opgaven med at koordinere ansøgningerne mellem ansøger og de enkelte organisationer, så ingen får dobbelt julehjælp. Denne ordning er Varde Kommune endnu ikke en del af.

Steen Petersen, lokalformand i Dansk Folkehjælp

Annonce

Målgruppen

I indkøbsvognen ligger der julemad og andre lækkerier til trængende familier. Først og fremmest til enlige fædre eller mødre på offentlige ydelser. Det er nemlig målgruppen, som Dansk Folkehjælp støtter og har fokus på.

Steens kone Anja Petersen er førtidspensionist. Hun leder slagets gang med pakkeriet i store flyttekasser i baglokalet. Hun har gang i et kastesystem med sukker og risposer.

- Grib lyder det på kommando, og Anja Petersen slår en smittende latter op.

- Det må gerne være sjovt at være frivillig, siger hun, der også er samarit for Dansk Folkehjælp, og desuden kører ud med tombolavognen året rundt, en campingvogn af ældre dato, til markeder og lignende for at samle ind til organisationen.

Annonce

Julestemning smitter

38-årige Niels Christen Løvendahl ligledes fra Skovlund og i øvrigt nabo til Anja og Steen, er med for første gang.

- Jeg er engageret i mange frivillige opgaver rundt omkring i lokalmiljøet, når jeg ikke passer mit job som sælger, siger Niels Christen inde fra fryserummet i Nordenskov brugs, hvor han henter ænder, og fortsætter:

- Det er en udsøgt fornøjelse, og heldigvis er det ikke det store tabu mere at tage imod julehjælp. Det her arbejde giver en ekstra følelse af jul, og så er det fedt, når man som mig samler på smil.

Dagens yngste frivillige er Tage P. Madsen på 18 år. Igen med bopæl i Skovlund. Til daglig er han i gang med grundforløb to i Vejle, hvor han er ved at uddanne sig til gourmetslagter.

- Det er bare fint at kunne være med til det her og gøre en forskel for andre. Mere er der ikke i det, siger han med hovedet halvvejs nede i en kasse, han systematisk er ved at fylde op med 25 kilo julelækkerier samt et gavekort på 1000 kroner.

Fakta om ansøgerne til Dansk Folkehjælps julehjælp 2019

Dansk Folkehjælp har stillet ansøgerne en række spørgsmål om deres dagligdag og økonomiske situation. Det er kommunerne, der sorterer til og fra i forhold til hvem, der er værdig trængende.

- 98 % af ansøgerne har sværere ved at klare dagligdagen efter et fald i indtægt

- 92 % af ansøgernes børn har mangler i hverdagen efter fald i forældrenes indtægt

- 92 % af ansøgerne til årets julehjælp er kvinder

- 66 % af ansøgerne har haft ufaglært arbejde

- 55 % af ansøgerne har været uden for arbejdsmarkedet i tre år eller længere

Kilde: www.folkehjaelp.dk

Hvem er Dansk Folkehjælp, og hvad giver de i julehjælp?

- Dansk Folkehjælp er en landsdækkende organisation med 50 lokalafdelinger fordelt over hele landet.

- Organisationen har 3.500 aktive medlemmer og 1 millioner kollektive medlemmer.

– Ifølge Danmarks Statistik bruger hver dansker i gennemsnit et sted mellem 2000 og 2700 kroner på julen.

- De fattige familier Dansk Folkehjælp giver julehjælp, er i gennemsnit på tre personer, og får 500 kroner per person.

Kilde: www.folkehjaelp.dk

Steen Petersen er lokalformand for Dansk Folkehjælp og bor i Skovlund. Foto: Tatjana Johnsson
Anja Petersen er førtidspensionist i højt humør, og leder slagets gang i pakkeriet, hvilket ikke behøver at være kedeligt. Der må godt kastes med sukker til jul. Foto: Tatjana Johnsson
Niels Christen Løvendahl fra Skovlund er med for første gang. Han synes det at hjælpe andre er lige netop, hvad julen handler om. Foto: Tatjana Johnsson
18-årige Tage P. Madsen fra Skovlund er den yngste af i alt otte frivillige, der pakker julehjælp i Nordenskov i år. Foto: Tatjana Johnsson
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Ølgod

I krisetid fisker vi

Annonce