Annonce
Ugeavisen Ølgod

Gå på jagt i efterårets spisekammer

Efterårets svampe er smækfyldt med umami, som også kaldes den femte grundsmag. Det er den, man klassisk forbinder med kød, men den findes også i fødevarer som lagret ost og tomat. Arkivfoto: Nikolai Linares/Ritzau Scanpix
Med efteråret sker der et skift fra de spæde grøntsager til de grovere, der passer godt til supper og simreretter.

Mens efterårsbladene falder fra oven, er der gang i væksten under jorden.

Det er nemlig særligt her, man skal finde naturens efterårsspecialiteter, fortæller Søren Ejlersen, som er kok og medstifter af Aarstiderne, der blandt andet leverer mad til private på abonnement.

- Det er overgangen fra sommerens meget fine og spæde grøntsager til de grovere, og det betyder, at du skal til at tilberede noget mere, forklarer Søren Ejlersen.

Annonce

Han fremhæver typiske efterårsgrøntsager og rodfrugter som persillerødder, knoldselleri, bladselleri og et væld af varianter af kål.

Det grønne kød

Grøntsagernes kød. Det er, hvad Tove Færch, som er leder af Karolines Køkken, kalder svampene.

Og i efteråret begynder de at vrimle frem.

- De er fyldt med umami, og de giver mæthed til øjnene og maven. Klassikeren er at svitse dem hårdt, så de begynder at "snakke" på panden. Så kan du hælde en smule fløde på og krydre det, og så har du en god stuvning, sovs eller et fyld.

- Du kan eksempelvis servere det rundt om lidt pasta, foreslår Tove Færch som en lækker efterårsret.

Annonce

Kreative kålsalater

Søren Ejlersen foreslår at lade en stor kålsalat danne udgangspunktet for aftenens måltider.

Du kan løbende skifte ud i kåltyperne. Men som udgangspunkt foreslår han, at du vælger tre forskellige typer til salaten.

- Det kan være savojkål, spidskål og grønkål, eller hvilke varianter man nu holder af eller kan komme i nærheden af.

- Så snitter man kålen relativt fint, salter den og masserer den en smule, så strukturen blødes lidt op, forklarer Søren Ejlersen.

Herefter kan du dekorere kålen med varierende dressinger og toppings.

- Det kan være en yoghurtdressing eller en oliedressing og ristede nødder som hasselnødder eller valnødder.

- Du kan også lave en bund af planteproteiner eksempelvis quinoa eller amarant, foreslår han.

Tove Færch supplerer med et forslag om at sprødstege kål. Du kan eksempelvis bruge grønkål eller palmekål.

Riv bladene i mindre stykker, hæld flydende fedtstof over, drys dem med salt, og bag dem sprøde i ovnen.

- Så kan de bruges som chips eller som det grønne drys på eksempelvis en æggemad, en forret eller på en hovedret med fisk i stedet for dild eller purløg, siger Tove Færch.

Kålchipsene kan holde sig i flere dage i en beholder.

Annonce

Lad det simre

Med efterårets regn og rusk begynder de lunende retter også helt automatisk at gøre deres indtog.

Og her passer efterårets grove grøntsager, som skal bruge lidt længere tilberedningstid, som hånd i handske.

Grove rodfrugter og græskar kan bruges til lækre supper og simreretter, der kan stå og passe sig selv.

Du kan også lave et stort fad med rodfrugter, der krydres og sættes i ovnen. Eller du kan bage nogle af sæsonens græskar - eksempelvis butternut squash.

- Nogle af græskartyperne behøver du ikke at skrælle først. Du skal bare halvere dem, tage kernerne ud og så eventuelt snitte i dem som med hasselback kartofler, siger Tove Færch.

Herefter bager du græskarret i ovnen med olie og salt.

Lav bolognese med et væld af grønt

Når kok Søren Ejlersen laver bolognese, fylder han den gerne med store mængder af forskellige grøntsager.

Det er ofte omkring 80 procent grøntsager og mosede tomater.

Alle grøntsager og rodfrugter findeles i en foodprocessor og kommes op i en gryde med lidt kød.

Du kan også skære grøntsagerne i større stykker og bruge dem i en chili con carne eller versionen uden kød, chili sin carne.

/ritzau fokus/

Annonce
Annonce
Ugeavisen Ølgod

Danmarks måske største vejfest i Tistrup

Annonce
Annonce
Ugeavisen Varde

Plejecentre skal være fremtidens attraktive arbejdsplads

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Varde

Vi sejler ikke rundt i de brede spørgsmål

Ugeavisen Varde

Gør det, der virker for biodiversiteten

Ugeavisen Varde

Giv forældre 12 måneder med tilskud til at passe eget barn

Ugeavisen Ølgod

Nyt blod til Nordenskov Elite Volley: - I år snupper vi mesterskabet

Ugeavisen Ølgod

Monas Køkken er klar: - Så er der håndmadder til alle

Ugeavisen Ølgod

25.9: Troubadour underholder til to koncerter

Ugeavisen Ølgod

29.9: Thyge Nielsen fortæller om et liv med politik

Ugeavisen Ølgod

23.9: Hans Vestager er vært med fortællinger og højtlæsning

Ugeavisen Ølgod

28. september: Fyraftenskoncert i Skovlund Kirke

Ugeavisen Ølgod

Vild omvæltning: Der er så mange, der vil holde fest, at Dorte fra forsamlingshuset ikke kan sige ja til alle

Ugeavisen Varde

Hjælp Bente med at gennemføre en ekstrem udfordring: Du kan være med til at gøre en forskel for at hun kommer i mål

Ugeavisen Ølgod

Kendt fastfood-firma må flytte efter naboklager: Kok siger farvel til den by, hvor navnet ellers blev slået fast

Ugeavisen Varde

Genstart fællesskabet - i lokalsamfundene

Ugeavisen Ølgod

I Tistrup spiller de om DM i kroket: - Men vores baner er ikke gode nok

Ugeavisen Ølgod

19.9: Så er der kig til kalvene i stalden

Ugeavisen Varde

18.9: Tambours Have holder lysfest

Ugeavisen Varde

Trods færre hænder klappede Karlsgårde Dag som altid

Ugeavisen Varde

Boligmangel til de unge under 30 år - Varde Kommune vågn op

Ugeavisen Varde

Nytænkning i skolen - sådan

Ugeavisen Varde

Det døve spektakel

Ugeavisen Ølgod

Hun er den afdæmpede del af kendt madfirma: Maja på 30 år købte halvdelen af den virksomhed, hun er udlært i

Annonce