Annonce
Ugeavisen Ølgod

Garagen brænder!

Politiker Thyge Nielsen har aldrig været bange for at blande sig i debatten. - Det der er sket, er et angreb på de folkevalgtes ret og pligt til at træffe beslutninger, også de upopulære, siger han i ny bog. Arkivfoto: Tim Kildeborg Jensen
I 1998 oplevede Thyge Nielsen af få brændt garagen ned på grund af politiske uenigheder omkring nedlukningen af Ribe Sygehus. I en ny bogudgivelse fortæller han om, hvordan det er at opleve personforfølgelse.
Annonce

Årre: Thyge Nielsen i Årre var medlem af Ribe Amtsråd fra 1998 til 2007 og af Regionsrådet i Region Syddanmark fra 2006-2018. Hans politiske karriere har været alt andet end kedelig sagt på sindigt vestjysk. Faktisk tangerer de beskrevne oplevelser i bogen til drama, der overgår fantasien.

I dag lever Thyge Nielsen stadig et meget aktivt liv og har lige være involveret som frivillig og initiativtager til Byens Rum i Årre, men efter han stoppede i politik, har han tabt sig ti kilo, og det ses. Foto: Tatjana Johnsson

- Sandheden har mange ansigter, når jeg nu er blevet bedt om at skrive historien 20 år efter, er min sandhed jo ikke endegyldig, siger Thyge Nielsen indledningsvis.


Sandheden har mange ansigter, når jeg nu er blevet bedt om at skrive historien 20 år efter, er min sandhed jo ikke endegyldig.

Thyge Nielsen


- Vores datter Ida, der dengang var 14 år, vækkede os klokken to om natten den 9. oktober i 1998. Garagen ti meter fra stuehuset brændte, og det samme gjorde vores biler, siger Thyge Nielsen.

Hele miseren starter med, at Thyge Nielsen gik ind i kampen for at opgradere Esbjerg Sygehus. Derved måtte Ribe Sygehus lade livet og lukke, så der kunne spares 20 millioner i regionen.

Fra Ribe Amt 2020

Thyge Nielsens oplevelser og erindringer omkring lukningen af Ribe Sygehus i 1998 beror på hans indlæg i udgivelsen "Fra Ribe Amt 2020", der udgives af Historisk Samfund for Ribe Amt stiftet i 1902, der vægter at undersøge, udforske og formidle lokalhistorien i Ribe Amt.

- Jeg kom ret hurtigt til at fremstå som skurken, siger Thyge Nielsen, der var valgt ind i Ribe-kredsen.

Annonce

Modstanden voksede.

Ugeavisen Ribe trykte blandt andet en tegneserie, hvor skrækkelige venstre og konservative folk ville slagte alt liv i Ribe, der var demonstrationer ved amtsrådsmøder, underskriftsamlinger og lignende.

Tidligere politiker Thyge Nielsen i Årre har sagt ja til at medvirke i en historisk årsbog fra Ribe Amt, hvor han fortæller sin version omkring ildpåsættelse af hans garage, hvor alt brændte ned. I laden blev alle køretøjers dæk sprættet op. Privatfoto

- Amtsrådet besluttede at holde et borgermøde i Ribe Fritidscenter, hvor stemningen var krigerisk, siger Thyge Nielsen og tilføjer:

Efterfølgende blev forslaget godkendt i både økonomi- og sygehusudvalg. Herefter blev der annonceret fredelige demonstrationer, men sådan gik det ikke.

Annonce

Støttegruppen blev gidsel

Der blev vendt op og ned på alting. Støttegruppen havde opbygget en stor velvilje, men blev handlingslammet på grund af de menneskelige omkostninger, der siden fulgte.

- Jeg var til årsmøde i De Danske Landboforeninger i Herning den 7. oktober og fik der af vide, at Olav Mikkelsens biler var blevet saboteret om natten i hans garage i Brørup, hvor alle dæk var skåret op. Så ville jeg bare hjem, selvom mødet var med overnatning, siger Thyge Nielsen.

Samme nat nedbrændte Thyge Nielsens garage.

- Vores fodermester på gården tog sig af min kone Asta og pigerne, mens politiet og jeg beså ejendommen, jeg vidste bare at branden var påsat, men politiet var endnu ikke overbevist. Indtil vi kom til laden, hvor alle traktorer, mejetærskeren, vognene - alt på fælge stod med ødelagte dæk, så forstod de situationens alvor.

Annonce

Situationen forværres

Thyge Nielsen bad politiet advare alle andre i sygehusudvalget denne skæbnesvangre nat, men da var det allerede for sent.

- Laurits Tørnæs i Esbjerg og hans kone Katty kom heldigvis levende ud af deres brændende hus fra første sal, og der var kastet sten gennem ruden hos Karsten Uno Pedersen i Grindsted, mens han talte i telefon. Heldigvis blev han ikke ramt, siger Thyge.

Da Thyge og politiet kom ind i stuehuset, fik de endnu et chok. Igennem et smadret vindue var der hældt dieselolie inde på gulvet. Gulvet sejlede i det, men var heldigvis ikke blevet antændt.

- Måske gerningsmanden havde været nødt til at flygte undervejs, siger Thyge.

Annonce

Choktilstand

Meget huskes herefter de næste par døgn i en tilstand af chok for Thyge Nielsens vedkommende.

- Vi fik vores dreng hjem fra efterskolen, han skulle ikke se på tv, hvad der var sket herhjemme, siger Thyge.

Efter ildspåsættelsen i 1998 skyndte Thyge Nielsen sig i en tilstand af chok at få sin søn hjem fra efterskolen, da pressedækningen var massiv, og han gerne ville skåne sin søn mest muligt. Privatfoto

Hilsner strømmede ind fra nær og fjern - også fra daværende statsminister Poul Nyrup.

- Folk var i chok over så voldsomt et angreb på de folkevalgtes ret og pligt til at træffe beslutninger, også de upopulære, siger Thyge, og tilføjer:

- Jeg var klar til at smide håndklædet i ringen og træde ud af politik.


Jeg var klar til at smide håndklædet i ringen og træde ud af politik.

Thyge Nielsen


Thyge Nielsen var ved at forlade politik, da hans garage blev nedbrændt for tyve år siden. Men hans kone Asta ville det anderledes. Arkivfoto: Louise Koustrup
Annonce

Fruen ville det anderledes

Men Thyges kone Asta ville det anderledes:

- Sådan en idiot skal ikke stoppe dig, var hendes ord, så jeg hang ved, siger Thyge.

Sidenhen blev budgettet vedtaget under stor bevågenhed, der var massive patruljeringer ved politikernes hjem og kampklædte politifolk på Amtsgården til budgetmødet.

- Vi blev chikaneret i måneder efter. Blandt andet med opringninger om natten, trusler i form af breve om, at vores huse ville blive brændt ned, siger Thyge, der ikke sov meget den jul, og hans blodtryk satte i følge hans læge danmarksrekord i perioden.

En enlig mand blev anholdt i november, men sagen faldt, og efter 68 dage fængslet, blev han løsladt.

Sagen er aldrig blevet opklaret.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce