Annonce
Ugeavisen Ølgod

Grietje knokler som landbrugskone på Lykkebjerg

Grietje Koudenburg passer 250 styks kvæg i døgndrift på Lykkebjerg. Grietje og Sjoerd har vundet mange mælkepriser. Foto: Tatjana Johnsson
Hun passer 250 stykker kvæg, der kræver hendes tilstedeværelse næsten året rundt.
Annonce

Thorstrup/Sig: Mellem marker og enge lidt udenfor Thorstrup, bor Grietje Koudenburg (58) på Lykkebjerg. En kvæggård.

- Landmandskone lyder lidt gammeldags, selv for en hollandsk kvinde som mig, siger Grietje Koudenburg, og slår en smittende latter op. Vi er min mand Sjoerd og jeg, der driver kvæggården, og der er nok at se til for os begge.

Holland har 17 millioner indbyggere fordelt på et areal ikke meget større end Danmark. Derfor søger mange hollandske landmænd væk, fordi jordpriserne er skyhøje.

- Valget med at købe landbrug i Danmark skyldes også, at jeg stadig synes, der er liv på landet her i modsætning til for eksempel Frankrig, hvor der kun er landlig aktivitet i sommerperioden.

- Der går rigtig mange timer i dagens landbrug med kontorarbejde og administration

Grietje Koudenburg landmanskone i Thorstrup, der også er sekretæruddannet

Annonce

Vejen til Lykkebjerg

For at købe et landbrug som udlænding i Danmark på over 35 hektar, skal man have grønt bevis, som er landbrugets driftslederuddannelse.

- Vi har 90 hektar land, og har drevet Lykkebjerg de sidste tyve år, og købte gården i sin tid af tidligere byrådsmedlem Hans Jørgen Gammelgaard. Han er stadig vores afløser, når vi en sjælden gang holder ferie, siger Grietje Koudenburg, og tilføjer:

- Vi kiggede i flere år efter landbrugsejendomme i både Canada, USA, UK og Frankrig. I Danmark kiggede vi fra Nibe til Tønder, dengang var der en hollandsk ejendomsmægler i Varde, der viste vej.

Annonce

Arbejdsdag fra 07-23

At være landmand er fast arbejde nærmest i døgndrift. Grietjes dagligdag ser således ud:

- Vi har 110 malkekøer, 90 ungdyr og 40 kalve. Dagen starter klokken syv med malkning, så ser jeg til kalvene, giver dem mælk, og muger ud. De første fire dage af deres liv får de råmælk, dernæst almindelig og til sidst får de mælkeerstatning. Kalvene går sammen i tre måneder, inden de flytter i den store stald. Om eftermiddagen fodres ungdyrene, og kalvene får mælk. Arbejdsdagen slutter omkring klokken 23, siger Grietje Koudenburg.

Prisbelønnet mælk

Grietje og Sjoerd Koudenburg har vundet regionsprisen tre gange for bedste mælkekvalitet og hele otte gange for den fineste kvalitet i Varde og Blåbjergkredsen.

Annonce

Administration

Grietje er glad for sin oprindelige sekretæruddannelse, der er god at have som moderne landmand.

- Der går rigtig mange timer i dagens landbrug med kontorarbejde og administration med for eksempel udfyldning af diverse skemaer omkring bestandens trivsel og udlevering af kvæg, siger hun.

Sjoerd og Grietje Koudenburg har drevet landbrug på Lykkebjergvej udenfor Thorstrup siden 1997. Foto: Tatjana Johnsson
Annonce

Prisbelønnet mælk

Grietje og Sjoerd Koudenburg har vundet regionsprisen tre gange for bedste mælkekvalitet og hele otte gange for den fineste kvalitet i Varde og Blåbjergkredsen.

- Hvis vores køer går på græs om sommeren, ville det være svært at opretholde en kontinuerlig produktion og mælkekvalitet, fordi de så spiser vidt forskellige mængder af græs fra dag til dag.

- Der er ikke ret meget økonomi i mælkeproduktion i dag, men kvaliteten af vores mælk gør imidlertid, at vi tjener nogle få ører mere per liter mælk, vi sælger til mejeriet, siger Grietje Koudenburg.

Selvom regnen siler ned, hygger Grietje Koudenburg og gårdhunden sig med traktorarbejde på Lykkebjerg. Foto: Tatjana Johnsson
Grietje og Sjoerd Koudenburg kunne ikke forestille sig at lave andet end at dyrke landbrug, selvom det er et slid 24-7. De nyder at arbejde sammen. Foto: Tatjana Johnsson
Grietje Koudenburg nyder landlivet, og har bestemt også grønne fingre, hun sår alle de markblomster hun kan komme afsted med i sin sparsomme fritid. Foto: Tatjana Johnsson
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce