Annonce
Ugeavisen Ølgod

Hedeagergaard formår at producere kvalitet - i pagt med naturen

Der er stort fokus på dyrevelfærd på det økologiske og biodynamiske landbrug Hedeagergaard. Grisene boltrer sig både ude og i overdækket stald. Foto: Lene Weber.
Målet på Hedeagergaard er at drive et mindre, men alligevel rentabelt, landbrug i pagt med naturen.
Annonce

Ølgod: Lidt uden for Ølgod - mellem skov, eng og mose - ligger Hedeagergaard smukt placeret i landskabet. Chriss Hedeager er 12. generation på gården. Han blev økolog i 1997 og har drevet biodynamisk landbrug siden 2011.

- Jeg foretrækker at lave kvalitet ud fra et mindre antal dyr, og det ser heldigvis ud til at kunne lade sig gøre. Min slagter fortæller mig, at det er helt anderledes at skære vores grisekød ud. Der skal lægges flere kræfter i, og kødet har en mørkere farve. På samme måde er fedtsyresammensætningen i mine græsfodrede kreaturer anderledes. Kødet indeholder meget mere omega 3-fedt, som er det sunde fedt, end kødet fra kreaturer, der er fedet op på korn, forklarer Chriss Hedeager med stor iver - det er tydeligt, at det her er noget, han virkelig brænder for.


Jeg foretrækker at lave kvalitet ud fra et mindre antal dyr, og det ser heldigvis ud til at kunne lade sig gøre.

Chriss Hedeager, økologisk og biodynamisk landmand


Hele familien, som tæller hustruen Gitte og fire voksne børn i alderen 28 - 40 år, bakker op om driften af Hedeagergaard og hjælper til på forskellig vis. Men udover assistance fra en hjælper, der kommer ca. én time om dagen, klarer Chriss Hedeager selv resten af den daglige drift.

I forhold til rentabiliteten sender han desuden en venlig tanke til sit pengeinstitut, Merkur Andelskasse, som går meget ind for bæredygtighed:

– De ændrede mine vilkår, så de også begyndte at være bæredygtige, bemærker han med et smil.

Flere gange om året er børn på lejrskoleophold på Hedeagergård. - Så sover de i de sikrede høballer og kommer helt tæt på dyrene og gårdens arbejdsgange, fortæller Chriss Hedeager. Foto. Lene Weber.
Annonce

Holistisk afgræsning og permakultur

Der går knap 100 kreaturer og græsser på Hedeagergaards marker. De bliver fodret med græs om sommeren og hø om vinteren og får dermed ingen korn eller andet kraftfoder.

Græsmarkerne er indrettet ud fra princippet om holistisk afgræsning, hvor køerne har i alt 16 folde at græsse på. Holistisk afgræsning er en metode, der blandt andet rummer potentiale for at øge græsudbyttet, forbedre jordstrukturen og øge biodiversiteten.

Også gårdens cirka 200 svin har rig mulighed for at få frisk luft. De går alle ude og i overdækket stald, og de bliver fodret med korn og grovfoder.

- Vi arbejder ud fra begrebet permakultur, hvor grisene hen ad vejen laver en skovhave, hvilket resulterer i, at jorden bliver ren og gødet, forklarer Chriss Hedeager.

Gårdens økologiske og biodynamiske pølser, oste og smør bærer det internationale Demeter-mærket - et biodynamisk kvalitetsstempel. Foto: Lene Weber.
Annonce

Vil gerne sælge mere lokalt

Efterspørgslen på både de økologiske og de biodynamiske produkter er stigende.

- Vi har i dag ca. 2000 kunder rundt i landet. Heriblandt er flere restauranter med en stærk holdning til de råvarer, de anvender - blandt andet Noma i København, beretter Chriss Hedeager, der selv kører ud på nøje planlagte leveringsrunder med de pakkede varer.

Hvis kunderne bor i nærheden, kommer de selv forbi gårdbutikken og får måske samtidig lidt ekstra info om deres produkter. Og hvis de har husket det praktiske fodtøj, viser Chriss Hedeager dem gerne rundt på gården og markerne.

- Vi vil utroligt gerne sælge mere lokalt, understreger Chriss Hedeager.

90 procent af salget foregår via Hedeagergaards webbutik, som en af døtrene har hjulpet med at få etableret. Den rummer hele 22 forskellige oksekødsvarer og 22 grisekødsvarer – foruden biodynamisk produceret smør og ost. Al markedsføring sker på Facebook.

Biodynamiske dyr - som Hedeagergaards grise - må ikke fodres med konventionelt dyrket foder. Ligeledes må foderet ikke være tilsat fiskemel og enzymer. Foto: Lene Weber.

Fakta om Hedeagergaard

På Hedeagergård finder man både agerjord, skov, eng og mose.

Der går to afmærkede naturstier, samlet kaldet Sporet, lige forbi gården.

Gården er med i Pintrip og stiller gratis autocamper-pladser til rådighed

Gården får i samarbejde med slagtere og mejerier fremstillet 16 oste og otte spegepølser.

Hedeagergaards tre mest solgte produkter er hakket oksekød (10 kilo pakket i 500 grams poser), ti kilo blandet krogmodnet oksekød og ti kilo blandet svinekød.

Gårdbutikken er åben efter aftale.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Ølgod

Fokus på Agerbæk

Annonce