Annonce
Ugeavisen Ølgod

Heldig kartoffel: Økologisk landmand fik afgrøderne op før regnen satte ind og ødelagde høsten

Det er rigtige gode kartofler i år hos Hardy Møller. De blev nemlig taget op i september. Foto: Morten Nielsen
Det er ikke nok til at redde den danske kartoffelproduktion, men det er en lille solstrålehistorie midt i al efterårspløren.
Annonce

Roust: Hardy Møller, 68 år, er egentlig ikke kartoffelavler, men han dyrker alligevel kartofler på sit økologiske landbrug. Og mens andre landmænd rapporterer om et år, hvor kartoffelhøsten rådnede op på regnvåde marker, så er Hardy Møllers kartoffelerfaring en lille solstrålehistorie.

Hardy Møller fik kartoflerne op i slutningen af september. Det viste sig at være rigtig heldigt. Havde han ventet til "kartoffelferien" i uge 42, skolernes efterårsferie, så var det gået galt.

Men nu er hele høsten reddet, og som Hardys kone Birthe siger:

- Det er de bedste kartofler, vi nogensinde har høstet.

De gode kartofler spises på hospice

  • I år har Hardy Møller og familie produceret cirka 30 ton kartofler.
  • Der har en kvalitet, så de blandt andet bliver brugt på hospice i Esbjerg.
  • Andre går til en økologisk kartoffelcentral.
  • På grund af regnen forventes højere priser på kartofler i år.
Annonce

Tidligt økolog

Hardy Møller driver landbrug i samarbejde med sin søn Esben Møller Xu. Hardy har 100 hektar, Esben har 200 hektar, og sammen lejer de 200 hektar. Hardy tilbringer cirka et halvt arbejdsår på sine maskiner.

- Det var Esben, der fandt på, at vi skulle dyrke kartofler, siger Hardy Møller, som var én af de første landmænd i Danmark, der lagde om til økologi.

Far og søn står sammen om kartoffelproduktionen på den måde, at det skifter lidt, hvis jord kartoflerne dyrkes på. Det giver nogle fordele, hvad angår sædskifte. I år har Hardy rent faktisk dyrket kartoflerne på Esbens jord, mens Esben så har fået stillet noget andet jord til rådighed af far.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Ølgod

25-års jubilæum

Annonce