Annonce
Ugeavisen Ølgod

Henning har succes som fundraiser - 2,4 millioner kroner er samlet ind til Natur-Huset

Henning Secher Hansen har også arbejdet frivilligt med at isolere og lægge rør i gulvet i den del af den gamle brugsbygning, der skal være gang. Dagen efter dette billede blev taget, blev der hældt beton på.Foto: Martin Ravn
Henning Secher Hansen har været hovedansvarlig for indsamlingen af penge til Natur-Huset i Starup-Tofterup.
Annonce

Statup-Tofterup: Der er flamingorester, poser med isoleringsmateriale og tykke, røde plastikrør på gulvet. Sammen med meget andet. Midt i det hele står et klaver, og på væggen hænger en gammel reklame for brugsen. "Frisk frugt og grønt hver dag", står der. Der er åbent ind til det nye jordvarmeanlæg, der har erstattet gasfyret.

Ved bagindgangen er det gamle gulv skrabet af. Der er lagt rør og isolering, og nu skal der nyt beton på igen.

Vi er i den ældste af de to tidligere brugsbygninger i Starup-Tofterup. Denne bygning skal indeholde en turistinformation og iværksætterkontorer.

I den anden bygning skal der blandt andet være fitnesslokale. Og på førstesalen skal der være klublokaler. Tilsammen er der knap 1000 kvadratmeter i Natur-Huset. Starup-Tofterups nye samlingssted.

Henning Secher Hansen

  • 74 år.
  • Tidligere entreprenør.
  • Bor i Starup-Tofterup med sin kone.
  • Hovedansvarlig for fundraising til Natur-Huset.
  • Natur-Huset ligger ved siden af den tidligere foderstof og det tidligere Tofterup Hotel. Da projektet gik i gang, var de to bygninger også tomme, men nu er der Jysk Gulvcenter i den tidligere foderstof, og hotellet er genopstået som No 5 Det Gamle Hotel.
Annonce

Har skaffet 2,4 millioner kroner

Det er Henning Secher Hansen, der viser rundt. Han var blandt idemændene til at købe det, der dengang stadig var en brugs. På det tidspunkt var hotellet tomt, foderstoffen var tom, og byggeriet af en ny brugs ved Tingvejen var begyndt. Henning Secher Hansen havde en frygt for en fuldstændig tom bymidte.

Allerede fra starten stod det klart, at hvis der skulle være nye aktiviteter i de to sammenbyggede brugsbygninger, så var der behov for penge.

- Det var der ingen tvivl om, siger han.

Han - med hjælp fra to andre - gik i gang med at undersøge, hvor der kunne søges penge. En noget uvant opgave for en tidligere selvstændig entreprenør. Og først for cirka fire måneder siden kom han på et kursus i fundraising.

- Da havde vi fået de første to millioner hjem, siger han.

Annonce

Tidskrævende

Han er derfor i det store hele selvlært i kunsten at søge om penge.

- Hvis man har en fond, som man vil søge, skal man ind på deres hjemmeside og læse til bunds - og helst mere end én gang, siger han.

Derefter gælder det om at lave en ansøgning, der er skræddersyet til den enkelte fond.

- Det er tidskrævende, men man bliver bidt af det, siger han.

- Hver gang man har en succeshistorie, hvor man får penge, så giver det blod på tanden.

Han fortæller dog, at han også har fået mange afslag.

Status er nu, at der er samlet knap 2,4 millioner kroner ind. Det største beløb er på 930.000 kroner, der kom fra en Realdania-kampagne, Underværker.

Henning Secher Hansen har arbejdet med fundraising til Natur-Huset i Starup-Tofterup. Det er lykkedes at skaffe knap 2,4 millioner kroner. Foto: Martin Ravn
Annonce

Snart i brug

Indtil videre er den tidligere brugs en stor byggeplads. En mindre del er dog lejet ud.

Den eneste aktivitet, der har været i bygningerne, er en lille butik med brugskunst. Men inden årets udgang vil det ændre sig. På det tidspunkt skal fitness-lokalet, iværksætterkontorerne og turistinformationen være færdig. Det er dog lidt uvist med turistinformationen, fordi ProVarde havde sagt ja til at drive turistinformationen, men det er nu en opgave for Destination Vesterhavet, der stadig er ved at finde ud af, hvilke opgaver den vil varetage fremover.

Men dermed er det ikke slut. Der mangler stadig klublokalerne på førstesalen og byhaven, der skal erstatte en del af den store parkeringsplads overfor. Og så er gang i planer for de næste etaper af Natur-Huset. Dem kan Henning Secher Hansen ikke afsløre noget om endnu.

Så må vi se, om du kan skaffe et par millioner mere?

- Det kan ikke gøre det, svarer Henning Secher Hansen.

Ambitionerne for Natur-Huset er store.

I rummet her, hvor der engang var lager og kølerum, skal der være fitness. Klinkerne skal op og erstattes med et andet gulv. Foto: Martin Ravn
Der er bunke med byggeaffald udenfor døren ind til den gamle brugsbygning, hvor der skal være turistinformation og iværksætterkontorer.Foto: Martin Ravn
I den kommende turistinformation hænger en gammel reklame for brugsen.Foto: Martin Ravn
Billeder og skitser, der har med Natur-Huset at gøre.Foto: Martin Ravn
Natur-Huset ligner visse steder en stor byggeplads. Der bliver meget arbejde i 2020.Foto: Martin Ravn
Den tidligere brugs ser sådan ud i dag. Den gamle bygning er den, der har fået et nyt, rødt tag. Det er her, der skal være turistinformation og iværksætterkontorer. Bygningen tættest på skal blandt andet indeholde fitnesslokalet.Foto: Martin Ravn
De gule brugsskilte er der stadig mange af i lokalerne. Det er tanken, at en del af brugsskiltene og brugsinventaret skal blive for at bevare noget nostalgi.Foto: Martin Ravn
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce