Annonce
Ugeavisen Ølgod

Her er alt, du skal vide om innovationscentret

Arbejdsgruppen fortæller om planerne i Mums Bageris mødelokale. Fra venstre: Verner Kristensen, Rasmus Sadova, Friedericke Bruhn og Henrik Lauridsen. Foto: André Thorup
Der ligger tre års arbejde bag Symbo FodevareInnocenter. Her er nogle af de mange interessante detaljer om projektet.
Annonce

Skovlund: Hvad er det lige Symbo FødevareInnocenter skal være? Og er det realistisk at få ét i Skovlund? Her kan du blive klædt på, hvis du vil diskutere projektet med andre.

Annonce

1) Det taler for, at centret bliver bygget

Arbejdsgruppen har en ret klar plan for, hvad det er for et center, de vil bygge, og hvad det skal indeholde. Det er blevet fremlagt for virksomheder, uddannelsesinstitutioner, institutter og andre, og gruppen fortæller, at de har fået positive tilkendegivelser. Der er altså udsigt til, at universiteter sender studerende på forløb i centret, og at der vil være tilstedeværelse af mennesker fra Godkendte Teknologiske Serviceinstitutter, der arbejder med at skabe innovative virksomheder, i huset.

Kommunen har støttet med 600.000, og der er mennesker, der er villig til at udføre arbejde gratis i dette år, hvor forprojektet skal køre.

Skovlund har allerede en styrkeposition, når det gælder fødevarer. Det er tæt på, hvor fødevarerne bliver produceret, og her er mange fødevarevirksomheder i forvejen. Der er forberedt mulighed for en stor produktion i Skovlund, ved at byen har eget rensningsanlæg.

Projektet rammer tidsånden, fordi der er fokus på bæredygtighed og mindre klimabelastning.

Annonce

2) Det taler imod, at centret bliver bygget

Det koster cirka 40 millioner kroner at bygge centret, og de penge er endnu ikke fundet. Kommunen har meddelt, at den ikke har mulighed for at støtte selve byggeriet.

Mange af de specialister, der skal tilknyttes huset, sidder i dag helt andre steder i landet, og de mange interesserede parter skal stadig bakke op, når det bliver alvor.

Der skal laves en model, hvor huset også får en fornuftig driftsøkonomi, når det er bygget.

Annonce

3) En ny andelsbevægelse

Huset er tænkt som et moderne bud på, hvordan andelsbevægelsen kan fungere i dag.

Andelsbevægelsen startede, da landmænd gik sammen om at bygge mejerier. Ved at gå sammen kunne de få de nødvendige maskiner til at skabe en industriel produktion, som de alle kunne benytte sig af.

I innovationscentret skal det være fødevareproducenter, der går sammen, så de kan deles om hjælp fra specialister og de nyeste maskiner til udvikling af fødevarer. I Symbo FødevareInnocenter lejer virksomhederne ikke bare lokaler. De lejer sig også til at få hjælp af de fælles ansatte specialister og til at bruge stedets laboratorier og maskiner, ligesom der er fælles lagerplads og et fælles sted, hvor lastbiler kan hente og bringe varer. Samtidig kommer de ind i et hus, hvor også store virksomheder, studerende og andre med fødevareviden færdes.

Annonce

4) To bygninger - og mulighed for en tredje

Symbo FødevareInnocenter består grundlæggende af to bygninger. Ved siden af Mums Bageri kommer velkomstcentret, og bagved ligger en meget større bygning, hvor 10-25 virksomheder kan leje produktionslokaler. Overfor Flensted er der en del af den store bygning med fælles lagerplads, og det bliver også her, at lastbiler kan køre ind for at aflevere og hente varer.

Grunden er allerede reserveret, og bag den grund er endnu en kommunal ejet grund, hvor der kan bygges endnu en bygning til produktionsvirksomheder, hvis der skulle blive behov for det.

I første omgang bliver der formentlig bygget cirka 8000 kvadratmeter, men der er mulighed for et samlet kompleks med 20.000 kvadratmeter under tag.

Annonce

5) Velkomstcentret

Velkomstcentret indeholder kontorer, fælles omklædning, fælles kantine og lignende.

Men det er også her, at der kommer innovationskøkken, test lab og fab lab. De kan både bruges af centrets egne virksomheder og af andre fødevarevirksomheder.

Innovationskøkken og test lab er et køkken og et laboratorium, hvor virksomheder kan udvikle nye produkter. Det kan for eksempel være en ny type marmelade.

I fab lab er der maskiner til at lave en industriel produktion men i lille skala. Det kan eksempelvis være 25 kilo af den nye marmelade. Dermed kan virksomheder teste, om produktet kan produceres i stor skala.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Ølgod

I krisetid fisker vi

Annonce