Annonce
Ugeavisen Ølgod

Her må du færdes i naturen

Et ulovligt skræmmeskilt er karakteriseret ved, at det bevist vildleder eller skræmmer naturbrugerne væk fra området. Derfor har Naturklagenævnet blandt andet slået ned overfor skilte med tyren er løs eller adgang forbudt, når området egentlig skulle være tilgængeligt for alle. (Arkivfoto) Morten Juhl/Ritzau Scanpix
"Adgang forbudt"-skilte skyder op flere steder, og mange danskere ved ikke, hvornår de må færdes på stranden, i skoven og på stier i det åbne land.
Annonce

Kommunen: Danskerne vil gerne tilbringe mere tid i naturen - især under coronakrisen. Men skilte med "privat" eller "adgang forbudt" spænder ofte ben for, hvor vi færdes. Det viser en ny undersøgelse fra Københavns Universitet.

- Mange kommer i tvivl om, hvad de må og ikke må, og om de overtræder en privat sfære, siger Frank Søndergaard Jensen, der er professor ved Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning på Københavns Universitet. Et klassisk skræmmeskilt har ordlyden "privat - adgang forbudt". Men selv om skoven, markvejen eller stien er privat, må du i langt de fleste tilfælde gerne stadigvæk færdes til fods eller på cykel. - Men den slags skilte afholder formentlig rigtig mange fra at bruge området, fordi de færreste har lyst til en eventuel konflikt, når man går søndagstur med familien, siger Frank Søndergaard Jensen. Og det er en skam, mener Anker Madsen, der er politisk chefkonsulent i Friluftsrådet. For som udgangspunkt har danskerne færdselsret i størstedelen af naturen og det åbne land. - Naturbeskyttelsesloven siger, at vi som udgangspunkt må færdes til fods eller på cykel på veje og stier i det åbne land, på private strande, i private skove og udyrkede arealer. Men det er der mange, som ikke ved. I åbent land er de eneste undtagelser, hvis det direkte er til gene for ejerens landbrugs- eller skovproduktion, hvis der er behov for at beskytte sjældent plante- eller dyreliv, eller hvis det i særlig grad krænker privatlivet. - Men afgørelser fra Naturklagenævnet har vist, der skal virkelig meget til, før det tæller som krænkelse af privatlivets fred, siger Anker Madsen. Stranden er en anden kilde til forvirring. Og faktisk er der allerflest skræmmeskilte på stranden, viser undersøgelsen fra Københavns Universitet. - Men som udgangspunkt må du færdes på den ubevoksede del af stranden - altså sandet - ved stort set alle kyster i Danmark, siger Anker Madsen. De eneste undtagelser er, hvis der er militært anlæg, eller hvis stranden var en del af en villahave før år 1916. - Men det er absolut undtagelsen. Og selv om det er private strande, må du stadig færdes og tage kortvarigt ophold, siger Anker Madsen. Du må bare ikke slå telt op, blive i mere end et døgn eller tage ophold mindre end 50 meter fra beboede bygninger. Bade- og bådebroer kan være undtaget reglerne om fri adgang. Som udgangspunkt tæller de nemlig som privat ejendom. - Så man kan ikke bare automatisk lægge til med havkajak. Man skal enten spørge ejeren eller kommunen først, siger Anker Madsen.

Et ulovligt skræmmeskilt er karakteriseret ved, at det bevist vildleder eller skræmmer naturbrugerne væk fra området. Derfor har Naturklagenævnet blandt andet slået ned overfor skilte med tyren er løs eller adgang forbudt, når området egentlig skulle være tilgængeligt for alle. (Arkivfoto) Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Ølgod

25-års jubilæum

Annonce