Annonce
Ugeavisen Ølgod

Hver fjerde dansker over 65 år føler sig ofte alene

1.000-1.500 dødsfald om året kan relateres til svage sociale relationer. Mænd med svage sociale relationer lever i gennemsnit tre år kortere end mænd med gode sociale relationer, mens kvinder med svage sociale relationer i gennemsnit lever to år kortere end kvinder med gode sociale relationer. Pressefoto: Unsplash
Ensomhed kan for mange ældre være et stort problem. Specielt i disse tider. Der er dog lokale aktivitetstilbud for ældre i hele Varde Kommune.

Helle: En rapport fra Sundhedsstyrelsen viser, at hver fjerde dansker over 65 år ofte eller en gang imellem føler sig uønsket alene.

Med smittefare og selvisolation i en coronatid er der blevet skabt endnu mere social isolation, ensomhed og mistrivsel, især blandt særligt udsatte og mennesker på kanten, lyder det fra Ældre Sagen.

Studier, der undersøger forebyggelse af ensomhed, har blandt andet undersøgt det, de kalder social isolation, som er et resultat af sparsom eller manglende social kontakt. Her ser man, at forebyggelse er vejen frem, da det ellers kan have slemme konsekvenser for individet med forringet livskvalitet samt dårligere helbred.

Annonce

Her kan der blandt andet nævnes øget risiko for hjerte-kar-sygdomme samt øget risiko for psykiske lidelser som depression. Der tales også om, at ensomhed har vist sig at være på niveau med rygning og alkohol som risikofaktor for død.

Lokale tilbud

Der er heldigvis hjælp at hente. Hos Ældre Sagen Helle arrangerer man ugentlige datastuer og bowlingarrangementer. Der er også større begivenheder som busture rundt omkring i landet.

Andre lokale foreninger, blandt andet i Ølgod, tilbyder gåture eller hel- og halvdagsture til Vejle, Sprogø og Nyborg.

Et enkelt medlem betaler 135 kroner pr. halvår, mens et familiemedlemskab koster 220 kroner. pr. halvår. Frivillige i Ældre Sagen kan give deres medlemmer en række mulighed er for hjælp og støtte i hverdagen. Her kan blandt andet nævnes bisidder, demensaflasning eller en hjælpende hånd til praktiske ting. For mere information, kan man besøge www.aeldresagen.dk

Tal på konsekvenserne af ensomhed og svage sociale relationer

Hvert år er 200.000-250.000 kontakter til alment praktiserende læge relateret til svage sociale relationer.

Hvert år er ca. 10.000 hospitalsindlæggelser relateret til svage sociale relationer.

1.000-1.500 dødsfald om året kan relateres til svage sociale relationer. Mænd med svage sociale relationer lever i gennemsnit tre år kortere end mænd med gode sociale relationer, mens kvinder med svage sociale relationer i gennemsnit lever to år kortere end kvinder med gode sociale relationer.

Knap 5000 danskere over 65 år dør hvert år uden familie eller venner omkring sig.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Ølgod

Elever om efterskoleår med corona, nedlukning og aflysninger: - Demotiverende og ensom periode, men samtidig det bedste år nogensinde

Ugeavisen Ølgod

Frustreret Skovlund-forstander i bøn, inden det hele er slut: - Lad os få to normale uger her til sidst

Annonce