Annonce
Ugeavisen Ølgod

Kostvejleder anbefaler, at vi dropper slankekure og stramme nytårsforsæt: - Man kan sagtens spise Nutella og pizza

- Drop nytårsforsættet om endnu en kur og nå i mål med dit varige vægttab og en sundere livsstil. Overvægt og forkerte spisevaner handler oftest om ens egen mentale tilstand, siger Lene Vesterby. Foto: Michael Svenningsen
Kostvejleder Lene Vesterby fra Ølgod har det meste af livet haft et usundt forhold til mad. Det har hun nu fået styr på og tilbyder kostvejledning til andre, der er i samme situation, som hun har været i.

Ølgod: Det lyder næsten for godt til at være sandt. Drop slankekuren og spis Nutella.

- For år tilbage var jeg besat af Nutella. Jeg kunne sidde og bare køre den ene skefuld Nutella ind efter den anden. Det var helt vanvittigt. Men jeg skulle bare have Nutella. Det var som et fix for mig. I dag er jeg stadig overdrevet vild med Nutella, men jeg har lært at spise det i normale portioner og ikke som en undskyldning, fordi jeg havde det skidt, eller som belønning, hvis jeg havde gjort noget godt.

Sådan forklarer kostvejleder Lene Vesterby på 42 år fra Ølgod, hvordan hun fik øjnene op for en en ny livsstil uden slankekure og det årlige nytårsforsæt om at skulle på pinebænken for at tabe sig et urealistisk antal kilo.

Annonce

- Det lyder måske skørt, men det gør endnu et nytårsforsæt om en ny kur vel egentligt også. Jeg har netop droppet kuren til fordel for ny og sund livsstil, og det føles fantastisk, og det har givet så meget madro, madglæde og ikke mindst livsglæde. Det er helt befriende ikke at skulle planlægge en ny kur i januar, som jeg har gjort de seneste 20 år. Et vægttab på cirka 10 kilo har altid været et af mine nytårsforsætter, og i dag, når jeg kigger tilbage, tænker jeg tit på, hvorfor blev jeg ved og ved med at gøre det samme om og om igen, når nu det ikke virkede? fortæller Lene Vesterby.

Fra kontoruddannelse til pædagogisk leder

Lene kommer fra en rigtig kernefamilie i Ølgod, hvor hun er vokset op. Hun gik på Ølgod Skole, og efterfølgende handelsskolen i Grindsted. Efter endt handelseksamen kom hun i lære i den offentlige administration på kontoret på Grindsted Kommune. Jobbet som kontormedarbejder blev dog en kort karriere. Lene ville gerne arbejde med menneskelige relationer og fik et vikariat i børnehaven Skovly i Ølgod. Det udviklede sig til en merituddannelse som pædagog, og førte hende først til en stilling som souschef ved institutionen Regnbuen i Horne og videre til en pædagogisk lederstilling ved Børnenes Univers i Grindsted.

- Jeg drømmer om at hjælpe så mange mennesker, som det er muligt, til et sundere, lettere og gladere liv ved at tilbyde livsstils- og vægttabshold i Ølgod Hallen om onsdagen. Jeg forventer også snart at kunne tilbyde individuelle forløb til den enkelte eller til hele familien, der ønsker at skifte kurs mod en sundere livsstil og ikke mindst give sine børn nogle gode værdier og vaner med på vejen, siger Lene Vesterby. Foto: Michael Svenningsen

Den trygge og omsorgsfulde opvækst tog Lene med sig ind i sin egen familie. Hun har i dag tre børn sammen med sin mand, Jan Eskildsen. Han er 44 år og arbejder som værkfører hos Vesterby Træteknik i Tistrup. De har været sammen siden 1995. Børnene er Kamilla på 18 år, Nikolaj på 16 år og Anne Sofie på 10 år.

- Jeg har altid været en knold til at passe på mig selv. Jeg har hele livet igennem haft travlt med at passe alle omkring mig, min familie, mine kollegaer og venner. Jeg vil gerne redde hele verden, samtidig med at jeg er enormt pligtopfyldende. Alt skal være perfekt. Jeg kommer fra et pænt hjem, hvor alt var perfekt. Det kan jeg godt lide. Det er bestemt ikke noget, jeg tager afstand fra. Jeg kan godt lide, at alt er i orden, siger Lene Vesterby.

- Med Sense opdager man, at sundhed ikke handler om kalorietælling, men derimod om at spise, når du er sulten og stoppe, når du er mæt. Strukturen i Sense hjælper dig på vej til at få kontakt til din egen følelse af sult & mæthed, så du lærer dit behov for mad og mængder at kende, fortæller Lene Vesterby. Foto: Michael Svenningsen

Men midt i alt det perfekte glemte Lene ofte sig selv og hendes egne behov. Det udløste en uharmonisk tilgang til mad. Hun tog på i vægt og planlagde hvert år en ny kur, som alligevel aldrig holdt. Hun var hele tiden mellemtilfreds og vidste inderst inde godt, at det med slankekure og desperate vægttab aldrig ville give hende lykken.

Annonce

Sense

For to år siden, efter en årelang naiv og uærlig tilgang til de mange fancy slankekure, skiftede hun så kurs. Det var tid til at tage sig af sig selv og fokusere på egenomsorg.

- Jeg stiftede bekendtskab med Sense, som var vinder af TV2’s program i 2017: En kur der dur. Det blev for mig et kæmpe livsskifte, og en ny vej med balance. En vej jeg kunne holde både på den korte og lange bane. Jeg satte mig godt og grundigt ind i principperne, forklarer Lene Vesterby.

- Jeg fik øjnene op for, at det handler så uendeligt lidt om mad. Det gik op for mig, at jeg ikke kun kunne nøjes med at kigge på, hvad jeg spiste, men også hvorfor. Det blev en stor øjenåbner for mig, da jeg begyndte at kigge på mit spørgsmål om, hvorfor jeg spiste, hvad jeg spiste i de uharmoniske perioder, fortæller Lene.

Det medfødte omsorgsgen har Lene på ingen måde sluppet. Hun har fået en uddannelse som Sense-kostvejleder og har i dag udskiftet jobbet som pædagogisk leder med et normalt pædagogjob, stadig ved Børnenes Univers i Grindsted. Ved siden af det daglige job har hun kastet sig ud i et formidlingsprojekt, hvor hun underviser i Sense´s kostfilosofi. Det foregår hver onsdag aften i Ølgod Hallen og begyndte i september måned med et hold på 14 tilmeldte kvinder. Opmærksomheden og budskabet spredte sig, og mange udviste stor interesse for at være med. Lene oprettede endnu et hold med 14 kvinder. Begge hold er hver onsdag. Selve forløbet varer tre måneder.

Jeg har altid været en knold til at passe på mig selv. Jeg har hele livet igennem haft travlt med at passe alle omkring mig, min familie, mine kollegaer og venner. Jeg ville gerne redde hele verden.

Lene Vesterby

- Alle kan være med i det tre måneders forløb. Den yngste er omkring 28 år, og den ældste er 76 år. Min mission med forløbene er at få deltagerne til at forstå, at det handler om at få flyttet ens eget personlige mindset. Drømmen skal ikke være at tabe sig. Det er ikke min mission. Det handler om, at deltagerne skal få nogle redskaber til at arbejde med deres egen nysgerrighed og selvbevidsthed, fremfor at glemme sig selv og lukke øjnene og naivt tro, at en kur og et hurtigt fix kan redde kroppens overflødige kilo. Det er en lang mental proces og handler så lidt om mad, men om ens egne følelser, siger Lene Vesterby.

Et sidste spørgsmål inden jeg forlader Lene og den skønne varme atmosfære hjemme i privaten på villavejen i Ølgod, beviser tydeligt, at Lene har ret meget samme madglæde som mig selv, og tusinder andre mennesker med hang til god mad.

Hvad er din livret? - Indbagt pizza med skinke, pasta og ost, masser af ost. Det smager himmelsk, og jeg spiser det med fuld nydelse, fortæller Lene.

- Mængden af den mad, du må spise, måles ud fra størrelsen på dine hænder. Til hvert hovedmåltid får du mulighed for at spise fire håndfulde mad, hvilket sikrer dig mæthed på grund af sammensætning. Jo større hænder du har, jo mere mad må du spise. Er du mand får du derved mere mad end de fleste kvinder, hvilket du også har brug for, forklarer Lene. Foto: Michael Svenningsen
Annonce
Ugeavisen Grindsted

Mark er gået i graven, og det kan blive en fordel for dig, som skal have godkendt køretøjet

Annonce
Ugeavisen Varde

Mangel på medarbejdere: Pædagogernes formand fortæller om underbemandet personale, som skriger på hjælp i svær coronatid

Annonce
Ugeavisen Ølgod

Drabanterne har prøvet det før, så det klarer de helt sikkert

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Ølgod

Bjarke Regn Svendsen ved, at det er i stationsbyen, han hører hjemme

Ugeavisen Ølgod

Hoppe Lotte sender live på Facebook: - Jeg gør det, fordi jeg elsker det

Ugeavisen Grindsted

Else fortæller om arbejdet med sin bog og om familien på heden

Ugeavisen Ølgod

Min Købmand deltager i ny komedieserie: Vil inspirere unge til at vælge en karrierevej som købmand

Ugeavisen Ølgod

Friluftsbadet forsvinder: -Det gør ondt at se, og der skal komme noget nyt i stedet for

Ugeavisen Ølgod

Vand- og varmepriser forbliver uændrede

Ugeavisen Varde

Lokale kunstnere og musikere efterlyses til Tambours Have

Annonce