Annonce
Ugeavisen Ølgod

Landmanden Vagn: Kunst må gerne provokere og flytte grænser

Vagn Borg er 1 af 70 frivillige på kunstmuseet Janusbygningen. Foto: Tatjana Johnsson
Sammen med godt 70 frivillige er Vagn Borg en vigtig brik for, at man kan have et kunstmuseum i Tistrup.

Tistrup: 72-årige Vagn Borg drev i henved fem årtier sin gård ved Hodde sammen med sin hustru. Nu er han pensioneret og er flyttet til Tistrup, hvor han er frivillig i Janus - Vestjyllands Kunstmuseum.

Det bedste ved at være frivillig i Janusbygningen i Tistrup er fællesskabet og sammenholdet blandt de knap 70 frivillige på stedet, siger Vagn Borg. Foto: Tatjana Johnsson
"Amagerhylden", kalder Vagn Borg for sjov skulpturen "Skråplaner" af Steffen Tast, som Vagn Borg og de andre frivillige har sat op i forbindelse med Vestjyllands Udstillingen i Janus, der kan opleves frem til den 17. januar. Foto: Tatjana Johnsson

- Vi har lige sat Vestjyllandsudstillingen op, hvor der er en stor variation af værker med i år, siger Vagn Borg, der sammen med cirka 70 andre frivillige, er med til at sikre et anerkendt kunstmuseums eksistens, der endda har censurerede udstillinger.

Frivillighed giver fællesskaber

- Det var min kone Hanne, der fik mig med herned, hvor vi er et godt sjak af håndværkere, der cirka en gang i måneden er med til op- og nedtagning af diverse værker, siger Vagn Borg, der godt kan lide at være en del af fællesskabet og i øvrigt også synes, det er dejligt at have noget at være fælles om med sin hustru, selvom hun er i en anden frivillig gruppe på museet.

Udstillinger og aktiviteter i Janus

Vestjyllands Udstillingen kan opleves i Tistrup frem til og med den 17. januar i Janus - Vestjyllands kunstmuseum.

Museet afholder løbende forskellige aktiviteter lige fra keramikworkshop for børn til artists talk og kulturdag med mulighed for noget at spise. For nærmere information følg med på www.vardemuseerne.dk

- Vi har jo arbejdet side om side på gården i mange år, så det giver mening, at vi fortsætter, siger han med et glimt i øjet.

Vagn Borg hjælper også til bag skranken og sælger billetter i Janus.

Tidligere landmand i Hodde Vagn Borg arbejder som frivillig håndværker og med billetsalg i Janus - Vestjyllands Kunstmuseum i Tistrup. Foto: Tatjana Johnsson

- Desuden holder vi os i gang som frivillige i den lokale genbrugsbutik på torvet i Tistrup, og så går vi til idræt om dagen, der lige nu foregår udenfor på grund af corona, siger Vagn Borg.

Annonce

Provo kunst

Vagn Borg kan godt lide kunst.

- Vi har en del kunst derhjemme både landskabsmalerier og værker af lokale kunstnere som Bjarke Regn Svendsen i Tistrup og Hans Tyrrestrup i Sig, siger Vagn Borg og tilføjer:

Museumsleder Annne Grethe Sværke og frivillig Vagn Borg ved værket "Kryds" af Jens Chr. Jensen, der er lavet af afskårne nedløbsrør. Foto: Tatjana Johnsson

- Jeg kan godt lide, når kunst provokerer og flytter grænser, det mangler vi måske lidt af i tiden. Det er i hvert fald et stykke tid siden, at jeg har oplevet det, siger Vagn.


Jeg kan godt lide, når kunst provokerer og flytter grænser.

Vagn Borg


Der er også en anden ting, der gør kunst spændende for Vagn.

- Jeg kan godt lide, når der for eksempel er disse her "artists talks" i Janus, hvor kunstneren fortæller, hvad han eller hun har tænkt i processen, siger Vagn og fortsætter:

Frivillig på kunstmuseet Janus i Tistrup Vagn Bork kan godt lide, når kunst stiller spørgsmål og provokerer lidt. Foto Tatjana Johnsson

- Ofte giver det en helt anden opfattelse og forståelse for kunstværket, fordi man selv har tænkt noget i helt andre retninger ved første øjekast.

Det var Vagn Borgs hustru, der fik ham med som frivillig i Janus - Vestjyllands Kunstmuseum. Foto: Tatjana Johnsson

- Det er jo det, der er ved kunst, der er ikke nogen facitliste, rigtigt og forkert, det er en oplevelse uanset hvad, slutter Vagn Borg.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Ølgod

Guldkonfirmation i Tistrup

Annonce