Annonce
Ugeavisen Ølgod

Leder af plejehjem: Det er vigtigt med lokale demenstilbud

To studerende fra Syddansk Universitet spurgte de lokale i både Skovlund og Ansager om deres kendskab til demens. Her gennemgår Jytte Andersen (63) fra Ansager spørgsmålene sammen med Maria Damgaard. Foto: Malene Wonsbek

På Ansager Plejecenter er der 27 beboere, heraf er cirka halvdelen ramt af sygdommen demens. Borgerinddragelse er vigtigt, siger leder af plejecentret.

Annonce

Skovlund: Sammen med Varde Kommune søsatte udviklingsrådet i Ansager-Skovlund for godt to år siden et initiativ, hvor man ønsker at skabe et demensvenligt samfund. Målet er at opbygge et lokalsamfund, hvor borgerne hjælper og støtter op omkring hinanden, når en demenssygdom indtræffer.

- Jeg blev ansat som leder af Ansager Plejecenter og er dermed ny i gruppen, der arbejder med projektet, som, jeg synes, er utrolig spændende, siger Britta Buhl.

Gruppen har indtil videre mest arbejdet på det teoretiske plan, men nu bliver aktiviteterne mere synlige.

- Vi har i denne uge haft to studerende fra Syddansk Universitet til at lave en borgerundersøgelse. De skal kortlægge kendskabet til sygdommen. Med projektets udløb i 2019 laver vi endnu en undersøgelse, og så skulle vi gerne opleve, at de lokales viden om demens er blevet endnu bedre, fortæller Britta Buhl.

Demensmøde

Torsdag den 6. september, fra klokken 17 til 19.30, vil der i Skovlund Kulturhus være fuld fokus på demens.

Ønsket er at udbrede kendskabet til sygdommen, men også at få borgernes input med tanker og ideer.

Til denne og andre demens-aktiviteter har projektgruppen fået 620.000 kroner fra Sundhedsstyrelsen. Målet er, at projektgruppen arbejder med at finde løsninger, som andre lokalsamfund kan kopiere eller lade sig inspirere af.

- Folk tager rigtig godt imod os. Nogle siger nej, fordi de ikke har tid til at svare på spørgsmål, men når de hører, at det handler om demens, så vil de alligevel gerne, siger Ida Svendsen (tv), der, sammen med Maria Damgaard, har været i gang med at kortlægge borgernes kendskab til demens. Foto: Malene Wonsbek
Annonce

Lokal demenskonsulent

- Jeg oplever, at det at være dement er omgivet af en vis flovhed. Typisk vil ægtefæller dække over hinanden. Måske fordi denne "gammelmandssygdom" ikke bliver betragtet som en reel sygdom, men mere som et alderstegn. Rigtig mange pårørende ved faktisk ikke, at demens, med medicin og fysisk træning, kan forhales, så de gode perioder forlænges, siger Britta Buhl, der opfordrer alle til at møde op til borgermødet i september, hvor der vil være fokus på sygdommen.

Efter sommerferien vil en demenskonsulent fra Varde Kommune af og til deltage i "Idræt om dagen" i Ansager, som er et tilbud til folk, der ikke længere er på arbejdsmarkedet.

- Det er vigtigt, at man får taget hul på emnet i små cirkler, så lokalbefolkningen er trygge ved at tale om demens. Det er desuden mit håb, at vi på en fast ugedag kan få en demenskonsulent tilknyttet plejecentret, så folk kan komme op til os og få en uforpligtende snak over en kop kaffe, siger afdelingslederen.

Sammen med lokale ildsjæle, udviklingsrådet, Ansager byudvikling, Varde Kommune, lokalhistorisk arkiv og præsten arbejder hun videre med planerne om, hvordan de i fællesskab gør Skovlund og Ansager til Danmarks første demensvenlige landsbyer.

Demenshjælp i Varde Kommune

Demens er en barsk, dødelig sygdom, som ubønhørligt dag for dag, trænger ind i hjernen og hjemmet hos både den enkelte og familien. Sygdommen påvirker evnen til at huske fortiden, løse hverdagens udfordringer i nutiden og påvirker vores ønsker for fremtiden. Demens er ikke bare en sygdom, der tager livet af os. Det er en sygdom, som tager livet fra os. På trods af sygdommens store påvirkninger for både den enkelte og for de pårørende, er et værdigt og aktivt liv med en demenssygdom muligt.Kilde: "På vej mod demensvenlige kommuner", Demensrummet 2016

Yderligere information om demens og demenstiltag på

www.vardekommune.dk/demens

- Jeg tror, det er vigtigt, at der findes en demenskonsulent i lokalområdet. Folk kører ikke herfra til Varde for at få informationer, siger Britta Buhl, der er leder af plejecentret i i Ansager. Her var hun lige på visit ved Brugsen i Ansager for at høre, om de to fra Syddansk Universitet, Ida Svendsen (tv) og Maria Damgaard, havde fået lokalbefolkningen i tale. Privatfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce