Annonce
Ugeavisen Ølgod

Maria fra Ukraine underviser i dansk

Danskunderviser Maria Krasulina Jacobsen er ikke så høj og kan nemt få sig en kosakdans-svingom sammen med Hachi, som er hendes kælne labradoodle. Foto: Tatjana Johnsson
Hun er folkeskolelærer fra Ukraine og blev selv færdig i 2009 på sprogskolen i Danmark. Kort tid efter blev hun ringet op om at undervise andre.
Annonce

Sig: Med sine 146 centimeter på en god dag, som hun siger, syner Maria Krasulina måske ikke af så meget, men tag ikke fejl, der er masser af power i denne ukrainske kvinde. Siden hun landede i Sig med sin toårige datter tilbage i 2007, har hun gjort lynkarriere indenfor området dansk og engelskundervisning. Det var kærligheden til Kim Jacobsen, der fik hende til Sig.

- Jeg var selv færdig på sprogskolen i 2009, og kort efter ringede de fra Lær Dansk og spurgte, om jeg ville undervise et hold østeuropæere i dansk, siger Maria og tilføjer:

- Jeg var ret stolt over, at min lærer havde anbefalet mig til afdelingslederen, selvom jeg faktisk er uddannet folkeskolelærer med speciale i engelsk hjemme i Odessa. Men herefter gik det hurtigt, og jeg endte op med at tage en treårig bacheloruddannelse på Aarhus Universitet som underviser i dansk som andetsprog.

Ny støtteordning

  • Dette efterår er der kommet en ny ordning, der omfatter muligheden for, at man kan blive undervist i engelsk, og at det kan foregå digitalt ude på virksomhederne under FVU.
  • FOF-Vest satser på engelsk, da der allerede er en danskundervisningsordning under FOF-VUC kørende i Kulturhuset i Ølgod.
  • For undervisning i både dansk og engelsk er kravene for finansiering, at undervisningen er gratis for deltagere og virksomheder, hvis der er mindst otte deltagere tilmeldt.
  • Forløbet forudsætter stabilt fremmøde.
  • Virksomheden kan søge løntilskud i form af Statens Voksenuddannelsesstøtte (SVU), når medarbejderen deltager i arbejdstiden.
  • Kurset er fortsat gratis, hvis det er uden for arbejdstiden, hvor der så naturligvis ikke kan søges løntilskud.
  • Undervisning i dansk kan enten foregå via FOF eller i virksomheden.
  • Undervisning i engelsk skal foregå i virksomheden.

Kilde: FOF-Vest

Annonce

Arbejdsmoral og rugbrød

Der er mange ting, som Maria Krasulina Jacobsen godt kan lide ved Danmark.

- Danskerne har en høj arbejdsmoral, det kan jeg godt lide, og også danskernes punktlighed og strukturerede arbejdsgange, men selvfølgelig savner jeg mine venner og familie, og heldigvis har jeg en god veninde fra Ukraine, der ofte kommer på besøg her på Stationsvej.

Og så er der maden.

- Ukraine er et landbrugsland ligesom Danmark, så vi bruger mange af de samme råvarer i dagligdagen som for eksempel kartofler, kål og svinekød, og vi spiser også rugbrød i Ukraine, siger Maria med et smil, da hun ofte bliver spurgt af danskere, om hun godt kan lide det.

Annonce

Festlig jul i januar

Maria Krasulina Jacobsen elsker dansk jul.

- Det gør jeg, fordi den er så festlig med pakkeleg, julekalendere, dans om træet, nisser og julemand. I Ukraine er vi ortodokse, og der er julen meget mere hellig, højtidelig og religiøs. Julepynten består overvejende af engle og ting relaterede til Jesus, siger hun.

- Når vi som børn fejrede jul i Odessa hos min babusjka (bedstemor), var det efter den ortodokse, gregorianske kalender, hvor det ikke er Jesu fødsel, men hans dåbsdag og genopståen den 7. januar, der fejres som juleaften.

Selvom man er fra Ukraine, kan man sagtens undervise i dansk. Det har folkeskolelærer Maria Krasulina Jacobsen gjort siden 2009. Foto: Tatjana Johnsson
Annonce

Undervisning i Ølgod

Maria har danskundervisning i Kulturhuset i Ølgod alle ugens hverdage om aftenen og lørdag med.

- Mange af mine elever fortsætter, efter de er færdige med at gå til Lær Dansk, men vil bare gerne blive endnu bedre, siger hun.

- Jeg er også spændt på, om nogle af de store firmaer her i Ølgod finder ud af, at det kan være en fordel af lære dansk eller engelsk i arbejdstiden, nu hvor der i efteråret er kommet en ny ordning til det med statsligt løntilskud, siger Maria, der meget vel kunne være kvinden, der tog den undervisningsudfordring op.

Maria trives i Sig og har lige haft naboer på vejen til julegløgg, æbleskiver og pakkeleg, hvilket er noget, hun håber på at gøre til en tradition i hendes nye hjemland.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Ølgod

I krisetid fisker vi

Annonce