Annonce
Ugeavisen Ølgod

Marianne er trådt ind i en ny og spændende verden som frivillig

Frivillig i Aflastningstjenesten, Marianne Sommer, holder meget af sine ugentlige besøg hos en ældre dement dame. Foto: Lene Weber
Marianne Sommer er frivillig i Aflastningstjenesten. Hun mestrer noget, mange af os ikke altid formår; at være nærværende, lytte og tage imod - uden en forventning om at få noget igen.
Annonce

Horne: Det lå ikke lige i kortene, at Marianne Sommer for cirka to år siden - i en alder af 61 år - skulle melde sig under fanerne hos Aflastningstjenesten i Varde. I mange år havde hun haft fuld fart på karrieren som afdelingsleder i den finansielle sektor. Men til sidst sagde kroppen fra, og hun måtte sygemeldes med stress.

- I dag arbejder jeg 11 timer ugentligt i en flexordning, heraf tre timer i kommunens ledsagerordning. Den nye tilværelse gav mig tid og lyst til at blive frivillig i Aflastningstjenesten, fortæller Marianne Sommer, der bor med sin mand, Egon, i et stort parcelhus beliggende i landlige omgivelser cirka midt imellem Sig og Horne.

Aflastningstjenesten er et tilbud om aflastning for personer, der passer kronisk syge og alvorligt syge i hjemmet. Foreningen har desuden en række andre tilbud - eksempelvis er Marianne Sommer også en del af Vågetjenesten.

Sang eller højtlæsning? Særligt når man våger over en døende, er det vigtigt at tune sig nøje ind på, hvad vedkommende har behov for - og ikke har behov for, har Marianne Sommer erfaret. Foto: Lene Weber.
Annonce

Vigtig opbakning

- Du bliver ikke ansat i Aflastningstjenesten. Man tager en grundig snak og finder ud af, hvad netop du kan byde ind med. Først derefter forsøger man at lave et match med en familie, forklarer Marianne Sommer, der oplever en utroligt positiv opbakning fra tjenestens bagland.

Som mange andre frivillige har jeg prøvet at komme i tvivl om, hvad jeg burde gøre i en bestemt situation ude hos familien. Med et hurtigt telefonopkald fik jeg med det samme bekræftet, at den aktuelle problemstilling ikke var noget, jeg som frivillig skulle forholde mig til, beretter Marianne Sommer og tilføjer:

- Vi skal ikke udføre fagpersonernes arbejde. Det er vigtigt at være opmærksom på. Vi er der for at opmuntre og lytte - og for at give den eller de pårørende en tiltrængt pause.

Annonce

Din baggrund er ikke afgørende

Marianne Sommer har i længere tid været tilknyttet den samme familie, og hun har fået opbygget en fin fortrolighed med den meget positive ældre, demente dame, hun besøger og blandt andet går lange ture sammen med.


Nogle gange joker vi med, at jeg heller ikke altid kan huske så godt.

Marianne Sommer, frivillig i Aflastningstjenesten


- Nogle gange joker vi med, at jeg heller ikke altid kan huske så godt på grund af stressens effekter, griner Marianne Sommer, der gerne fremhæver sig selv som et eksempel på, at man ikke behøver at være uddannet i sundhedssektoren for at kunne være med i Aflastningstjenesten.

- Vi holder månedlige møder i Frivillighuset i Varde, hvor mange af vi frivillige kan samles for blandt andet at udveksle erfaringer, fortæller Marianne Sommer. Foto: Lene Weber

I efteråret deltog hun via Aflastningstjenesten i kurset “Sundhedsfremmende kommunikation” og fik efterfølgende diplom på de nye kundskaber.

- Det var virkelig spændende og lærerigt, bemærker Marianne Sommer, som har en klar opfordring til de pårørende:

- Husk at gøre brug af os! Bare to timer om ugen kan gøre en kæmpe forskel for de pårørende. De får mulighed for at få et afbræk fra en krævende hverdag og måske foretage sig noget, de ellers ikke lige har mulighed for.

Aflastningstjenestens tilbud

Udover aflastning af pårørende, der i kortere eller længere tid passer en kronisk eller alvorligt syg, dement eller døende i eget hjem, tilbyder Aflastningstjenesten også besøgstjeneste, vågetjeneste, sorggrupper for voksne og frivillige/musik på plejecentre og hospice.

Aflastningstjenesten kan altid bruge flere frivillige.

Læs mere på aflastningstjenesten.dk

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Ølgod

Garagen brænder!

Annonce