Annonce
Ugeavisen Ølgod

Naturlig fællesskab og fitness under samme tag i den gamle brugsforening i Starup-Tofterup

- Der er 200 medlemmer af Natur-Huset og 85 medlemmer i Naturlig Form, siger Martin Lykke Enemark Christensen. Han er formand for Natur-Huset. Foto: Michael Svenningsen
Lørdag 4. december var der store åbningsdag for Natur-Huset og Naturlig Form i den gamle nedlagte brugs i Starup-Tofterup.

Starup-Tofterup: Siden 1928 har der været brugsforening i bygningerne på Jernbanealle 1 i Starup.

I 2017 overtog Natur-Huset bygningerne og har i delprojekter udviklet huset til et moderne info-, iværksætter-, kultur- og aktivitetshus. Lørdag 4. december åbnede fitness-, info- og iværksætterafdelingen. Projektet er opdelt i delprojekter og er nu kommet til sidste delprojekt, som omhandler tidligere butiksareal, mandskabsrum og tidligere tank og parkeringsplads. Der ombygges til fritidsaktiviteter, som kan være e-sport og kunstworkshops, der sammenkædes med naturhaven, som skal udvikles til afslapning, kursus og undervisningsbrug.

- Jeg synes, det er mega fedt, at vi har fået et fitnesscenter i vores "hometown". Nu behøver jeg ikke køre langt for at træne. Jeg kan bare hoppe op på cyklen og tage herned, siger Asbjørn Andersen, som er en af de 14 vejledere og instruktører, der er tilknyttet Naturlig Form i Starup-Tofterup. Foto: Michael Svenningsen

Inden dette projekt bliver en finansieret realitet, har man søgt og modtaget 3,6 millioner kroner fra forskellige fonde til de første fire etaper. Første etape var at lægge nyt tag på den gamle del af bygningen. Etape to og fire var opførelsen af indgangsparti, fitness og to store fælles kontorrum til iværksættere. Tredje etape forventes færdig til næste sommer og omhandler første sal, hvor der skal laves ungdomsklub og foreningslokaler.

Annonce

- Det handler om at skabe et hus med fokus på fællesskab og sociale og erhvervsmæssige aktiviteter. Drømmen er, at huset skal give fodfæste for iværksættere, som senere kan komme videre og etablere virksomheder i industriområdet i Starup. Det skal være med til at udvikle byen og byens arbejdspladser og som en naturlig del sørge for, at vi kan bevare skolen i byen, siger Martin Lykke Enemark Christensen.

Han er formand for Natur-Huset.

Udviklingsplan for Starup-Tofterup

Den selvejende institution Natur-Huset blev oprettet den 9. januar 2017 ved en stiftende generalforsamling. Efter flere borgermøder med arbejdsgrupper, Starup Sogns Borgerforening og Varde Kommune blev der udarbejdet en udviklingsplan for Starup-Tofterup. Det er denne udviklingsplan Natur-Huset ombygges efter.

- I forbindelse med byggeprojektet har vi haft fokus på energi- og miljørigtige løsninger. Vi har blandt andet skiftet det gamle gasfyr ud med en ny jordvarmepumpe, og vi forventer at kunne skaffe midler til at etablere solceller, siger Martin Lykke Enemark Christensen.

Annonce

Moderne landsbycafe

Projektet er til gavn for lokalbefolkningen i alle aldre. For dagplejere bliver der fælleslokaler, unge får længe savnede klublokaler til for eksempel e-sport, ældre får lokaler for forskellige workshopaktiviteter, lokaler for bob-, billard- og andre klublokaler. Der indrettes også lokaler for træ- og metalbearbejdning samt indretning af klubkøkken med adgang til en moderne landsbycafe.

- Vi har et koncept i Natur-Huset der hedder "kom-indenfor". Det handler om, at der er åbent i huset hver tirsdag fra klokken 14 til 16. Det er primært ældre, som kommer og strikker og snakker. Men muligheden er åben for alle aldersgrupper, siger Martin Lykke Enemark Christensen. Foto: Michael Svenningsen

Naturhaven indrettes som en undervisningshave med egnsbestemte planter og sammenkædes med kursus og mødelokaler, Her kan vandre- og cykelturismen også bruge huset til planlægning og inspiration for den videre færd.

Hele fundamentet for Natur-Huset i Starup-Tofterup er, at borgerne har adgang på forskellige parametre. Naturhaven vil have fri adgang for alle, og turistinfo vil være åben fra morgen til aften; det meste af tiden ubemandet, men med infoskærm med forskellige turistattraktioner.

Annonce

Kom i Naturlig Form

Fitnesscentret Naturlig Form er en integreret del af Natur-Huset, og her er Michelle Christensen formand.

Michelle Lykke Enemark Christensen på 36 år er formand for Naturlig Form. Hun arbejder til daglig som pædagog på Tronsø Skolen. Foto: Michael Svenningsen

- Min motivation for at være med at til at starte Naturlig Form er mange. Sundhed er vigtigt, og sundhed er mange ting. Der er fysisk sundhed, og så er der psykisk sundhed. Jeg har fra 2012 - 2018 arbejdet som pædagog i børne- og ungepsykiatrien i Esbjerg. Her blev det meget tydeligt for mig, hvad motion kan udrette for at hjælpe de unge mennesker på rette kurs. Det flytter fokus, og det skaber glæde. Det er med til at skabe en helende proces, hvor man kan flytte det enkelte menneske med lidt pædagogisk guidning og ved at turde at presse sig selv, siger Michelle Christensen.

- Vi har lige nu syv uddannede instruktører, som glæder sig til at tage imod medlemmerne. I starten af det nye år sender vi igen nye frivillige af sted, og det er en fornøjelse med så god en opbakning og lyst til at bidrage til Naturlig Form, forklarer Michelle Christensen.

Natur-Huset har to store rum med plads til fire iværksættere. Det koster 1600 kroner om måneden for en iværksætterplads. Det er inklusiv lys, vand, varme og internet. Med i prisen er også tilbud og muligheder for at netværke gennem Power Tower. Foto: Michael Svenningsen
Annonce
Ugeavisen Grindsted

Mark er gået i graven, og det kan blive en fordel for dig, som skal have godkendt køretøjet

Annonce
Ugeavisen Varde

Mangel på medarbejdere: Pædagogernes formand fortæller om underbemandet personale, som skriger på hjælp i svær coronatid

Annonce
Ugeavisen Ølgod

Drabanterne har prøvet det før, så det klarer de helt sikkert

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Ølgod

Bjarke Regn Svendsen ved, at det er i stationsbyen, han hører hjemme

Ugeavisen Ølgod

Hoppe Lotte sender live på Facebook: - Jeg gør det, fordi jeg elsker det

Ugeavisen Grindsted

Else fortæller om arbejdet med sin bog og om familien på heden

Ugeavisen Ølgod

Min Købmand deltager i ny komedieserie: Vil inspirere unge til at vælge en karrierevej som købmand

Ugeavisen Ølgod

Friluftsbadet forsvinder: -Det gør ondt at se, og der skal komme noget nyt i stedet for

Ugeavisen Ølgod

Vand- og varmepriser forbliver uændrede

Ugeavisen Varde

Lokale kunstnere og musikere efterlyses til Tambours Have

Annonce