Annonce
Ugeavisen Ølgod

Nicklas og Vinni har succes med dansk kromad ud af huset

Hvis man kører forbi Hodde Kro sidst på eftermiddagen - især i weekenden, kan man opleve lange køer af folk, der venter udenfor for af få dansk mad med hjem som flæske- og oksesteg fra Nicklas og Vinni Schmidts køkken. Foto: Tatjana Johnsson
I svinget ved landevejen mellem Varde og Grindsted ligger Hodde Kro, som den har gjort det i mange hundrede år. Der skal mere end en pandemi til at slå bestyrerne ud af kurs. Nicklas og Vinni hitter med traditionel dansk mad ud af huset. Lige fra flæskesteg til gammeldaws oksesteg og elefantører.

Hodde Kro: Kroens parkeringsplads er fuld af biler, og folk på jagt efter aftensmad i Hodde, står i kø med pæn afstand i en tid, hvor intet er, som det plejer at være.

Krobestyrer Vinni og sønnen Nicklas Schmidt har travlt i køkkenet alle ugens dage, og især når den står på gammeldaws oksesteg eller flæskesteg ud af huset.

- Vi har haft svært ved at følge med indimellem i denne tid med pandemi og forbud mod at gå ud og spise. Jeg tror især, det er, fordi vi har så mange faste krogæster, der kender vores menukort utrolig godt i forvejen. Så nu med vores take away ved de nok, hvad de vil have, siger Vinni Schmidt med et smil.

Hodde Kro

- Hodde Kro ligger gul og stråtækt i et blødt sving i Hodde mellem Varde og Grindsted.

- Det er en af Danmarks få Kongelig priviligerede landevejskroer, der er tilbage.

- Kroens historie kan føres helt tilbage til 1783.

- Hodde Kro drives i dag af Vinni og sønnen Niklas Schmidt.

Gengangere langvejs fra

Hodde Kro har folk, der henter mad fra nær og fjern.

- Det kan lyde lidt vildt, men vi har faktisk folk, der kommer flere gange i ugen og afhenter fra både Grindsted og Esbjerg, siger Vinni Schmidt og tilføjer:

- Vi reklamerer overhovedet ikke for vores desserter på ugens menukort, der findes på både Facebook og hjemmesiden, men alligevel har vi mange snige-ordrer på de klassiske portionsanrettede citronfromager og chokolademousse. Samt på Rubensteinkagen.

Annonce

Laksesæson og morgenmad i hytten

Nu hvor laksesæsonen ved Varde Å er gået igang, er der mange af kroens overnatningsmuligheder i tilhørende hytterne, der er optaget.

- Vores hytter er populære at overnatte i med deres beliggenhed så tæt ved åen, derfor sælger vi også fiskekort igen. Det, synes vi, er en god service, siger Nicklas Schmidt.

Samme rutine med take away gælder for kroens overnattende gæster, der bor i hytterne, og henter deres morgenmad på kroen.

Berømt for dansk husmandskost og elefantører

Mange valfarter til Hodde Kro for at bestille "elefantører" fra menuen, som er en stor wienerschnitzel med pommes og gemüse til.
Annonce

Autocampere spiser også

På kroens store parkeringsplads holder der flere autocampere.

- Siden vi kom på det, der hedder Pintrip, har vi haft mange autocampere på besøg. De køber også take away fra kroen, siger Nicklas Schmidt, der har besøg af mindst en autocamper dagligt.

Hodde Kro har tre pladser til rådighed for autocampere.

- Ved at være med på Pintrip får vi indirekte reklame, derfor koster det ikke noget nu og her at parkere hos os, siger han.

- Jeg kan godt undre mig over, at der ikke generelt gøres mere for denne type turister i Varde Kommune, siger Vinni Schmidt.

Derfor har vi kongelig priviligerede landevejskroer

- Statsligt autoriserede landevejskroer opstod som følge af, at statsmagten – kongen – anså det for sin opgave at sørge for rejsendes behov for overnatning og et billigt måltid under rejsen kunne opfyldes.

- Et privilegium – en tilladelse på bestemte vilkår – til at holde kro blev udstedt til en bestemt person, og gik ikke i arv.

- Hver ny krovært skulle ansøge om at få privilegiet fornyet og indehaveren af privilegiet skulle betale en årlig afgift til statskassen.

- Privilegiet medførte ikke ret eller pligt til at opsætte en kongekrone på kroen.

- En privilegeret kro var udelukkende til brug for de rejsende, og den lokale befolkning måtte ikke komme der.

- I 1396 tilføjede Dronning Margrethe den første et påbud om, at hver foged lader bygge kro for hver fjerde mil, og at enhver, der kommer dertil, kan købe sit underhold for sine penge, og at man ikke sætter priserne højere end dem, der gælder i nærmeste købstad.

Kilde: Rigsarkivet: www.sa.dk

Annonce

Stort emballageforbrug

Det har ikke kun været svært at følge med i køkkenet.

- Vi stod pludselig i påsken og manglede emballage til vores take away mad, og da vi ringede til leverandøren, kunne vedkommende fortælle, at det var vi ikke de eneste, der gjorde. Der var ventetid. Så måtte vi bruge emballagebakker med tre rum i stedet for fire, så ja, det handler om at kunne omstille sig i en mærkelig tid, siger Vinni Schmidt, der har drevet Hodde Kro siden 1987, og derfor lige har kunnet fejre sit 33 års jubilæum som kromutter.

Hodde Kro ligger ved landevejen mellem Varde og Grindsted, og det har den gjort i flere hundrede år. I dag drives den af søn og mor Nicklas og Vinni Schmidt. Foto: Tatjana Johnsson
Nicklas Schmidt har travlt i køkkenet på Hodde Kro. Foto: Tatjana Johnsson
Der er faktisk ikke desserter på Vinni Schmidst take away menu, men der er så mange gengangere i kundeflokken, der per automatik bestiller både citronfromage og chokolademousse med hjem. Foto: Tatjana Johnsson
Annonce
Ugeavisen Ølgod

Ungt par bag vinimport: Hun har iværksætteri i blodet - han har helt styr på økonomien

Annonce
Ugeavisen Ølgod

87 år og forfatter til 11 bøger: Den seneste og sidste udkom i april og tog ham kun tre måneder at skrive

Annonce
Ugeavisen Ølgod

Cecilie H. udstiller i Kulturhuset i Ølgod

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Grindsted

Hans har arbejdet med fermentering i 40 år: Alle årene har det været på samme fabrik

Ugeavisen Ølgod

Der satses på hightech i Vestjylland: Etableret industrivirksomhed skaber højteknologiske arbejdspladser i stationsby

Ugeavisen Ølgod

Kæmpe bet for Ølgod: Efterspurgt lejlighedskompleks udskydes på grund af for høje byggepriser

Ugeavisen Ølgod

Veteranknallertklubben Stemplerne kører på nostalgi og hygge

Ugeavisen Ølgod

Butiksbombe i dansk landsby: Fåborg får en ny døgnåben containerkøbmand

Ugeavisen Ølgod

Seks fætre spiller på samme håndboldhold

Annonce