Annonce
Ugeavisen Ølgod

Nyt biogasanlæg ved Ølgod kører kun på halv kraft

I 2017 var der borgermøde om biogasanlægget. Her sidder fra venstre: Lars Byberg fra Tarm, der har været med til at stifte selskabet, svineavler Jens Axel Sørensen og mælkeproducent Allan Møller Christensen. De to sidste ejer hver 45 procent af selskabet. Arkivfoto: Henrik Reintoft
Siden 1. december har Ølgod Bioenergis anlæg været i drift. Men endnu kan anlægget kun sende gas til Ølgod, Lindbjerg og Skovlund.
Annonce

Ølgod: Siden 1. december er der blevet produceret biogas i Hjedding ved Ølgod. Men det sker kun på halv kraft, for endnu kan anlægget kun sende gas til Ølgod, Lindbjerg og Skovlund. Det fortæller direktør Allan Møller Kristensen.

- Det betyder selvfølgelig, at vi mangler en stor del af omsætningen. Det koster os en del penge, siger han.

Problemet er, at en kompressorstation i Ølgod endnu ikke er færdig. Evida - tidligere Dansk Gas Distribution - skal bygge kompressorstationen, før det er muligt at øge gastrykket, så der kan sendes gas længere væk, eksempelvis til Varde. Når kompressorstationen er færdig, så kan biogasanlægget øge sin nuværende produktion til det dobbelte.

Man havde nok kunnet forvente nogle lugtgener i opstartsfasen især. Det synes jeg faktisk ikke, vi har haft overhovedet. Det er ganske lidt i hvert fald.

Allan Møller Kristensen, direktør for Ølgod Bioenergi

Annonce

Laver gas på det billigste

Allan Møller Kristensen fortæller, at konkret laver anlægget i øjeblikket biogas på de billigste produkter. Det er eksempelvis gylle og dybstrøelse.

- Vi får de tons, vi skal, igennem anlægget, men der er meget forskel på, hvor meget gas man får ud af de tons, man putter i, forklarer han.

- Så tager vi det, der også er billigst, som ikke giver så meget gas.

Han forventer, at kompressorstationen kommer i fuld drift snart. Han ved, at Evida kører test på kompressorstationen i Ølgod i øjeblikket.

Annonce

Ingen klager over lugt og transport

Der var meget bekymring over, at en flok landmænd ville bygge et biogasanlæg tæt på Ølgod. De to hovedbekymringer var, at det ville give ekstra transport, og at det ville give lugtgener. Men lige netop de to ting har anlægget ikke modtaget nogen klager over, siden produktionen gik i gang, fortæller Allan Møller Kristensen.

Han synes heller ikke selv, at der har været nævneværdige problemer med lugt.

- Man havde nok kunnet forvente nogle lugtgener i opstartsfasen især. Det synes jeg faktisk ikke, vi har haft overhovedet. Det er ganske lidt i hvert fald, siger han.

Det er Jens Axel Sørensen og Allan Møller Kristensen, der står som reelle ejere af Ølgod Bioenergi i CVR-registret. De ejer hver 45 procent af selskabet. De sidste 10 procent ejes af Eske Kristiansen Invest.

Ølgod Bioenergi

  • I 2017 er der massive protester i Ølgod over, at der er et biogasanlæg på vej cirka halvanden kilometer syd for byen.
  • I 2018 beslutter alle politikerne i plan- og teknikudvalget at godkende biogasanlægget, hvis der sker nogle forbedringer af vejen omkring anlægget.
  • 1. december 2019 starter driften.
  • Når Evida er færdig med sin kompressorstation i Ølgod, så kan anlægget gå i fuld drift her i 2020.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce