Annonce
Ugeavisen Ølgod

Søren var ridder som lille - nu er han historiker

Søren Stubkjær kommer til Ølgod i Kulturdagene og fortæller om Hjedding Mejeri og andelsbevægelsen. Foto: Tatjana Johnsson
Søren Stubkjær er aktuel med foredrag om Hjedding Mejeri til Ølgod Kulturdage. Han synes, at andelsbevægelsens første mejeri er verdensarv.
Annonce

Ølgod: 24-årige Søren Stubkjær er vild med historie og skriver speciale om Hjedding Andelsmejeri, som han synes bør regnes som verdensarv.

- Jeg tænker mejeriet som verdensarv, fordi kooperativer er noget, vi ser verden over, og de er stadig er et redskab, man tyer til for at løse store udfordringer, siger Søren og tilføjer:

Historiker Søren Stubkjær kender hele historien bag sin mælk. Han er vild med Hjedding Mejeri og andelsbevægelsen, som han fortæller om i Ølgod til et foredrag i forbindelse med Kulturdagene den 21. oktober. Foto: Tatjana Johnsson

- Hjedding kickstartede en af de stærkeste kooperative bevægelser, vi nogensinde har set, og har siden ageret forbillede for mange udviklingsstrategier også i ulande. Hjedding og andelsbevægelsen kombinerer nogle stærke værdier med økonomisk snusfornuft.


Hjedding Mejeri kickstartede en af de stærkeste kooperative bevægelser, vi nogensinde har set, og har siden ageret forbillede for mange udviklingsstrategier også i ulande. Hjedding og andelsbevægelsen kombinerer nogle stærke værdier med økonomisk snusfornuft.

Søren Stubkjær


Annonce

Ølgoddreng af hjertet

I forbindelse med Kulturdagene i Ølgod holder Søren 21. oktober et foredrag med titlen "Den lokale verdenshistorie" i Kulturhuset i Ølgod.

- Lige nu bor jeg i Varde og skriver speciale under Varde Museerne, hvor jeg var i praktik i foråret, siger Søren Stubkjær, der selv er fra Ølgod.

Hjedding Mejeri udenfor Ølgod, som det tager sig ud i dag. Her startede andelsbevægelsen. Arkivfoto: Henrik Cramon

- Interessen for Hjedding Mejeri er stadig stor. Blandt grundlæggerne, så var Peder Hedeager en af dem, som levede længst, derfor er hans beretning og vinkel stadig aktuel, fortæller Søren, der for alvor fik sin interesse vakt for historie i gymnasiet.

Hjedding Mejeri i gamle dage, som maleri. Udateret. PR-Foto

- Jeg havde en alletiders historielærer ved navn Uffe og skrev på et tidspunkt tre noveller med udgangspunkt i Hjedding Mejeri ind til en landsdækkende historisk skrivekonkurrence, som jeg gik hen og vandt, siger Søren og tilføjer:

- Novellerne fortalte en historie med Hjedding Mejeri som udgangspunkt vinklet ud fra bonden, mejeristen og købmandens oplevelser.

Hjedding Mejerimuseum

Hjedding Mejeri blev indviet i 1882

Det er verdens første andelsmejeri

Andelsbevægelsen fik stor betydning for landbruget

På museet kan man se en original Maglekilde-centrifuge og en smørkerne, drevet af en dampmaskine, der revolutionerede dansk mejeridrift

I 2007 blev Hjedding Andelsmejeri udpeget til nationalt industriminde af Kulturarvstyrelsen

Annonce

Levende historie

Som barn legede Søren tit ridder. Måske var det allerede kimen til den historiske interesse?

- Jeg har altid elsket at komme på Bork Vikingehavn og har været frivillig på havnen og til Jels Vikingespil. Jeg har også været ansat i Den Gamle By i Aarhus, hvor jeg var udklædt og genopførte historiske indslag, det er rigtig sjovt og gør historien levende, siger han.

Søren kan godt lide, at man går op i historiske detaljer, så de fremstår korrekte.

- Det er en kunst og en spændende udfordring at lave historieforskning om til spændende formidling, det brænder jeg for, siger Søren.

Annonce

Andelsbevægelsen lever

Andelsbevægelsen er stadig aktuel?

- Ja, det vil jeg postulere, se bare på Arla, der er en af verdens største producenter og eksportører af mejeriprodukter, der stadig reklamerer med at være ejet af landmændene.

- Mange mener også, at Danmark er så rigt et land i dag, fordi landbruget udviklede sig så hurtigt som industri med et demokratisk delegrundlag, siger han.

Annonce

Fællestanker i virksomheder

Desuden kan Søren også se, at man i akademiske grupper i dag benytter sig af fællestanken.

- I dag kommer der flere akademiske medarbejderejede virksomheder. Tænketanken Kooperationen arbejder for at vejlede med demokratiske virksomheder. De gik for nyligt sammen med blandt andre Dansk Magisterforening om en kampagne, hvor de vil hjælpe akademikere til at blive selvstændige med demokratiske virksomhedsformer.

Andelsbevægelsen startede i Hjedding

 • Andelsbevægelsen blev født i 1882 på Hjedding Mejeri under et møde blandt de lokale bønder om bedste metoder til smørkærning.
 • En gruppe bønder kunne se, at de var nødt til at stå sammen for at overleve.
 • De stiftede et andelsmejeri og indkøbte for fælles midler en centrifuge.
 • Foreningen dannede skole for de mange andre andelsmejerier, som opstod rundt om i hele landet i tiden derefter.
 • I 1900 var der 900.
 • Mejeriet er i dag et industriminde.
 • Mejeriet fortæller blandt andet historien om de demokratiske principper, der lå til grund for andelsbevægelsen. Nogle principper, som er ganske særlige for Danmark.
 • I vedtægterne besluttede bønderne at alle indgå på lige vilkår.
 • Man skulle stemme efter hoved og ikke høveder.
 • Det vil sige, at hver mand havde en stemme uanset hvor mange køer, han havde.
 • En af idémændene bag andelsforeningen var J. Stilling-Andersen.
 • Han blev ansat som mejerist og indkøbte tidens nye tekniske vidunder en "Maglekilde-centrifuge".
 • I begyndelsen gik det godt for mejeriet, men snart opstod der problemer, der kom tyfusbakterier i mælken, og mejeristens medhjælper blev smittet og døde.

Foredraget med Ølgoddrengen Søren Stubkjær er et samarbejde med Ølgod Museumsforening.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Ølgod

Retroguld i Storegade

Annonce