Annonce
Ugeavisen Ølgod

Skovlund Efterskole har stadig ledige pladser: - Vi er ikke lukningstruet

Hanne Gonzalez har været forstander på Skovlund Efterskole i otte år, og hun håber på, at skolen får flere elever inden næste skoleår, men samtidig forsikrer hun om, at de elever, der allerede har tilmeldt sig, nok skal få et fantastisk år. Arkivfoto: Martin Jørgensen
Der plejer altid at være et par ekstra pladser ledige, men i år er det noget anderledes på Skovlund Efterskole, der mærker corona-efterslæbet.

Skovlund: Jævnligt kommer der besøgende til Skovlund Efterskole, som har brug for at se den vestjyske efterskole an. Sådan er det altid - også når det ikke er corona.

Noget, der ikke er som det plejer, er, at skolen lige nu står i en situation, hvor de mangler at få besat 15 elevpladser til skoleåret 2021/2022. Det afslører forstander Hanne Gonzalez over for Ugeavisen Tistrup Ansager Ølgod Helle.

Hvad er dit bud på, at antallet er så højt, som det er, hvis man sammenligner med andre år?

Annonce

- Hvad jeg kan høre fra de forældre, der besøger skolen, så er det, at de gerne vil vente indtil deres børn skal i 10. klasse. De vil nemlig gerne være 100 procent sikre på, at de unge får et år, som svarer til et normalt efterskoleår, fortæller Hanne Gonzalez.

Ugeavisen har for få uger siden talt med nogle af de elever, som har været en del af et tumultarisk efterskoleår med nedlukninger, selvtests og skiftende restriktioner. Og Hanne Gonzalez stiller sig heller ikke uforstående op for de familier, der stadig har en tvivl.

- Jeg forstår dem et eller andet sted godt. Det er deres valg, men vi gør alt, hvad vi kan for at give eleverne så meget som muligt inden for de gældende restriktioner.

Lukker ikke

Hvad er konsekvensen for jer som skole, hvis I ikke når at få flere elever inden skoleåret starter?

- Vi får en lille del dækket i form af en kompensation, men vi kommer selvfølgelig til at blive økonomisk berørt af det. Det betyder dog ikke, at vi står og skal lukke. Det kommer bare til at gøre lidt ondt, og det vil ramme vores kapital.

Hanne Gonzalez ikke gå i dybden med præcis, hvor mange penge det drejer sig om. Indtægten for efterskolen afhænger nemlig af, om det er en 8., 9., 10. eller udenlandske elever, der går på skolen.

- Men jeg vil gerne slå fast, at vi ikke er lukningstruet, og at vi gør alt, hvad vi kan for at få nye elever ind ved eksempelvis at annoncere.


- Men jeg vil gerne slå fast, at vi ikke er lukningstruet, og at vi gør alt, hvad vi kan for at få nye elever ind ved eksempelvis at annoncere.

Hanne Gonzalez, forstander Skovlund Efterskole


Annonce

Vil gerne teste

Selvom der mangler elever til næste skoleår, så går planlægningen videre, for året skal gennemføres på bedst mulig vis. Billetterne til den årlige udlandsturen er blandt andet købt og betalt, og hvis det ikke er muligt at komme uden for Europas grænser, så finder skolen et godt alternativ.

- Vores hverdag på skolen bliver den samme, og vi får bare mere tid de elever, der er der, når der er færre på skolen, siger Hanne Gonzalez, som regner med, at skolen nok skal komme op på i alt 70 elever, der forhåbentligt går et år i møde, hvor der ikke er så strenge regler.

Selvom det har været et anderledes år at gå på efterskole, så har der stadig været gode oplevelser. Her er der fællesmiddag. Foto: Skovlund Efterskole

- Vi har fået at vide, at vi skal teste indtil 1. oktober, og så håber, at vi, at der er så mange, der er testet til den tid, at de kan få lov til at have en helt normal hverdag.

Eleverne skal på skolen teste sig selv med hjælp fra medarbejdere på skolen, som fungerer som supervisorer. Men selve testdelen er ikke noget, der ryster forstanderen. Tværtimod.

- Vi vil hellere teste og på den måde have en normal hverdag. Hellere det end at skulle have afstand og dele eleverne op i faggrupper. Det giver ekstra arbejde, men pyt med det, understreger Hanne Gonzalez.

Da Cepos i foråret 2019 rangerede alle skoler i Danmark, efter hvilke der havde rykket deres elever mest karaktermæssigt, var Skovlund den højst rangerende efterskole.

Jittiphat Olsen og Ida Justesen var begge elever på Skovlund Efterskole i skoleåret 2021/2022. Begge har haft et fantastisk år, selvom det har været et år med mange restriktioner og en længere periode, hvor de var nødsaget til at holde sig væk fra skole grundet corona. Arkivfoto: Martin Jørgensen

Fakta om efterskoler 2020/2021

Efterskolerne oplevede i dette skoleår fremgang i elevtallet. 30.669 elever er startet på efterskole i skoleåret 2020/21 mod 30.069 sidste skoleår.

I dette skoleår går 72 procent af eleverne i 10. klasse mod 70 procent sidste år. 8. og 9. klasse udgør samlet set 28 procent af elevtallet mod 30 procent sidste år.

Den gennemsnitlige skolestørrelse er på 137 elever. Medianen ligger på 117 elever.

I Syd- og Sønderjylland er elevtallet faldet med 33 elever, svarende til -0,8 procent.

Kilde: Efterskolerne.dk

Annonce
Annonce
Ugeavisen Varde

Findes den politiske vilje til at ændre markant for bedre pleje og arbejdsforhold?

Annonce
Annonce
Ugeavisen Ølgod

Stig hænger plakater op, selv om han og Conny måtte have krisehjælp: Derfor bakker hustruen op om genvalg

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Varde

Derfor er en bedre politisk balance i Varde Kommune vigtig

Ugeavisen Ølgod

Der kan snart spilles padeltennis i Ølgod

Ugeavisen Varde

Sådan planlægger du en stressfri jul allerede i oktober

Ugeavisen Varde

Der mangler aflastningspladser i kommunen

Ugeavisen Varde

Realistiske valgløfter ønskes: Hverdagen er ikke fyldt med guld og grønne skove

Ugeavisen Varde

Busforbindelse fra de mindre byer er en mangel

Ugeavisen Varde

Vildere vandløb - helst efter en samlet plan

Ugeavisen Varde

Der er brug for forandring i Varde Kommune – sådan bruges dine penge

Ugeavisen Varde

Storskrald skal hentes igen ude i oplandsbyerne

Ugeavisen Varde

Madservice: Velfærd er for borgerne - ikke for at virksomheder kan tjene penge

Ugeavisen Varde

Alle skal have adgang til fællesskaberne

Ugeavisen Ølgod

Se billederne: Tue West laver hit med Trane Skole og Børneby

Ugeavisen Ølgod

- YES, vi er de bedste: Hjemmeplejen i Ølgod er Årets Arbejdsplads

Ugeavisen Varde

Borgerne ønsker bedre indpakning af maden

Ugeavisen Varde

Giv os værdig og kærlig pleje - og frisklavet mad

Ugeavisen Ølgod

Danmarks bedste ost kommer fra Tistrup

Ugeavisen Ølgod

Nu er Kulturdagene i Ølgod i gang: - Gratis for alle unge

Ugeavisen Ølgod

Snakken går i Ølgod om boligprojekt til 65 millioner bliver til noget

Ugeavisen Ølgod

Nu er det endelig mere sikkert at cykle i skole - så fik Krusbjerg sin cykelsti

Ugeavisen Ølgod

Historisk brugsbygning solgt – den skal rumme julemarked og onlineauktioner

Ugeavisen Ølgod

Formand Marije: Det er så stort for autismeforeningen at få den her pris

Annonce