Annonce
Ugeavisen Ølgod

Socialrådgiveren spiller nu orgel for fire sogne

Hun er organist i fire sogne, og det er Jane Nielsens drømmejob. Foto: Tatjana Johnsson
Jane Nielsen er ny organist i Horne, Hodde, Tistrup pg Thorstrup sogne. Hun er også brobygger og vil gerne have så mange som muligt med ind i et kirkeligt fællesskab, hvor musikken er omdrejningspunktet.
Annonce

Tistrup: Efter 15 år som socialrådgiver var 39-årige Jane Nielsen klar til et karriereskift. Sidste år begyndte hun i en helt anden boldgade, som ny organist i de fire sogne; Horne, Hodde, Thorstrup og Tistrup. Privat bor hun med sin mand Mads Hansen og børnene Malthe på 11 år og Fie på 5 år i Tistrup.

- Jeg trængte til nye græsgange, og det her er et drømmejob, hvor jeg kan være med til at forme indholdet langt hen ad vejen, siger Jane Nielsen, der om to år er færdig med uddannelsen som organist på Kirkemusikskolen i Løgum Kloster.

- Det er meget almindeligt i landsbykirker, at man fastansættes inden man er færdig med uddannelsen som organist, siger Jane Nielsen.

Musik har altid været en stor del af Janes liv. Hun har været med i brass bandet Fjordblæserne i Tarm, vikarieret som organist i 10 år, sunget i rytmisk kor i Tistrup. I år akkompagnerer Jane Nielsen til vinterstykket Bølle Bob ved Esbjerg Børne- og Ungdomsteater. Musikken har altid ulmet i Janes liv - også da hun var ganske lille.

- Jeg kan huske som barn, at jeg plagede min mor om at få lov til at lære at spille på et instrument. Min mor sagde, at jeg skulle lære at læse først, før end jeg kunne gå til musik og lære at læse noder, siger Jane Nielsen.

Salmesang, samvær og sanseoplevelser er omdrejningspunktet til babysalmesang.

Jane Nielsen

Annonce

Nye tiltag i de fire sogne

Jane Nielsen er som person igangsætter og brobygger, og hun tager gerne ud til skolerne for at se, hvad der rør sig lokalt for at skabe nye samarbejder.

- Vi er startet med babysalmesang i Horne Kirke, hvor alle er velkomne, også bedstemødre, siger Jane Nielsen.

Snart skal børnehaven i Horne på besøg i kirken, hvor der synges sammen og spilles på orgel.

- Sådan et besøg vil jeg også gerne gennemføre med sognenes øvrige børnehaver, siger Jane og tilføjer:

- I Tistrup Sognehus har jeg startet et børnekor, hvor man kan være med fra 2. klasse.

Fire vestjyske sogne er meget at servicere.

- Vi bruger vikarer, når der er tre til fire gudstjenester på samme tid. Begravelser i hverdagene kan man i sagens natur ikke forudse, men ellers handler det om planlægning, siger Jane Nielsen og tilføjer:

- Men der er naturligvis travlt med fire kirker især op til jul og andre højtider.

Annonce

Orgel og popmusik

Musikalsk spænder Jane Nielsen vidt. Hun lytter til en bred vifte af genrer inklusiv popmusik.

- Jeg har naturligvis stor respekt for den kirkemusikalske arv i den klassiske afdeling, men jeg går mere op i, at musikken, jeg spiller i kirken, passer til de forskellige læsninger, end at jeg helliger mig for eksempel en bestemt komponist, siger Jane Nielsen, der er bevidst om, hvorledes man slår både takten og stemningen an til kirkelige højtideligheder.

Har man gode ideer til endnu flere tiltag i fremtiden, kan man altid kontakte organist i fire sogne Jane Nielsen.

Der er byttet rundt på de hvide og sorte tangenter på orglet i Horne Kirke. Foto: Tatjana Johnsson
På vej ind i Horne Kirke, hvor Jane Nielsen er organist. Foto: Tatjana Johnsson
Jane Nielsen har været socialrådgiver i 15 år, men er meget glad for sit sporskifte til organist. Foto: Tatjana Johnsson
En tidlig morgen i Horne Kirke, hvor organist Jane Nielsen påtænker at fjerne et par kirkebænke, så der kan være plads til flere optrædende, når der er koncerter. Foto: Tatjana Johnsson
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Ølgod

I krisetid fisker vi

Annonce