Annonce
Ugeavisen Ølgod

Sonja er skøjteprinsesse fra Årre: - Jeg vil gerne være verdens bedste kunstskøjteløber

Sonja Babenko - Skøjteprinsessen fra Årre. Foto: Michael Svenningsen
Sonja Babenko går i 3. klasse på Årre Skole og er kunstskøjteløber i Esbjerg Skøjteklub. Hun har netop fået en tredjeplads ved danmarksmesterskabet i kunstskøjteløb, som har været afholdt i Frederikshavn.

Årre: - Skøjteløb burde være en af de mest populære sportsgrene i verden. Der er smukke piger, fantastiske kjoler, god musik, fart og kunst.

Ordene kommer fra Liudmyla Demchenko. Hun er mor til Sonja Babenko på ni år. Sonja går i 3. klasse på Årre Skole og er kunstskøjteløber i Esbjerg Skøjteklub. Hun er en af de bedste danske skøjteløbere i hendes klasse og aldersgruppe. Hun har netop været til DM i mesterskabsrækken i Frederikshavn. Her fik hun en tredjeplads og har samtidig ramt en ny personlig rekord med 22.85 point. Mesterskabsrækken er den bedste klasse, man som skøjteløber kan deltage i.

Sonja bor i Årre sammen med mor Liudmyla og far Maksym og lillesøster Emma på fire år. Foto: Michael Svenningsen

Det smukke tøj

Sonja begyndte i Esbjerg Skøjteklub for tre år siden, da hun var seks år. Forinden havde hun prøvet et hav af forskellige sportsgrene - alt fra dans og ballet til gymnastik og taekwondo. En dag tog hendes mor hende med i Esbjerg skøjtehal for at prøve ishockey. Det var bare slet ikke sjovt med alt det tunge og store udstyr, som ishockeyspillerne skulle have på, og da Sonja så kunstskøjte-pigerne og deres smukke tøj, var hun øjeblikkelig imponeret og vidste med det samme, at det var det, hun skulle.

- Det første år jeg gik til skøjteløb, stod jeg bare på isen uden at bevæge mig og kiggede på de andre piger. Jeg synes, det var meget svært at løbe rundt på isen, fortæller Sonja Babenko.

Sonjas helst store idol og forbillede er 17-årige Catharina Victoria Petersen fra Isbjerg Skøjteklub. Hun er Danmarks bedste skøjteløber. Foto: Michael Svenningsen

Sonja og hendes familie, som er mor Liudmyla Demchenko og far Maksym Babenko og lillesøster Emma på fire år er oprindeligt fra Ukratine. Liudmyla og Maksym flyttede til Årre fra Ukraine i 2016. De kom til Danmark på grund af studier og arbejde.

Annonce

Træner 10 gange om ugen

Sonja træner i Esbjerg Skøjteklub 10 gange om ugen. Syv gange på isen og tre gange off ice med motion og styrketræning. Hun bliver trænet af ægteparret Lena Volokhova og Igor Tsion, som også er fra Ukraine. Lena Volokhova har i en lang årrække været træner i forskellige danske skøjteklubber. Hun har været i Danmark siden 1998, hvor hun kom til som aktiv skøjteløber. Hun er gift med Igor Tsion, som er cheftræner i Esbjerg Skøjteklub.

- Det første år jeg gik til kunstskøjteløb, stod jeg bare og kiggede på de andre piger. Nu er jeg fuld af selvtillid og elsker at udfordre mig selv, siger Sonja Babenko. Foto: Michael Svenningsen

En anden af skøjteløberne i Esbjerg Skøjteklub er den 17-årige Catharina Victoria Petersen. Hun er den bedste danske skøjteløber og Sonjas helt store idol.

- Jeg er stor fan af Catharina og vil gerne være ligesom hende. Hun er superdygtig og en kæmpe inspiration for os andre piger i klubben, siger Sonja.

Og Catharina er god til at komme med gode råd til Sonja og de andre skøjteløbere.

Jeg er stor fan af Catharina og vil gerne være ligesom hende. Hun er superdygtig og en kæmpe inspiration for os andre piger i klubben.

Sonja Babenko, om idolet Catharina Victoria Petersen

- Man skal hele tiden øve, øve og øve. Det er vigtigt, at man udvikler sig og vil gøre alt for at blive bedre. Man skal også mærke glæden i kroppen og ikke lade sig slå ud af modstand, siger Catharina.

Annonce

Blå mærker

Det er ikke kun kjolerne, som er farvestrålende i skøjteløb. Som det er med langt de fleste sportsaktiviteter, kommer man ikke igennem en skøjtekarriere uden blå, gule og røde mærker. I skøjteløb får man mange af dem. Pigerne træner hele tiden på springene axel, flip, loop, lutz, salchow og tåloop, og det giver nogle blå mærker.

- Jeg får blå mærker hele tiden, men det er en del af det, og det tager jeg med, siger Sonja.

Hendes mor Liudmyla supplerer med et smil:

- Nogle gange spørger de for sjov i skolen, om det er os forældre, som har slået hende. Det kan vi selvfølgelig afvise klart, siger Liudmyla.

Sonja og hendes mor, Liudmylla Demchenko, i Esbjerg Skøjtehal. Foto: Michael Svenningsen
- Jeg vil gerne være verdens bedste kunstskøjteløber, det er min drøm, siger Sonja. Hun træner 10 gange om ugen i Esbjerg Skøjtehal. Foto: Michael Svenningsen
- Sonja er superdygtig og en rigtig rar pige at være sammen med, siger Maj-Britt Thomsen, formand for Esbjerg Skøjteklub. Foto: Michael Svenningsen
Sonja gør klar til at komme på isen sammen med klubkammeraterne. Foto: Michael Svenningsen
Der er en skarp disciplin i skøjteklubben. Pigerne må først gå på isen præcis på minuttet, når træningen begynder. Foto: Michael Svenningsen
- Vi har et super godt sammenhold i klubben. De andre piger er rigtig søde, og vi støtter hinanden, når vi er til konkurrencer, siger Sonja. Foto: Michael Svenningsen
Det mærkes tydeligt i omklædningsrummet, at pigerne står sammen og hjælper hinanden. Foto: Michael Svenningsen
Annonce
Ugeavisen Grindsted

Mark er gået i graven, og det kan blive en fordel for dig, som skal have godkendt køretøjet

Annonce
Ugeavisen Varde

Mangel på medarbejdere: Pædagogernes formand fortæller om underbemandet personale, som skriger på hjælp i svær coronatid

Annonce
Ugeavisen Ølgod

Drabanterne har prøvet det før, så det klarer de helt sikkert

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Ølgod

Bjarke Regn Svendsen ved, at det er i stationsbyen, han hører hjemme

Ugeavisen Ølgod

Hoppe Lotte sender live på Facebook: - Jeg gør det, fordi jeg elsker det

Ugeavisen Grindsted

Else fortæller om arbejdet med sin bog og om familien på heden

Ugeavisen Ølgod

Min Købmand deltager i ny komedieserie: Vil inspirere unge til at vælge en karrierevej som købmand

Ugeavisen Ølgod

Friluftsbadet forsvinder: -Det gør ondt at se, og der skal komme noget nyt i stedet for

Ugeavisen Ølgod

Vand- og varmepriser forbliver uændrede

Ugeavisen Varde

Lokale kunstnere og musikere efterlyses til Tambours Have

Annonce